ASUS RT-N10

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
trialmen
Początkujący użytkownik forum

ASUS RT-N10

Post autor: trialmen »

Witam wszystkich. Mam ogromny problem z którym walcze już od jakiegoś czasu. Posiadam internet o stałym IP który jest rozdzielony poprzez router asus rt-n10 na dwa komputery. Stacjonarny przez kabel i laptop przez wi-fi. I tu pojawia się problem. Gdy komputer stacjonarny jest wyłączony transfer na laptopie wynosi ok 16 Mbps oraz ping w granicach 18ms, lecz gdy tylko włącze komputer stacjonarny transfer drastycznie spada(tylko przy włączonym komputerze, nic nie jest ściągane lub otwierane), czasem nawet do 100Kbps a ping skacze nawet do 200ms . Nawet strona google otwiera mi sie bardzo wolno i nie mam pojęcia czym to jest spowodowane. Dodam że na komputerze stacjonarnym ping caly czas wynosi 18ms i transfer jest w granicach 20Mbps. Jeżeli ktokolwiek jest w stanie mi pomóc byłbym bardzo wdzieczny. Pozdrawiam wszystkich.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: ASUS RT-N10

Post autor: Jo_gurt »

Jakie adresy mają te kompy?
Bawiłeś się w jakieś klonowanie MAC itp?
Jaki dostawca?
Sytuacja się powtarza czy odwraca jak włączysz kompy w odwrotnej kolejności?
trialmen

Adresy mają różne, sam je przydzieliłem, w klonowanie MAC sie nie bawilem, dostawca to Protonet, co do kolejności włączania komputerów jest bez różnicy, zawsze na wifi jest slaby internet. Wydaje mi się, że wina leży po stronie routera(ustawienia czy coś takiego) ale pewny być nie moge, przynosilem innego laptopa żeby wykluczyć możliwość winy komputera.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

trialmen pisze:Adresy mają różne, sam je przydzieliłem,
A konkretniej?
Próbowałeś na automacie?
trialmen

Tak, jak automatycznie mi przydzielał, to czasem robił się konflikt IP, dlatego sam je przdzieliłem
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Jaki adres dostajesz od operatora?
Dowiem się w końcu jakie adresy masz na kompach?
trialmen

Na stacjonarnym jest 192.168.1.2 a na laptopie jest 192.168.1.3
adres od operatora 95.171.197.79 jest to stale IP
ODPOWIEDZ