orange - problem z połączeniem, dziwne wskazania sygnału

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sokoleokoo2
Stały użytkownik forum

orange - problem z połączeniem, dziwne wskazania sygnału

Post autor: sokoleokoo2 »

Witam, koledzy pisze do was bo już nie mam siły.

Modem H E122 + cybertech 15 dB, kraków w zasięgu od 1,2-3 km z 6 nadajników, niestety antena w pokoju (bo wynajęty).

Zasięg fatalny, poprawia się dopiero po wł. anteny. Więc przeszedłem cały pokój znalazłem kilka miejsc gdzie coś wskazuje. Teraz pytanie głupie ale zadać trza :

1. pozycja 1. TNI - pokazuje UMTS - 71 dB - łącze się i co 103 dB inter, nie śmiga.
2. pozycja 2. TNI - pokazuje UMTS - 82 dB - łącze się i nie może się połączyć
3. pozycja 3. TNI - pokazuje UMTS - 103 dB - łącze się i 95-99 dB DUBLE HSPA i chodzi jak by chciało i nie mogło (strona czasem i 30 sek potrafi się otwierać a czasem się trafi normalna praca)

już ręce opadają kombinowałem już MP i TNI z częstotliwościami, wymieszeniem danej 3g/2g 900/1800 itd ..... i nic dalej jestem w pkt. wyjścia, a że umowa jeszcze pół roku to muszę się przemoczyć - jakieś rady, małą podpowiedz

PS. jak by ktoś wpadł na zakup słabszej anteny 8dB - nic sprawdzałem na pożyczonej i jest dramat - więc musi być jakieś inne rozwiązanie.

Jestem w takim miejscu że nawet na zewnątrz złapanie telefonem 3g graniczy z cudem a nadajniki 2 przecznice dalej.

może to modem albo antena bo aż wierzyć się nie chce ? - jakieś wskazówki ?
Diwey
Początkujący użytkownik forum

Re: orange - problem z połączeniem, dziwne wskazania sygnału

Post autor: Diwey »

Cześć.
A jak wygląda zasięg w tym miejscu w telefonie lub innym modemie? Sprawdzenie tego,pozwoli Ci na dalsze działanie,bo jak na razie nie wiadomo do czego się "przyczepić" ;)

Jestem w takim miejscu że nawet na zewnątrz złapanie telefonem 3g graniczy z cudem a nadajniki 2 przecznice dalej.

Wybacz,pośpieszyłem się z podpowiedzią...hmmm więc proponuję upewnić się jeszcze na innym sprzęcie i ewentualnie zadzwonić i spytać się w Obsłudze Klienta dlaczego tak się dzieje.
Ostatnio zmieniony 2011-02-15, 17:55 przez Diwey, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Pewnie mieszkasz na osiedlu 10-piętrowców albo i wyższych budynków - cóż, jedyna rada to wystawić antenę za okno i szukać sygnału, ale odbicia będą bruździć.
Fizyki nie oszukasz, a od operatorów nie ma co oczekiwać, że będą w takich miejscach budować stacje (co jest jedyną opcją zapewnienia porządnego pokrycia indoor w gęstej zabudowie, a w szczególności na osiedlach bloków), bo Gelzoki i inne Rydzyki by ich zjadły.
sokoleokoo2
Stały użytkownik forum

Patryk pisze:Pewnie mieszkasz na osiedlu 10-piętrowców albo i wyższych budynków - cóż, jedyna rada to wystawić antenę za okno i szukać sygnału, ale odbicia będą bruździć.
Fizyki nie oszukasz, a od operatorów nie ma co oczekiwać, że będą w takich miejscach budować stacje (co jest jedyną opcją zapewnienia porządnego pokrycia indoor w gęstej zabudowie, a w szczególności na osiedlach bloków), bo Gelzoki i inne Rydzyki by ich zjadły.
Sam bym tego lepiej nie określił, na moim osiedlu bloki niby tylko 6 pięter ale między ale jest ich kupa, nic się pewno nie poradzi.

Dodam że dzisiaj prze 45 min po robocie ustawiałem antenę ale się udało, po prostu skandal. Aha z jakiegoś nie wyjaśnionego powodu nadajnik Playa 3g - mam 2x mniej w okolicy a wszędzie jest zasięg 3G - i absolutnie nie umiem tego wyjaśnić - być może Orange ma stare nadajniki - trza się przemęczyć i zmienić operatora.
Awatar użytkownika
siódmy
Stały użytkownik forum

Post autor: siódmy »

I dlatego zostane przy ofercie play na karte pomimo że orange daje trochę więcej limitu danych.Przypomniała mi się historia z wideo rozmową,w play wszystko ładnie działa a u siostry w orange nie idzie się połączyć ,dzwonię do biura obsługi i pytam dlaczego? Mówię że jestem w środku bydgoszczy a pani z biura obsługi do mnie a na jakiej ulicy!? :) Dalej już nie było sensu gadać.Sory że nie pomogłem.Pzdr
Szarmuta
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

sokoleokoo2 pisze:Aha z jakiegoś nie wyjaśnionego powodu nadajnik Playa 3g - mam 2x mniej w okolicy a wszędzie jest zasięg 3G - i absolutnie nie umiem tego wyjaśnić
Play ma stacje parasolowe, z antenami zawieszonymi nierzadko powyżej 100 metrów nad ziemią - na wysokich budynkach, czy kominach EC i one zapewniają doskonałe pokrycie radiowe nawet w trudnych lokalizacjach, gdzie nie ma zasięgu z normalnych stacji.
Ale to jest tylko pokrycie, na jakość usług się to absolutnie nie przekłada - te parasole są koszmarnie przeciążone.

[ Dodano: 2011-02-15, 19:58 ]
sokoleokoo2 pisze:być może Orange ma stare nadajniki
:rotfl: :rotfl:
Awatar użytkownika
siódmy
Stały użytkownik forum

Post autor: siódmy »

Lepiej mieć internet z przeciążonych parasoli niż w ogóle nie mieć.
Szarmuta
sokoleokoo2
Stały użytkownik forum

siódmy pisze:Lepiej mieć internet z przeciążonych parasoli niż w ogóle nie mieć.
Tu masz kolego absolutną rację, bez 2 zdań i co jakiś czas się człowiek połączy. A my tu mówimy że czasem i 2 dni stoję bez netu.

Co do Play to jak startował (byłem jednym z pierwszych klientów) to ten internet był kiepski - często po mimo mocnego sygnału ni chu chu nie śmigał - ale widzę że to się już zmieniło. P przełożeniu karty z Prywatnego fona do modemu (play) strony otwierają się błyskawicznie a TNI informuje mnie o 67 dB !!!

Pozdrawiam. Jak by ktoś miał jakieś wskazówki to proszę o cynk.
ODPOWIEDZ