Orange freedom pro - informacje

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szkura
Użytkownik forum

Orange freedom pro - informacje

Post autor: szkura »

Witam!
Posiadam Orange BE i kończy mi się umowa, nie mam możliwości mieć neta na kablu wiec zdecydowałem się na Freedom Pro i tu się pojawiają moje pytania:
-w ofercie jest do 1Mb/s z tego co wiem co nawet 3Mb/s można osiągac. Czy to prawda?
-czy w nocy jest bez limitu? Bo jak dzwoniłem do Orange to coś niby mówili że bez limitu ale nigdzie o tym nie pisze.
-podobno lepiej jest wziąć Orange Free59 bez modemu i kupić samemu modem/router Axesstel taki jak dają do Freedom Pro i wtedy odblokować kartę żeby działała w CDMA.
Czy jest to lepsze rozwiązanie? Czy ta karta SIM która dostane do Free59 będzie się nadawać do tego?
Proszę o szczere odpowiedzi.
Z góry dzięki
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Orange freedom pro - informacje

Post autor: wojteks »

Ad1. Tak
Ad2. Freedom Pro nie ma usług dodatkowych, wszystko liczy się do limitu 3GB
Ad3. Tak, dają karty dualne SIM/R-UIM i nie ma innej sensownej opcji niż zakup routera CDMA (modemu CDMA)
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

szkura pisze:-w ofercie jest do 1Mb/s z tego co wiem co nawet 3Mb/s można osiągac. Czy to prawda?
1Mb to martwy zapis, póki co orange tego limitu nie stosuje, technologia pozwala na 3.1Mb ale wszystko zależy obciążenia, gwarancji niczego nie ma.
szkura pisze:-czy w nocy jest bez limitu?
We freedom pro nie ma szczęśliwych godzin. Limit jest liczony 24h/dobę.
szkura pisze:-podobno lepiej jest wziąć Orange Free59 bez modemu i kupić samemu modem/router
Warunki są dużo lepsze, tylko trzeba na początek więcej zainwestować. Nie wiem czy nie lepiej kupić anydatę 500a czy 635wa i router z usb ją obsługujący, po tym co piszą to routery axesstela to loteria.

Aha w taryfach biznesowych można wziąć nawet 500a i to tanio. Wtedy tylko router trzeba dokupić.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
szkura
Użytkownik forum

Rozumiem że lepiej jest Orange Free59. Jeżeli kupie w salonie to muszę powiedzieć że chce specjalną kartę czy wszystkie są dualne i czy trzeba ją odblokować czy już będzie gotowa?
Chodzi mi o taki ruter żeby podłączyć dwa komputery tzn. laptop z wifi i pc przez kabel. Jaki ruter będzie najlepszy?
Acha mam jeszcze możliwość cdma z nordiska. Co o tym sądzicie?
A może Freedom pro i Free19 razem wyjdą lepiej?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

szkura pisze:Rozumiem że lepiej jest Orange Free59. Jeżeli kupie w salonie to muszę powiedzieć że chce specjalną kartę czy wszystkie są dualne i czy trzeba ją odblokować czy już będzie gotowa?
Wszystkie nowe aktywacje OF59 powinny mieć cdma aktywne.
szkura pisze:Chodzi mi o taki ruter żeby podłączyć dwa komputery tzn. laptop z wifi i pc przez kabel. Jaki ruter będzie najlepszy?
Ja bym kupił TP linka MR3420 i dłubał z openwrt.
Z obsługą 635wa przez routery są problemy (chyba tylko jeden zalip obsługuje cdma na fabrycznym sofcie), z 500a jest lepiej.
szkura pisze:A może Freedom pro i Free19 razem wyjdą lepiej?
Raczej marny pomysł, 2 razy dziennie trzeba by karty przekładać. Długo router i karty tego nie wytrzymają.
szkura pisze:Acha mam jeszcze możliwość cdma z nordiska. Co o tym sądzicie?
Może być szybciej, przynajmniej dopóki tego plus nie zacznie reklamować.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

krystianb pisze:Nie wiem czy nie lepiej kupić anydatę 500a czy 635wa i router z usb ją obsługujący, po tym co piszą to routery axesstela to loteria.
Kilkukrotnie na forum pojawiły sie opinie o wadliwych 635, chodziło o 2G/3G.
szkura
Użytkownik forum

krystianb pisze: Ja bym kupił TP linka MR3420 i dłubał z openwrt.
Z obsługą 635wa przez routery są problemy (chyba tylko jeden zalip obsługuje cdma na fabrycznym sofcie), z 500a jest lepiej.
Co znaczy dłubał z openwt? Chodzi mi o jakiś tani ruter najlepiej taki co dają do Orange Freedom Pro i żeby nie trzeba było nic z nim kombinować. Np. Axesstel na Allegro można kupić za około 150-170 zł i czy jak kupie taki to mi będzie działać wszystko tak jak powinno czy też coś z nim trza zrobić?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

szkura pisze:Np. Axesstel na Allegro można kupić za około 150-170 zł i czy jak kupie taki to mi będzie działać wszystko tak jak powinno czy też coś z nim trza zrobić
Wkładasz do niego aktywną kartę SIM/R-UIM, konfigurujesz PIN (wyłączasz o ile się da), używasz internet.
Nie pomagam na PW!
szkura
Użytkownik forum

Dzięki za odpowiedzi.
I jeszcze takie małe pytanka
-szczęsliwe godziny to samemu trzeba odblokować?
-jeżeli wezme free59 bez modemu to bedzię 10% taniej czyli ~53zł?
-ile wyniesie aktywacja w takim wypadku?
Awatar użytkownika
Brylant19
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Brylant19 »

Niby o odblokownie SZGodzin trzeba sie upomniec, ja od razu zadzwonilem do BOKu ale juz mialem aktywne od startu.
Tak, bedzie 10% taniej.

I skoro miales BE to mozesz spokojnie wziac Buissnes Ewerywhere tam tez jest CDMA, a limity wieksze. Sam mam BEStandard 10 GB 55zł:)
Polip
Użytkownik forum

Post autor: Polip »

W moim przypadku jedyną sensowną opcją będzie również Orange Free59 bez modemu i zakup własnego, obługującego CDMA.
I tu pytanie- ile to będzie kosztować? Jaki modem/modemy polecacie? Kupię coś sensownego w przedziale do 300zł?
Net ma być na jednym, stacjonarnym kompie.
szkura
Użytkownik forum

Brylant19 pisze: I skoro miales BE to mozesz spokojnie wziac Buissnes Ewerywhere tam tez jest CDMA, a limity wieksze. Sam mam BEStandard 10 GB 55zł:)
Nie wiedziałem że BE jeszcze istnieje, nie ma nigdzie w ofercie tego.
A tak wg to czym się różni BE od Free i czy są tam też szczęśliwe godziny?
10 GB za 55zł a 5GB za 59zł to jest ogromna różnica. Czemu Orange ma tak odmienne oferty?
Awatar użytkownika
Brylant19
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Brylant19 »

bo zawsze firmy maja taniej? chyba dlatego.
szkura pisze:Nie wiedziałem że BE jeszcze istnieje, nie ma nigdzie w ofercie tego.
Jest jeszcze w ofercie http://www.orange.pl/portal/map/map/cor ... 7717322291
szkura pisze:A tak wg to czym się różni BE od Free i czy są tam też szczęśliwe godziny?
Bo ja wiem czym? cena limitem, chyba niczym wiecej.. Szczesliwe godziny oczywiscie sa.
Orange LTE 800 2x ATK20 (~20km)
http://www.speedtest.net/android/1925801168.png
ODPOWIEDZ