PLAY Online - słaby transfer

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
panefoki
Początkujący użytkownik forum

PLAY Online - słaby transfer

Post autor: panefoki »

Witam wszystkich. mam takie szybkie i krótkie pytanko. Mówią na reklamach że play to najszybszy internet bezprzewodowy. No więc szybko zakupiłem starter za 9 zł. Nic tylko kupować :D Podłączam instaluje i co :zdziwko: Tylko 0.15 -0.37 Mb/s. No rewelacja za taki szybki internet. Mieszkam w miarę :zdziwko: dużym mieście i prawie w centrum Gliwic. Napiszcie Mi proszę dlaczego tak jest? Raz byłem w Warszawie , kolega miał iPlusa zrobił Speed test i rzeczywiście było koło 2Mb/s. To jest chyba dobra szybkość, a może byliśmy blisko nadajnika? Może ktoś Mi to wytłumaczyć o tu chodzi! Z góry dziękuje.

[ Dodano: 2011-02-05, 23:14 ]
Dodam tylko że korzystam z modemu Huawei E 220. To tyle. :papa:
marens
Guru bezprzewodowy

Re: PLAY Online - słaby transfer

Post autor: marens »

panefoki pisze:Mówią na reklamach że play to najszybszy internet bezprzewodowy.
Jeśli chodzi o reklamy, to są mistrzami w tym.
Cały Wrocław jest w bilbordach o technologii 4G.
panefoki pisze:Mieszkam prawie w centrum Gliwic.
Prawie centrum Wrocławia
http://www.speedtest.net/result/1144570269.png
panefoki pisze:Może ktoś Mi to wytłumaczyć o tu chodzi!
Sieć robiona na łapu-capu, kiepski szkielet, duże pakiety danych w niskiej cenie.

Jeśli chcesz zacząć przygodę z mobilnym internetem kup starter Orange Free na kartę i iPlus na kartę. Unikaj Ery, bo możesz być rozczarowany, choć nie w takim stopniu jak Playem.
panefoki

marens Twierdzisz że jakbym kupił starter Orange Free to miałbym lepszy transfer? Faktycznie jest chyba lepszy zasięg bo ściągnąłem sima i włożyłem kartę zwykłą z popa i był lepszy zasięg. To co zmienić na ORANGE i się nie denerwować?
marens
Guru bezprzewodowy

panefoki pisze:Twierdzisz że jakbym kupił starter Orange Free to miałbym lepszy transfer?
Twierdzę, że Plus i Orange będą działać lepiej od Playa. To wszystko zależy od wielu czynników. Chociaż tu z dużym prawdopodobieństwem tak będzie.

Tutaj są oferty które warto przetestować:
http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... e_discover
http://www.iplus.pl/indywidualni-promoc ... karte.html
panefoki pisze:Faktycznie jest chyba lepszy zasięg
"Siła sygnału" nie jest proporcjonalna z "transferem".
panefoki

To co spróbować kupić ORANGE ! Nie wiem jak tam wygląda cennik za transfer w miesiącu .

[ Dodano: 2011-02-06, 00:27 ]
A jak to zrozumieć "Napiszcie Mi proszę dlaczego tak jest? Raz byłem w Warszawie , kolega miał iPlusa zrobił Speed test i rzeczywiście było koło 2Mb/s. To jest chyba dobra szybkość, a może byliśmy blisko nadajnika? " Dlaczego tak się stało że z takiego głupiego , nie pozornego iPlusa udało się wycisnąć około 2Mb/s. Stronki naprawdę chodziły bardzo szybko. Nic z tego nie kumam :szok:
marens
Guru bezprzewodowy

marens pisze:To co spróbować kupić ORANGE
Tak
panefoki pisze: Nie wiem jak tam wygląda cennik za transfer w miesiącu
Starter za 20zł to 1GB/30dni.
25zł - 1,25GB / mies
50zł - 2,75GB / 3mies
100 - 7GB / 5mies
panefoki

marens jak tylko wykorzystam środki w Play to spróbuje w tym ORANGE, ogólnie chodzi Mi oto żeby transfer był szybszy, żeby te stronki się szybciej otwierały. Ściągać nie ściągam więc Mi nie zależy. Chodzi o to żeby przyzwoicie przeglądać stronki w miarę za małe pieniążki.
marens
Guru bezprzewodowy

panefoki pisze:To jest chyba dobra szybkość
Jest to przyzwoita prędkość. Chociaż można osiągnąć 3-4Mbit/s.
Prędkość i jakoś usług w internecie mobilnym zależy od pogody, obciążenia sieci, ilości osób korzystających z danej stacji (NodeB) etc. Technologia ma też znaczenie, choć tu mówimy o HSPDA / HSPA. Może ktoś inny uzupełni moją wypowiedź abyś zrozumiał to bardziej.
panefoki

Witam. Tak jak zapowiadałem kupiłem starter ORANGE FREE, po wyczerpaniu konta w PLAY. Jak oceniam? Jeśli chodzi o zasięg i sygnał to na full. Bardzo dobrze. Zrobiłem speedtest szybkość zadowalająca link-klik
Jest sobota, może w okolicy nadajniki są nie obciążone, a może tak porostu jest. Szkoda że dają trochę mniej GB do wykorzystania jak w PLAY. na razie nie wiem przy czym zostane. POZDRAWIAM

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2011-02-12, 23:10 ]
Poprawa linka na klikalny.
Ostatnio zmieniony 2011-02-12, 23:10 przez panefoki, łącznie zmieniany 1 raz.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Niby mniej, ale tak naprawdę to te środki na koncie możesz przelać na inne konto w Orange, albo kupić na Allegro kartę z samym bonusem, co daje Ci np 6GB za 40zł - więc nie wiem czy tak mniej...
panefoki

Maciek764 możesz wyłożyć łopatologie bo nie za bardzo czaję baze o co tu chodzi. Dzięki
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Ok :rotfl:

Przykładowo: doładowujesz konto w Orange Free za 50zł. Dostajesz bonus 2.75GB na 3 miesiące i te 50zł na resztę (albo transmisję, albo połączenia 29gr za min, albo sms 20gr). Możesz je wykorzystać, a możesz przelać przelewem SMS na inne konto w Orange (nie przedłuża jednak wartości konta).

Są ludzie, którzy robią taki myk i sprzedają karty z samym bonusem, a środki przelali "gdzieś", wpisz Orange Free na Allegro to zobaczysz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Maciek764 pisze:Dostajesz bonus 2.75GB na 3 miesiące i te 50zł na resztę (albo transmisję, albo połączenia 29gr za min, albo sms 20gr).
No i głupoty piszesz bo 2,75 GB jest ze złotówkami razem. Samego bonusu jest 2,27 GB.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Mój błąd. Taka wada pamięci wzrokowej :P
panefoki

No,no a dziś rano w niedziele - http://www.speedtest.pl/results/18040721.jpg to już całkiem przyzwoicie. Możecie podrzucić jakie wy macie osiągi na mobilnych necikach. :roll:

[ Dodano: 2011-02-13, 11:40 ]
W play mogłem zapomnieć o takim transferze, przypominam że teraz chodzę na Orange Free. Pozdrawiam :ok:
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

A ja dzisiaj wyłączyłem sobie kompresję w Orange Free - za pomocą wtyczki Modify Headers do Firefoxa. Działa idealnie. Wszystko działa sprawniej, i speedtest w końcu pokazuje rzeczywistą prędkość. Choć teraz nie jest ona zbyt konkretna, i jakieś pingi z kosmosu bo wydaje mi się że jest duże obciążenie (niedziela).

Obrazek
panefoki

Maciek764 pisze:A ja dzisiaj wyłączyłem sobie kompresję w Orange Free - za pomocą wtyczki Modify Headers do Firefoxa
. Kurde co to jest i o co chodzi, proszę opisać tak bardziej po chłopsku czym to się je :szok:

[ Dodano: 2011-02-13, 23:23 ]
http://www.speedtest.net/result/1156327492.png Też spróbowałem testa z serwerem w Łodzi ale słabszy wynik

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-02-14, 00:47 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2011-02-14, 00:47 przez panefoki, łącznie zmieniany 1 raz.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Generalnie nic strasznego, instalujesz wtyczkę Modify Headers ze strony rozszerzeń Firefoxa, ustawienia robisz żeby były tak http://mobilesociety.typepad.com/.share ... eaders.gif i po kompresji. Jest to po to żeby obrazki były normalnej jakości a nie zmniejszone rozmiarowo i pogorszone jakościowo. (internet też to przyspiesza). A jeżeli chodzi o inne przeglądarki niż Firefox to jest taki progs Orange Romania Mobile Data Accelerator i on wyłącza kompresję we wszystkich przeglądarkach.
ODPOWIEDZ