Modem dla pływającego...

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gszadkow
Początkujący użytkownik forum

Modem dla pływającego...

Post autor: gszadkow »

Witam,

jestem nowy na forum, tematów jest mnóstwo na temat wyboru, ale mój jest dość wyjątkowy. Otóż pływam na statku. Rejsy generalnie Europa-Chiny-USA-Europa.

Chciałbym sobie kupić modem i prawdopodobnie antenę zewnętrzną...

Patrzyłem trochę po internecie i chciałbym się zapytać Waszej opinii na temat:

Huawei E173 + jakaś prosta antena magnesowa 11dbi.

Generalnie kupuję lokalne karty pre-paid i na nich chcę korzystać z internetu.

Czy Waszym zdaniem to dobry wybór (powyższy modem z anteną)?
Czy może antena zbędna?

Czy w polsce można kupić jakąś kartę prepaid z internetem na Europę?

Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Modem dla pływającego...

Post autor: ja.michal »

gszadkow, ten modem nie będzie Ci działał wszędzie w technologii 3G.
W USA 3G jest na 850/1900 MHz. W Europie 900/2100 MHz. W Chinach to w HK jest na 2100 MHz. Nie wiem czy w Chinach stricte jest już 3G, a jak jest to pewnie na 2100 MHz.

Przydałby się jakiś modem z 3G na 850/900/1900/2100 MHz. Większość ma GSM na 850/900/1800/1900 MHz.

Jeśli Ci nie zależy na 3G, a tylko, aby był internet to ten Huawei E173 jest ok. Tylko są, aż 3 wersje tego modemu. Ta z Ery ma 3G na 2100 MHz, ta z Playa ma 3G na 900/2100 MHz i jeszcze trzeci model ma 3G na 850/1900/2100 MHz.

Prepaidu na Europę u nas to raczej nie kupisz. Three z tego co wiem działa w całej sieci Three w Europie (UK, Irlandia, Szwecja, Austria, Włochy, Dania). Również chyba na sieci Three poza Europą (HK, Indonezja, Australia).

Jest karta, która działa w 53 państwach. Nazywa się to abroadband. Coś im tylko czasem nie działa strona.
http://www.abroadband.com/en/PL/home
Tylko chyba cena Cię nie będzie satysfakcjonować bo jest 0.90€/1MB.
Można zamówić do Polski. Plus taki, że działa wszędzie tam gdzie napisałeś.

Co do anteny to w Twoim przypadku chyba taki bat będzie najlepszym rozwiązaniem.
Ty chcesz korzystać z tego siedząc na statku?
gszadkow

dziękuję za odpowiedź ja.michal nie pomyślałem o tych zakresach, a powiedz mi proszę czy w ogóle jakiś model posiada tak szeroki zakres jak podałeś? (od 850 do 2100) Może byłbyś w stanie polecić coś sprawdzonego?. W zasadzie to nie zależy mi może aż tak bardzo na prędkości co na tym, aby internet był, no i żeby ta strona w miarę możliwości uruchamiała się szybciej niż zaparzenie kawy :) Generalnie obsługa stron plus skype, więc chyba 3g nie jest koniecznością? Chociaż nie wiem jak w Koreii, bo mój telefon np. tam nie działa. Co do używania faktycznie będę go używał na statku stąd myśl o antenie... Ale oczywiście w obrębie zasięgu z lądu...

Pozdrawiam
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Na USB to ciężko z takim modem niestety. :( Rozwiązaniem byłoby zakupienie modułu na Mini PCI Express + skorupkę od np. Option Icon II (7.2) + konektor antenowy.
Ja mam moduł Sierra Wireless MC8700 i to jest moduł już z HSPA+. Ma 3G (HSPA etc) na 800/850/900/1900/2100 MHz. Wszystko co występuje na świecie.
Oczywiście koszt nieco wyższy.

Drugie rozwiązanie to dwa modemy kupić. Taki z 900/2100 MHz i 850/1900/2100 MHz. W sumie w 250-300 zł da radę się zmieścić. Obydwa Huawei by się wzięło i ten sam konektor by był.

Do Skype jednak już technologia 3G się przyda. Niższe pingi, szybsza transmisja.

Jaki masz telefon? Jaki operator? Korea rozumie, że południowa. ;)

Pytam czy na statku bo pewnie statek metalowy to antenka magnetyczna może być. Pytanie tylko czy w porcie jest zasięg sieci. No i też ciekaw jestem czy tyle stali nie będzie tłumić za bardzo sygnału. Tak czy inaczej tutaj antena dookólna lepsza bo nie będziesz się bawić w ustawienie anteny na nadbrzeżu.
gszadkow

Przede wszystkim dziękuję za odpowiedź. Przepraszam, że odpisuję dopiero teraz byłem "wyjechany" i dopiero wróciłem.

ja.michal pisze: Jaki masz telefon? Jaki operator? Korea rozumie, że południowa. ;)
Eten Glofish M700 - orange pop. W Koreii południowej praktycznie 80% osób na statku nie miało zasięgu... Nie wiem jaki oni tam system mają, ale z tego co się zorientowałem to 3G, tylko chyba na innej częstotliwości (nie znam się na tym)
ja.michal pisze: Pytam czy na statku bo pewnie statek metalowy to antenka magnetyczna może być. Pytanie tylko czy w porcie jest zasięg sieci. No i też ciekaw jestem czy tyle stali nie będzie tłumić za bardzo sygnału. Tak czy inaczej tutaj antena dookólna lepsza bo nie będziesz się bawić w ustawienie anteny na nadbrzeżu.
No niestety zasięg jest głównie w porcie no i jak przepływamy w pobliżu lądu... W chinach np. mają bardzo dobre nadajniki, bo lądu nie widzę, a mam zasięg :)

W Stanach to jest trochę gorzej, bo muszę widzieć ląd :)

Chyba na początek sobie kupię Huawei'a coś w okolicach tego E173 + antenka tylko się zastanawiam, czy kierunkowa nie lepsza, albo jakaś panelowa, jak wiem, np. z której strony jest ląd hmm...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

gszadkow pisze:antenka tylko się zastanawiam, czy kierunkowa nie lepsza, albo jakaś panelowa,
Kierunkowa to może być panelowa albo yagi-uda. Zawsze możesz mieć 2 anteny. Dookólną na magnesie i panelową na przyssawkę/magnes. Dla słabych sygnałów panelowa 15dBi będzie w sam raz.
Nie pomagam na PW!
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

gszadkow pisze:Chociaż nie wiem jak w Koreii, bo mój telefon np. tam nie działa.
gszadkow pisze:Eten Glofish M700 - orange pop. W Koreii południowej praktycznie 80% osób na statku nie miało zasięgu... Nie wiem jaki oni tam system mają, ale z tego co się zorientowałem to 3G
Eten M700 nie ma 3G i to by wiele wyjaśniało.
gszadkow pisze:Generalnie obsługa stron plus skype, więc chyba 3g nie jest koniecznością?
3G zawsze się przyda. W obecnych czasach nie ma już sensu kupować modemu bez 3G.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

BliSki pisze: Eten M700 nie ma 3G i to by wiele wyjaśniało.
W Korei jest tylko 3G 2100 MHz.
http://www.mobileworldlive.com/maps/net ... ublic%20of

Tylko przy tym pływaniu to ten panel przydałby się wielozakresowy.
gszadkow

A powiedzcie mi szanowni koledzy czy taki oto modem by mi wystarczył?

ALLEDROGO - HUAWEI E173

W opisie podają wszystkie zakresy:

Kod: Zaznacz cały

Najważniejsze cechy:

*
      pracuje w technologiach: GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA
    *
      częstotliwość pracy GPRS/EDGE: 850/900/1800/1900 MHz
    *
      częstotliwość pracy UMTS/HSDPA: 2100 MHz
    *
      max prędkość na odbiorze: 7.2 Mbps
    *
      max prędkość na wysyłce: 2.0 Mbps
    *
      złącze micro SD na karty pamięci
    *
      złącze antenowe
    *
      współpraca z Microsoft Windows XP/Vista/Windows 
Dziękuję i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

gszadkow pisze:mi szanowni koledzy czy taki oto modem by mi wystarczył?
Tego nie polecam . Jak E173 to tylko z Play, bo obsługuje dodatkowo umts900.

Ten model z Plusa nie obsługuje umts900, a dodatkowo na tej aukcji jest drogi. W salonie Plusa wraz karta simdata kosztuje 179zl. A identyczny modem w salonie Ery ,bez żadnej umowy kosztuje 139zl.

Tu masz dobry deal za 110zl: http://allegro.pl/huawei-e173-7-2-mb-i1465072493.html
gszadkow

Dzięki Pijo za wyjaśnienia i link... Zakupiłem modem Huawei E173 (firmowany Play Online) i do niego antenkę 13dbi na magnes... (na początek) sprawdzę jak się sprzęt będzie sprawował i wtedy postanowię czy zakupić antenę z wyższej półki (panelową, czy dookólną).

Nie będę tworzył nowego wątku tylko tu dopiszę:

Teraz mam inne pytanie...

Przez jakiś miesiąc będę krążył po europie (Antwerpia, Hamburg, Bilbao w Hiszpani i Wenecja) co sądzicie o zakupie Play Online na kartę... Nie wiem czy dobrze wyczytałem, ale w roamingu 100kb to 5zł, a jak jest z promocyjnym środkami 1-2GB (w zależności od karty) w roamingu? Też obowiązuje?.

Na pocztę i jakieś gg by wystarczyło myślę?

Kolejna rzecz, poszukam jeszcze sam, ale co polecalibyście wyłączyć, jak ustawić windows, aby jak najmniejszy ruch (zbędny) wyeliminować.

I ostatnia rzecz, chciałbym jakiś sensowny niedrogi telefon najlepiej Nokii, aby go móc bez problemu używać na całym świecie... Coś może mogli byście polecić...

Z góry dziękuję
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

gszadkow pisze: a jak jest z promocyjnym środkami 1-2GB (w zależności od karty) w roamingu? Też obowiązuje?.
Nie.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

gszadkow pisze:Zakupiłem modem Huawei E173 (firmowany Play Online) i do niego antenkę 13dbi na magnes... (na początek) sprawdzę jak się sprzęt będzie sprawował i wtedy postanowię czy zakupić antenę z wyższej półki (panelową, czy dookólną).
Pamiętaj tylko, że w USA nie złapiesz 3G w ogóle na tym modemie.
gszadkow pisze:Przez jakiś miesiąc będę krążył po europie (Antwerpia, Hamburg, Bilbao w Hiszpani i Wenecja) co sądzicie o zakupie Play Online na kartę... Nie wiem czy dobrze wyczytałem, ale w roamingu 100kb to 5zł, a jak jest z promocyjnym środkami 1-2GB (w zależności od karty) w roamingu? Też obowiązuje?.
Trochę pomyliłeś. Było 5 zł za 1MB, ale już tej promocji nie ma. Bonus nie działa w roamingu. Teraz są takie ceny w roamingu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=28247
Do roamingu proponuję abroadband zamówić.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=28248
Teraz jeszcze obniżki cenę do 0.59€ za 1MB czyli koło 2.30 zł.
Musisz mieć kartę kredytową/debetową lub PayPal.
gszadkow pisze: Kolejna rzecz, poszukam jeszcze sam, ale co polecalibyście wyłączyć, jak ustawić windows, aby jak najmniejszy ruch (zbędny) wyeliminować.
Wyłączyć aktualizację w systemie, programach takich jak przeglądarki czy klienty poczty. Również Office/Open Office, Flash, Adobe PDF, Java.
Program antywirusowy też można wyłączyć chodź nie wiem czy do końca bezpiecznie. Baza wirusów ogólnie mała jest. Aktualizację programu jako takiego można wyłączyć.
gszadkow pisze: I ostatnia rzecz, chciałbym jakiś sensowny niedrogi telefon najlepiej Nokii, aby go móc bez problemu używać na całym świecie... Coś może mogli byście polecić...
Nie wiem co znaczy nie drogi. Jaki limit? Za jakieś 650 zł u Nokii (na allegro taniej pewnie) jest C3-01 lub inaczej C3 Touch and Type. Ma częstotliwości GSM i 3G praktycznie wszystkie używane na świecie.
# EGSM 850/900/1800/1900
# WCDMA 850/900/1900/2100
gszadkow

ja.michal pisze: Pamiętaj tylko, że w USA nie złapiesz 3G w ogóle na tym modemie.
No trudno już po fakcie, ale dzięki za uświadomienie :)
ja.michal pisze: Do roamingu proponuję abroadband zamówić.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=28248
Teraz jeszcze obniżki cenę do 0.59€ za 1MB czyli koło 2.30 zł.
Musisz mieć kartę kredytową/debetową lub PayPal.
Nie bardzo rozumiem, starter kosztuje jakieś (w przybliżeniu) 78 zł, te 20 euro jest do wykorzystania, a potem muszę doładować, czy korzystam z netu a potem się rozliczam... Bo już się zakręciłem :gwiazdki:
Jeszcze zobaczę czy da się coś lokalnie załatwić... W sensie w danym porcie jakąś lokalną kartę prepaid na internet...
ja.michal pisze: Nie wiem co znaczy nie drogi. Jaki limit? Za jakieś 650 zł u Nokii (na allegro taniej pewnie) jest C3-01 lub inaczej C3 Touch and Type. Ma częstotliwości GSM i 3G praktycznie wszystkie używane na świecie.
# EGSM 850/900/1800/1900
# WCDMA 850/900/1900/2100
No tak dokładnie trafiłeś w mój gust ja myślałem co prawda o X3-02 Touch And Type, ale ta C3 bardzo sensownie wygląda (niedrogi w sensie w granicach 500-600 zł). Na allegro widzę można dostać.

Dzięki bardzo za wszystko pozdrawiam...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

gszadkow pisze: No trudno już po fakcie, ale dzięki za uświadomienie :)
Pisałem wcześniej o tym. :)
Ale powinno działać po GSM czyli do koło 210 kb/s.
gszadkow pisze:Nie bardzo rozumiem, starter kosztuje jakieś (w przybliżeniu) 78 zł, te 20 euro jest do wykorzystania, a potem muszę doładować, czy korzystam z netu a potem się rozliczam... Bo już się zakręciłem :gwiazdki:
Ogólnie tak. Tzn. nie wiem czy te 20€ to do wykorzystania. Ale faktycznie najpierw używasz, a potem płacisz via PayPal lub karta.
gszadkow pisze: Jeszcze zobaczę czy da się coś lokalnie załatwić... W sensie w danym porcie jakąś lokalną kartę prepaid na internet...
Najtaniej będzie.
gszadkow pisze:No tak dokładnie trafiłeś w mój gust ja myślałem co prawda o X3-02 Touch And Type, ale ta C3 bardzo sensownie wygląda (niedrogi w sensie w granicach 500-600 zł). Na allegro widzę można dostać.
X3-02 fajny, ale ma 3G na 900/1900/2100 MHz. C3 T&T ma 850/900/1900/2100 MHz. W Ameryce Południowej i niektóre sieci na Oceanii mają 3G na 850 MHz.
gszadkow

ja.michal pisze:Ogólnie tak. Tzn. nie wiem czy te 20€ to do wykorzystania. Ale faktycznie najpierw używasz, a potem płacisz via PayPal lub karta.
Trochę niebezpiecznie :) Mógłbym zbankrutować :) Wole jednak rozwiązanie, pre-paid, koniec karty koniec neta, jakoś mniej stresująco działa ;)
ja.michal pisze:X3-02 fajny, ale ma 3G na 900/1900/2100 MHz. C3 T&T ma 850/900/1900/2100 MHz. W Ameryce Południowej i niektóre sieci na Oceanii mają 3G na 850 MHz.
O widzisz, porównywałem te telefony w prównywarce na stronie nokii i jakoś mi to umknęło, ale i tak bardziej będę obstawał za C3-01.

Myślę, że to koniec tematu, sprawa wyjaśniona.
Dziękuję pozdrawiam serdecznie!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jest limit 60€ więc spokojnie. Można chyba go zmienić. :)
ODPOWIEDZ