Huawei E1750 a antena..

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marki
Początkujący użytkownik forum

Huawei E1750 a antena..

Post autor: marki »

Salut!
Dziś w południe kupiłem sobie świetny modem- E1750. Problem w tym, że operatorzy(wszyscy, jakich znam-odwiedziłem) jak i obsługa sklepu zapewniali mnie o świetnej jakości sygnału w mojej okolicy(na końcu ulicy- circa 800m, drugi- przez parę ścian i 200m(oba UMTS-wg mapa.btsearch.pl/mapa.btsearch.pl/ ). Tu pojawia się problem. Mam w pokoju(gdzie przesiaduję 20/dobę- i się to nie zmieni do końca sesji..) jedną, max dwie kreski(momentami Nawet(!) 38%. For Gods sake...). Mimo że szlag mnie już trafia, bo chyba wszystkim wiadomo co to oznacza, nie tracę nadziei.
Otóż, znalazłem na ebay taki oto 'adapterek'. I tu pojawia się pytanie, czy dostanę taki w Polsce(nie wiem jak to 'coś' nazwać nawet.. I jakie szanse są, że dostanę jakąś dobrą jakość sygnału?
Dzięki z góry za opinie i rady..

PS. Trochę ze mnie zeszło :niepewny:
karpiu01
Stały użytkownik forum

Re: Huawei E1750 a antena..

Post autor: karpiu01 »

Nie jestem pewien ale mi to wygląda na konektor indukcyjny , a co za tym idzie będzie do niego potrzebna zewnętrzna antena bez niej to tylko taki sobie breloczek :cwaniak:
nie ma kabla i nie będzie...pewnie
marki

Chyba nie chce mi się bawić już.. A wątpię, żeby sprzedawca poszedł mi na rękę i oddał jutro ciężko wygospodarowane pieniążki.. W każdym razie wartość użytkowa zerowa.
karpiu01
Stały użytkownik forum

Post autor: karpiu01 »

Zawsze możesz spróbować podłączyć go na przedłużce USB i za okno lub na parapet. Często to pomaga
nie ma kabla i nie będzie...pewnie
marki

Mija się z celem. Gdybym chciał internet w domu, wziąłbym coś na kablu.. Chciałem mieć go 'wszędzie' gdzie chcę- pod warunkiem, że zasięg pozwoli, a tutaj byle parę metrów i ściana jest problemem.
Nie mniej dzięki za radę:)
EDIT:
Godzinę temu podpisałem umowę z Orange. Dostałem modem Huawei 1750C. Co ciekawe, na 1750 z nową kartą pokazało mi 41%(umts) i transfer (speedtest.pl) rzędu 3,4Mbit. Wyglądało wporządku. Po przełożeniu do nowego modemu, zasięg 45%(hspa), i tansfer do 2Mbit..
Warto bawić się w te konektorki i anteneczki?
ODPOWIEDZ