SMS-y w Orange

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
trybun
Specjalista bezprzewodowy-senior

SMS-y w Orange

Post autor: trybun »

Witam. Mam problem z doliczaniem mi sms-ów przez Orange. Mam pakiet Orange Free 59 z pakietem 20-tu min rozmów i 20-stu smsów. Mam tą umowę 2 miesiące, W pierwszym rachunku miałam wykorzystanych tylko 7 smsów, jednak były również4 płatne, jakoby wysłane do innej niż Orange sieci, oczywiście nic takiego nie miało miejsca - mam znajomych do których wysyłam sms-y tylko w Orange. Wiedziałem że to nieprawda i postanowiłem w następnym miesiącu zapisywać wysłane sms-y , no i wysłałem ich 16, patrzę na rachunek i widzę że jednak wg Orange wysłałem 32 smsy - w tym 12 jest płatne. Zadzwoniłem do BOK-u z zapytałem o ta sprawę, wg. konsultanta wszystko jest w porządku, tyle smsów... wysłałem... Jednak nie chciał mi udostępnić numerów pod które ja niby wysłałem te wiadomości.
Pytanie jest następujące - czy oni wam też robią takie numery?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: SMS-y w Orange

Post autor: wojteks »

trybun pisze:mam znajomych do których wysyłam sms-y tylko w Orange
Mają aktywny numer w Orange czy tylko mają numer pochodzący z Orange a obecnie w innej sieci?

Sprawdź czy numery na które wysyłasz SMSy są na pewno w Orange. Pamiętaj również o ograniczeniu długości jednego SMSa (bez polskich znaków do 160 znaków). Każdy dłuższy SMS będzie nadany jako kolejne SMSy.
Ostatnio zmieniony 2011-02-16, 13:21 przez wojteks, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
trybun

wojteks pisze:Mają aktywny numer w Orange czy tylko mają numer pochodzący z Orange a obecnie w innej sieci?

Sprawdź czy numery na które wysyłasz SMSy są na pewno w Orange. Pamiętaj również o ograniczeniu długości jednego SMSa (bez polskich znaków do 162 znaków). Każdy dłuższy SMS będzie nadany jako kolejne SMSy.
Są to osoby które mają na pewno nr Orange i mieli ten nr od zawsze.
Tak nie ma wątpliwości, - smsy z tego modemu wysyłałem do dwóch osób które znam bardzo dobrze, jak również ich telefony.
No, z tym to mnie autentycznie zaskoczyłeś, - z tymi 162 znakami - w tym moim modemie można wpisywać 612 znaków.. Więc na pewno w większości wysyłanych smsów przekroczyłem ten limit 162 znaków dla jednej wiadomości, i to wielokrotnie. I to właśnie może być przyczyną takiego naliczania. A jesteś tego limitu 162 znakowego pewien?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

trybun pisze: A jesteś tego limitu 162 znakowego pewien?
Tak. http://pl.wikipedia.org/wiki/SMS
Nawet jest mniej bo tylko 160 znaków.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
trybun

wojteks pisze:Nawet jest mniej bo tylko 160 znaków.
No to już coś wiadomo. Teraz spróbuje się trzymać tych regulaminowych 160 znaków i zobaczyć jaki to przyniesie efekt w następnych rachunkach do płacenia.

Dziękuję za pomoc i zainteresowanie moim problemem. :)
centrix23
Stały użytkownik forum

Post autor: centrix23 »

- mam znajomych do których wysyłam sms-y tylko w Orange
Masz 100% pewności, że wszyscy znajomi do których wysyłasz sms należą do Orange? Bo jeśli sugerujesz sie początkiem nr telefonu, to może to okazać się złudne zwłaszcza, ze istnieje możliwość przeniesienia numeru do innej sieci - i tak dzwoniąc np. na 507XXXXXX może okazać się, że koszt naliczany jest np. wg cennika Play...
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

wojteks pisze:Nawet jest mniej bo tylko 160 znaków.
I to pod warunkiem 7 bitowego kodowania znaków. Jeśli używa się UNICODE to sms maleje do 70 znaków.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
trybun

centrix23 pisze:Masz 100% pewności, że wszyscy znajomi do których wysyłasz sms należą do Orange? Bo jeśli sugerujesz sie początkiem nr telefonu, to może to okazać się złudne zwłaszcza, ze istnieje możliwość przeniesienia numeru do innej sieci - i tak dzwoniąc np. na 507XXXXXX może okazać się, że koszt naliczany jest np. wg cennika Play...
Tak, mam pewność że te osoby są klientami Orange.
ODPOWIEDZ