Który router powinien mieć tryb WISP?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
conrdd
Użytkownik forum

Który router powinien mieć tryb WISP?

Post autor: conrdd »

Witam

Układ wygląda tak:

Neostrada wpięta kablem do routera wifi nr 1 znajdującego się na parterze. Na piętrze znajduje się router wifi nr 2 do którego wpięte są kablem dwa komputery stacjonarne.

Pytania:
1. Który router (nr 1 czy nr 2) powinien być w trybie WISP aby takie połączenie było możliwe?
2. Laptop pracujący po wifi będzie łapał sygnał z routera nr 1 bo router nr 2 w tym wypadku pracuje jako "odbiornik"?

A może układ jest inny? router nr 1 (parter) pracuje w trybie master a router nr 2 (piętro) w trybie client? Przyznam że nie ogarniam tego w pełni a nie chcę w topić pieniędzy kupując niepotrzebny sprzęt.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Który router powinien mieć tryb WISP?

Post autor: Jo_gurt »

Ad 1) Drugi.
Ad 2) Tak.
conrdd pisze: A może układ jest inny? router nr 1 (parter) pracuje w trybie master a router nr 2 (piętro) w trybie client?
Innymi słowami nazwałeś to samo.

Najlepiej w drugie miejsce nie wrzucać routera tylko AP (ewentualnie router, w którym można zbridgeować wszystkie interfejsy przy trybie Client). Inaczej nie będziesz widział w otoczeniu sieciowym komputerów podłączonych pod urządzenie nr 2.
conrdd
Użytkownik forum

Jo_gurt pisze:
Najlepiej w drugie miejsce nie wrzucać routera tylko AP (ewentualnie router, w którym można zbridgeować wszystkie interfejsy przy trybie Client). Inaczej nie będziesz widział w otoczeniu sieciowym komputerów podłączonych pod urządzenie nr 2.
1. Czyli np. coś w tym stylu:

http://allegro.pl/ovislink-wl-5450ap-ac ... 04863.html

2. Co oznacza "router, w którym można zbridgeować wszystkie interfejsy przy trybie Client"? Akurat zależy mi na tym by komputer podłączony pod urządzenie nr 2 był widoczny ze względu na drukarkę.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ad 1) Tak, tylko tutaj masz tylko 2 intefejsy LAN - wystarczy?
Ad 2) Jest kilka takich firmowych (Ovislink WL-5470, BlackBox) i wszystkie, na które wrzucisz nieoficjalny soft.
conrdd
Użytkownik forum

Jo_gurt pisze:Ad 1) Tak, tylko tutaj masz tylko 2 intefejsy LAN - wystarczy?
Ad 2) Jest kilka takich firmowych (Ovislink WL-5470, BlackBox) i wszystkie, na które wrzucisz nieoficjalny soft.
Ad1. Nie wystarczy ale z tego co patrzyłem większość AP ma albo 1 albo 2 porty LAN. Tak więc do jednego portu powyższego AP podłączę switcha LAN i dostanę 5 albo i interfejsów do podłączenia komputerów po LAN.

Ad2. Możliwe że i Edimax który posiadam w najnowszej wersji softu by coś takiego potrafił tylko że nie wiem co oznacza zdanie: "router, w którym można zbridgeować wszystkie interfejsy przy trybie Client". Czy znaczy to po prostu że przy ustawieniu routera w trybie AP Client (lub WISP) w opcjach routera w zakładce LAN mam możliwość wyboru opcji pod nazwą "bridge" czy też jest to jednak bardziej skomplikowane?

Ad3. Jak rozumiem powyższy układ da mi pełną funkcjonalność w obie strony. Tzn
a) będę miał net na stacjonarnym i na laptopie
b) z laptopa połączę się ze stacjonarnym dzięki czemu wejdę na jego dowolną udostępnioną partycję oraz wydrukuję na drukarce podłączonej do stacjonarnego

Edit:
A czy układ: router nr 1 podłaczony kablem z Neostradą w trybie "Bridge (Point to Point) with AP mode" a router nr 2 podłączony po LAN ze stacjonarnymi w trybie "Bridge (Point to Point)" zapewni mi również to co chcę?
(za: http://www.dipol.com.pl/tryby_pracy_acc ... bib505.htm )
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ad1. Nie wystarczy ale z tego co patrzyłem większość AP ma albo 1 albo 2 porty LAN. Tak więc do jednego portu powyższego AP podłączę switcha LAN i dostanę 5 albo i interfejsów do podłączenia komputerów po LAN.
To lepiej właśnie AP z 5 interfejsami ;)
Ad2. Możliwe że i Edimax który posiadam w najnowszej wersji softu by coś takiego potrafił tylko że nie wiem co oznacza zdanie: "router, w którym można zbridgeować wszystkie interfejsy przy trybie Client".
Zbridgowane (zmostkowane) interfejsy = switch. Czyli nie ma nic wyżej niż 2 warstwa modelu ISO/OSI. Tak jakbyś wziął zwykły AP z jednym interfejsem LAN i podłączył pod switcha.
conrdd pisze:Czy znaczy to po prostu że przy ustawieniu routera w trybie AP Client (lub WISP) w opcjach routera w zakładce LAN mam możliwość wyboru opcji pod nazwą "bridge" czy też jest to jednak bardziej skomplikowane?
Trzeba by zobaczyć dokładnie w danym sprzęcie. Bo WISP zwykle oznacza NAT, a tego nie chcemy.
Ad3. Jak rozumiem powyższy układ da mi pełną funkcjonalność w obie strony. Tzn
a) będę miał net na stacjonarnym i na laptopie
b) z laptopa połączę się ze stacjonarnym dzięki czemu wejdę na jego dowolną udostępnioną partycję oraz wydrukuję na drukarce podłączonej do stacjonarnego
Tak, o ile laptop będzie się łączył albo przez kabel/WiFi z routerem 1 albo przez kabel z urządzeniem 2.
conrdd pisze:A czy układ: router nr 1 podłaczony kablem z Neostradą w trybie "Bridge (Point to Point) with AP mode" a router nr 2 podłączony po LAN ze stacjonarnymi w trybie "Bridge (Point to Point)" zapewni mi również to co chcę?
Ciężko będzie znaleźć router z modemem ADSL i takim trybem pracy. To już jest rzeźbienie. Lepiej kupić zwykły dowolny router z modemem ADSL i AP, a drugim urządzeniem kombinować. Polecam ci np. Ovislink WL-1600GL. Zmieniasz soft i robisz z interfejsami co ci się żywnie podoba.
conrdd
Użytkownik forum

Wielkie dzięki za pomoc. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ