[zasięg] OFP słaby zasięg jaka antena?

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dadamczuk2
Użytkownik forum

[zasięg] OFP słaby zasięg jaka antena?

Post autor: dadamczuk2 »

Witam :) Mam mały problem z wyborem anteny do axess mv410r do nadajników mam ok 23 KM w linii prostej, zasięg na 2-3 kreski. Kiedy podniosę modem na wysokość ok 2m zasięg przeskakuje na 5, lecz modem muszę trzymać w ręku bo jeśli go zamocuje to sygnał spada. I kolejnym problemem jest dość mała prędkość w dzień w godzinach od ok 10-23. Jak limit nie jest wykorzystany mam prędkość w godzinach nocnych ok 1,5-2Mb/s. Bardzo proszę o rady i podpowiedzi co zrobić aby to się poprawiło. Brak możliwość internetu po kablu. Limit 6GB. Mieszkam w Putkowicach Nadolnych, okolice Drohiczyna. Pozdrawiam i z góry dziękuję :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: [zasięg] OFP słaby zasięg jaka antena?

Post autor: wojteks »

dadamczuk2 pisze:wyborem anteny do axess mv410r
Wyboru wielkiego nie ma http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_ ... _A6910.htm
Nie pomagam na PW!
dadamczuk2
Użytkownik forum

Post autor: dadamczuk2 »

Na jakiej wysokości najlepiej ją zamocować? I w jakim kierunku ustawić bo mam 2 BTS jeden na zachód a drugi na wschód od mojego domu. Czy można jakoś sprawdzić który jest bardziej obciążony?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

dadamczuk2 pisze:Na jakiej wysokości najlepiej ją zamocować?
Tak żeby 10m kabla starczyło ale możliwie najwyżej. Żeby sprawdzić obciążenie musisz ustawić na pierwszy, używać kilka dni a potem na drugi przestawić i też używać.
Nie pomagam na PW!
niuniekxp
Początkujący użytkownik forum

Post autor: niuniekxp »

Siemka!

O patrze że blisko mnie mieszkasz ja mieszkam w Ogrodnikach nad bugiem i też mam neta OFP Z Aaxess MV410R, ruter z dołączonymi antenkami bez anteny zewnętrznej, zasięg waha się między 4-5 kreskami (zielona czasami pomarańczowa dioda na ruterze). Ja korzystam zapewne z nadajnika w siemiatyczach w linii prostej 8,50 km.

A jeśli chodzi o ciebie to najbliżej masz do nadajnika CDMA 450 Trębice Dolne, Dz. Nr 94 - TO JEST PONIŻEJ TWOJEJ MIEJSCOWOŚCI 16,50 km od ciebie do nadajnika.
ODPOWIEDZ