Witam wszystkich. mam takie szybkie i krótkie pytanko. Mówią na reklamach że play to najszybszy internet bezprzewodowy. No więc szybko zakupiłem starter za 9 zł. Nic tylko kupować Podłączam instaluje i co Tylko 0.15 -0.37 Mb/s. No rewelacja za taki szybki internet. Mieszkam w miarę dużym mieście i prawie w centrum Gliwic. Napiszcie Mi proszę dlaczego tak jest? Raz byłem w Warszawie , kolega miał iPlusa zrobił Speed test i rzeczywiście było koło 2Mb/s. To jest chyba dobra szybkość, a może byliśmy blisko nadajnika? Może ktoś Mi to wytłumaczyć o tu chodzi! Z góry dziękuje.
[ Dodano: 2011-02-05, 23:14 ]
Dodam tylko że korzystam z modemu Huawei E 220. To tyle.
panefoki pisze:Może ktoś Mi to wytłumaczyć o tu chodzi!
Sieć robiona na łapu-capu, kiepski szkielet, duże pakiety danych w niskiej cenie.
Jeśli chcesz zacząć przygodę z mobilnym internetem kup starter Orange Free na kartę i iPlus na kartę. Unikaj Ery, bo możesz być rozczarowany, choć nie w takim stopniu jak Playem.
marens Twierdzisz że jakbym kupił starter Orange Free to miałbym lepszy transfer? Faktycznie jest chyba lepszy zasięg bo ściągnąłem sima i włożyłem kartę zwykłą z popa i był lepszy zasięg. To co zmienić na ORANGE i się nie denerwować?
To co spróbować kupić ORANGE ! Nie wiem jak tam wygląda cennik za transfer w miesiącu .
[ Dodano: 2011-02-06, 00:27 ]
A jak to zrozumieć "Napiszcie Mi proszę dlaczego tak jest? Raz byłem w Warszawie , kolega miał iPlusa zrobił Speed test i rzeczywiście było koło 2Mb/s. To jest chyba dobra szybkość, a może byliśmy blisko nadajnika? " Dlaczego tak się stało że z takiego głupiego , nie pozornego iPlusa udało się wycisnąć około 2Mb/s. Stronki naprawdę chodziły bardzo szybko. Nic z tego nie kumam
marens jak tylko wykorzystam środki w Play to spróbuje w tym ORANGE, ogólnie chodzi Mi oto żeby transfer był szybszy, żeby te stronki się szybciej otwierały. Ściągać nie ściągam więc Mi nie zależy. Chodzi o to żeby przyzwoicie przeglądać stronki w miarę za małe pieniążki.
Jest to przyzwoita prędkość. Chociaż można osiągnąć 3-4Mbit/s.
Prędkość i jakoś usług w internecie mobilnym zależy od pogody, obciążenia sieci, ilości osób korzystających z danej stacji (NodeB) etc. Technologia ma też znaczenie, choć tu mówimy o HSPDA / HSPA. Może ktoś inny uzupełni moją wypowiedź abyś zrozumiał to bardziej.
Witam. Tak jak zapowiadałem kupiłem starter ORANGE FREE, po wyczerpaniu konta w PLAY. Jak oceniam? Jeśli chodzi o zasięg i sygnał to na full. Bardzo dobrze. Zrobiłem speedtest szybkość zadowalająca link-klik
Jest sobota, może w okolicy nadajniki są nie obciążone, a może tak porostu jest. Szkoda że dają trochę mniej GB do wykorzystania jak w PLAY. na razie nie wiem przy czym zostane. POZDRAWIAM
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2011-02-12, 23:10 ] Poprawa linka na klikalny.
Ostatnio zmieniony 2011-02-12, 23:10 przez panefoki, łącznie zmieniany 1 raz.
Niby mniej, ale tak naprawdę to te środki na koncie możesz przelać na inne konto w Orange, albo kupić na Allegro kartę z samym bonusem, co daje Ci np 6GB za 40zł - więc nie wiem czy tak mniej...
Przykładowo: doładowujesz konto w Orange Free za 50zł. Dostajesz bonus 2.75GB na 3 miesiące i te 50zł na resztę (albo transmisję, albo połączenia 29gr za min, albo sms 20gr). Możesz je wykorzystać, a możesz przelać przelewem SMS na inne konto w Orange (nie przedłuża jednak wartości konta).
Są ludzie, którzy robią taki myk i sprzedają karty z samym bonusem, a środki przelali "gdzieś", wpisz Orange Free na Allegro to zobaczysz.
A ja dzisiaj wyłączyłem sobie kompresję w Orange Free - za pomocą wtyczki Modify Headers do Firefoxa. Działa idealnie. Wszystko działa sprawniej, i speedtest w końcu pokazuje rzeczywistą prędkość. Choć teraz nie jest ona zbyt konkretna, i jakieś pingi z kosmosu bo wydaje mi się że jest duże obciążenie (niedziela).
Generalnie nic strasznego, instalujesz wtyczkę Modify Headers ze strony rozszerzeń Firefoxa, ustawienia robisz żeby były tak http://mobilesociety.typepad.com/.share ... eaders.gif i po kompresji. Jest to po to żeby obrazki były normalnej jakości a nie zmniejszone rozmiarowo i pogorszone jakościowo. (internet też to przyspiesza). A jeżeli chodzi o inne przeglądarki niż Firefox to jest taki progs Orange Romania Mobile Data Accelerator i on wyłącza kompresję we wszystkich przeglądarkach.