Most z Linksysa WRT120N

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pirak
Początkujący użytkownik forum

Most z Linksysa WRT120N

Post autor: pirak »

Witam serdecznie

Mam pytanie czy Router Linksys WRT120N może działać jako AP ?
Mam drugi router Blekina który wiem że może działać również jako AP ale do zrobienia Mostu Punkt-Punkt potrzeba 2 routery z AP ?

Jeżeli ktoś mógł by mi podpowiedzieć to byłbym wdzięczny

Dziękuję i Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Most z Linksysa WRT120N

Post autor: Jo_gurt »

AP = Access Point. Z mostem ma to niewiele wspólnego, przynajmniej takim punkt-punkt. W tym trybie pracuje każde urządzenie z antenką.
Ty potrzebujesz trybu bridge, albo Client na jednym z urządzeń.
pirak
Początkujący użytkownik forum

Post autor: pirak »

Oo wreszcie moge porozmawiać z kimś kto się w tym orientuje. jeżeli się nie obrazisz to postaram sie wyciagnąc jak pozwolisz od Ciebie jak najwięcej bo nie zabardzo się orientuje jak to ugryźć :)

Może powiem co konkretnie chcę zrobić:
Otóż mam router z wifi-Linksys WRT120N do którego jest wpięty 1 komp. Moim celem jest doprowadzenie neta do odtwarzacza Blu-Ray z gniazdem RJ-45 w drugim pokoju-do tego celu mam drugi router D-Link Di524 lub Belkin. Chodziło by o to żeby sygnał internetowy puścić z Linksysa przez wifi do D-Linka a z D-linka kablem do odtwarzacza.

Jeżeli mogłbyś mi poradzić jak się do tego zabrać czy jakiś schemacik to byłbym bardzo wdzięczny :) Bo póki co to zrobili mi na innych forach kaszane z głowy...

Z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony 2011-02-13, 06:47 przez pirak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

pirak pisze:mam drugi router D-Link Di524
Ten się nie nadaje.
pirak pisze:Belkin
Jaki dokładnie?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

pirak pisze:Otóż mam router z wifi-Linksys WRT120N do którego jest wpięty 1 komp. Moim celem jest doprowadzenie neta do odtwarzacza Blu-Ray z gniazdem RJ-45 w drugim pokoju
To w takim razie kwestię mostu punkt-punkt możemy zostawić. Jak sama nazwa wskazuje, taki most nie pozwoli na podłączenie się radiowo żadnego innego urządzenia.
Musisz Linksysa zostawiamy w spokoju, musisz teraz mieć AP (nie router!) z trybem Client.
ODPOWIEDZ