NanoStation 5 Loco przesyłanie
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
NanoStation 5 Loco przesyłanie
Witam
Mam połączone dwie anteny nanostation 5 loco, jedna jako station wds, druga jako klient. Odległość między nimi to ok. 500-600m. Poziom sygnału ok. 70-73db. Maksymalnie udaje mi się przez to puścić ok 15 Mbits. Czy da się wyciągnąć więcej, czy to jest max jaki te anteny oferują?
Mam połączone dwie anteny nanostation 5 loco, jedna jako station wds, druga jako klient. Odległość między nimi to ok. 500-600m. Poziom sygnału ok. 70-73db. Maksymalnie udaje mi się przez to puścić ok 15 Mbits. Czy da się wyciągnąć więcej, czy to jest max jaki te anteny oferują?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: NanoStation 5 Loco przesyłanie
Myślę, że więcej nie wyciśniesz, głównie ze względu na WDS.
-
WDS ogranicza w jakiś sposób przepustowość łącza?
- oliva
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Przy takiej odległości powinieneś mieć dużo lepszy sygnał. Albo urządzenia pracują małą mocą albo źle je zwizowałeś.
WDS'y musisz łączyć razem. Nadrzędny punkt dostępowy łączysz z klientami WDS. Mogą być to urządzenia różnych producentów. Jeśli urządzenia nie obsługują trybu WDS to łączysz je w most (BRIDGE) ale tego samego producenta.crushh pisze:WDS ogranicza w jakiś sposób przepustowość łącza?
-
No mam dwa takie same urządzenia tj tego samego producenta, ten sam typ więc oba obsługują WDSa.
- oliva
Nie napisałeś jaką moc masz na radiach oraz czy dobrze masz zwizowane, a ponadto czy są jakieś przeszkody. Czy urządzenia się widzą i czy jest zachowana strefa fresnela.
Każda przeszkoda łamie propagacje fali radiowej.
Każda przeszkoda łamie propagacje fali radiowej.
-
Urządzenia się widzą, po drodze nie ma żadnych przeszkód. Wizowania jestem tylko w 100% pewnie na jednym urządzeniu, drugie jest ustawione na oko bez pomiarów komp. Moc jest na max.
- oliva
AirMax powinien na takiej odległości być wyłączony. ACK ustawione zgodnie z dystansem na sztywno.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Odwrotnie. Bridge to klient WiFi w.g. specyfikacji, WDS w 95% wlasny pomysl producenta sprzetu.oliva pisze:łączysz z klientami WDS. Mogą być to urządzenia różnych producentów. Jeśli urządzenia nie obsługują trybu WDS to łączysz je w most (BRIDGE) ale tego samego producenta.
Nie pomagam na PW.
- oliva
Możliwe, że się walnąłem. Tyle tych standardów i trybów, że człowiek się nie może połapaćkey pisze:
Odwrotnie. Bridge to klient WiFi w.g. specyfikacji, WDS w 95% wlasny pomysl producenta sprzetu.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Teoretycznie WDS jest ustandaryzowany. Teoretyczniekey pisze:WDS w 95% wlasny pomysl producenta sprzetu.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak jak w kawale: .... teoretycznie to jestesmy bogaci. A w praktyce to mamy trzy Q... w domuJo_gurt pisze:Teoretycznie

Nie pomagam na PW.