iplus a windows vista 32
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
iplus a windows vista 32
posiadam modem commander 2 pod usb zainstalowałem win vista 32 bit i modem nie łączy się z internetem {pod xp działa) czy to wina sterowników? prosze o odpowiedz może komuś działa na viście 32bit ?
-
Re: iplus a windows vista 32
Mi również pod Vistą iPlus nie chce się łączyć. Tzn loguje się, zasięg ma, sms można wysyłać... czyli niby wszystko jest OK. Ale ja próbuje się połączyć to buuu... nie może się połączyć... Pewnie to wina iPlus Managera (nie jest przystosowany do Visty), bo pod XP działa. Trzeba pewnie czekać na nową wersje... ehh...
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Spróbujcie przez Dial-Up, albo przez inny program, trzeba próbować
wszystkiego a nie od razu się poddawać...
Albo jest troszkę inny ale pewny sposób, zainstalować dwa systemy XP i
Vista... Nie wiem czy to jest wykonalne, ale raczej tak... (XP i 98 dało się
pogodzić na jednym dysku)
wszystkiego a nie od razu się poddawać...
Albo jest troszkę inny ale pewny sposób, zainstalować dwa systemy XP i
Vista... Nie wiem czy to jest wykonalne, ale raczej tak... (XP i 98 dało się
pogodzić na jednym dysku)
- vegas
- Stały użytkownik forum
A mi Comander działa działa pod Vistą.
Moje małe How-to
1. Podpinamy modem pod USB.
2. Wkładamy płytkę ze sterownikami ale nie instalujemy iPlus Managera.
3. Otwieramy menedżera <font color="#FF00FF"><b>»»urządze««</b></font> prawym na niezainstalowany modem i klikamy aktualizuj sterownik. Wskazujemy aby sterowniki były zainstalowane z płytki.
Teraz zainstalują się trzy urządzenia których sterownki są na płytce: FTDI, serial to USB, Nokia 12i (czy jakoś tak)
4. Teraz instalujemy iPlus Managera (sprawdzone na wersji 1.4).
5. Po zainstalowaiu nie będzie on nam już więcej potrzebny. Wyłączamy go klikając prawym na ikonę w zasobniku i zamykamy. Został zainstalowany w celu utworzenia połączenia w "połącz z". Wyłączamy go aby nie uruchamiał się z systemem w następujący sposób: Start > panel sterowania > zabezpieczenia > windows defender > narzędzia > eksplorator oprogramowania. Odnajdujemy iPlus managera i go wyłączamy bądź usuwamy.
6. Łączymy się z internetem: Start > połącz z > Urządzenie iPlus
Moje małe How-to
1. Podpinamy modem pod USB.
2. Wkładamy płytkę ze sterownikami ale nie instalujemy iPlus Managera.
3. Otwieramy menedżera <font color="#FF00FF"><b>»»urządze««</b></font> prawym na niezainstalowany modem i klikamy aktualizuj sterownik. Wskazujemy aby sterowniki były zainstalowane z płytki.
Teraz zainstalują się trzy urządzenia których sterownki są na płytce: FTDI, serial to USB, Nokia 12i (czy jakoś tak)
4. Teraz instalujemy iPlus Managera (sprawdzone na wersji 1.4).
5. Po zainstalowaiu nie będzie on nam już więcej potrzebny. Wyłączamy go klikając prawym na ikonę w zasobniku i zamykamy. Został zainstalowany w celu utworzenia połączenia w "połącz z". Wyłączamy go aby nie uruchamiał się z systemem w następujący sposób: Start > panel sterowania > zabezpieczenia > windows defender > narzędzia > eksplorator oprogramowania. Odnajdujemy iPlus managera i go wyłączamy bądź usuwamy.
6. Łączymy się z internetem: Start > połącz z > Urządzenie iPlus
Ostatnio zmieniony 2007-02-20, 18:34 przez vegas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
A co z PIN'em?
- vegas
- Stały użytkownik forum
PIN wyłączyłem za pomocą telefonu
Chociaż z tego co pisali niektórzy na forum to są karty na których nie można wyłączyć PINu.
Jeśli masz modem Comander to na stronie http://www.comander.pl znajdziesz program do wprowadzania PINu.
Pod XP możesz też wprowadzić PIN za pomocą iPlus Managera możliwe, że Viście też da radę.

Jeśli masz modem Comander to na stronie http://www.comander.pl znajdziesz program do wprowadzania PINu.
Pod XP możesz też wprowadzić PIN za pomocą iPlus Managera możliwe, że Viście też da radę.
-
Mam netboxa i na to wygląda, że mam właśnie kartę na której nie da się wyłączyć PIN'u... 

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Pin podaj przez hiperterminal.Jak go raz wprowadzisz i nie bedziesz odłączał modemu od komputera i robił restartu to bedzie działał.Jeśli zrobisz musisz na nowo go podać aby połączyć się z netem.
-
A nie ma innej opcji? Np programu zastępczego, który będzie działał pod vistą?
- Jaco
Może program @pogara.Znajdziesz go w przyklejonym temacie.Jest tam opcja podania pina przy starcie programu.
- crow6
- Stały użytkownik forum
Albo mojego programiku.
Ma ta zalete, ze do wpisywania PINu uzywa standardowych funkcji WinApi, a do laczenia zewnetrznego programiku zawartego w - jak dotad - kazdym Windowsie...
Tak na moje oko to powinien dzialac tylko poswiec chwilke na konfiguracje (w archiwum powinien byc pliczek z opisem/manualem).
Ma ta zalete, ze do wpisywania PINu uzywa standardowych funkcji WinApi, a do laczenia zewnetrznego programiku zawartego w - jak dotad - kazdym Windowsie...
Tak na moje oko to powinien dzialac tylko poswiec chwilke na konfiguracje (w archiwum powinien byc pliczek z opisem/manualem).
Gott ist ein Popstar ]:->
-
No niestety, żaden z podanych przez Was programów nie działa...
A nie ma przypadkiem jakiegoś innego menagera, który umożliwia łączenie się z netem. Może on by pod Vistą działał...

-
- Stary wyga bezprzewodowy
Po co manager. Ja używam dial-upa i wszystko pięknie działa. Co prawda mowa o Orange ale aplikacja BE i tak się nawet zainstalować pod Vistą nie chce więc to żadna różnica.
-
No, ale mówię, że dial-up nie wchodzi w grę. Po pierwsze PINu nie da się wyłaczyć. Po drugie te programiki do podawania PIN'u nawet pod XP mi nie działają...
Więc, co robić?

- Jaco
Próbowałeś przez hiperterminal.Co to za Vista.Po co ją instalowałeś.Może masz za małe wymagania sprzętowe do Visty i dlatego takie problemy.Połączenie dial-up powinno dać się stworzyć w każdym systemie.Gorzej z jego funkcjonowaniem.Ja na XP SP 2 mam same stery do modemu i dial-up.Łączy jak trzeba.Nie instaluj tego menagera po przez niego są problemy.Dial-up to najlepsze rozwiązanie.
- vegas
- Stały użytkownik forum
Da radę wprowadzić PIN za pomocą iPlus Managera pod Vistą?
-
@urqel1
Przeczytaj mojego pierwszego Posta
@Jaco
Nie nie próbowałem. Po co ją instalowałem? Żeby mieć DX 10. Komp spełnia wymagania, Vista śmiga mi na nim tak, jak XP. Połączenie Dial-up? Tylko, że ja mam PIN!!! Nie możesz tego zrozumieć? Co mi po połączeniu skoro trzeba wprowadzić PIN. Przecież nie będę za każdym razem włączał iMenagera i łączył się przez Dial-up...
Przeczytaj mojego pierwszego Posta
@Jaco
Nie nie próbowałem. Po co ją instalowałem? Żeby mieć DX 10. Komp spełnia wymagania, Vista śmiga mi na nim tak, jak XP. Połączenie Dial-up? Tylko, że ja mam PIN!!! Nie możesz tego zrozumieć? Co mi po połączeniu skoro trzeba wprowadzić PIN. Przecież nie będę za każdym razem włączał iMenagera i łączył się przez Dial-up...
- Jaco
Więc weż i go wprowadż.Jeśli nie wiesz jak to poszukaj na forum.
W skrócie to wygląda tak:
Start//Programy//Akcesoria//Komunikacja//Hiperterminal//
Wybierasz nazwe połączenia// wybierasz port na którym jest zainstalowany modem ( nie jego nazwę )//dalej nic nie zmieniasz i klikasz ok.
Masz już połączenie z modemem.
Wpisujesz AT+CPIN="XXXX" klikasz ENTER i jesli ci pokaże OK to pin masz już wprowadzony. XXXX to twój Pin.
Dalej już tylko dobrze skonfiguruj dial-up,Pamiętaj o dodatkowej komendzie w zaawansowanych ustawieniach modemu.
W skrócie to wygląda tak:
Start//Programy//Akcesoria//Komunikacja//Hiperterminal//
Wybierasz nazwe połączenia// wybierasz port na którym jest zainstalowany modem ( nie jego nazwę )//dalej nic nie zmieniasz i klikasz ok.
Masz już połączenie z modemem.
Wpisujesz AT+CPIN="XXXX" klikasz ENTER i jesli ci pokaże OK to pin masz już wprowadzony. XXXX to twój Pin.
Dalej już tylko dobrze skonfiguruj dial-up,Pamiętaj o dodatkowej komendzie w zaawansowanych ustawieniach modemu.
-
To nie jest rozwiązanie... Przecież nie będę po każdym odpaleniu kompa się bawił jakimiś Hyperterminalami... No nic, chyba poczekam na nową wersje iPlusa... Po przełączniu na wersję mniej bajerancką nie obciąża w ogóle procka, tylko to łączenie mnie już dobija...Jaco pisze:Więc weż i go wprowadż.

- Jaco
Przynajmniej mogłeś <font color="#FF00FF"><b>»»błąd ort.««</b></font>.Może inni by wtedy wiedzieli co można w takiej sytuacji zrobic i czy w ogole się da.Ja bym się nie poddawał.
Miałem ED 77 z karta orange i nie instalowałem do niego aplikacji ED DIALER a połaczenie zrobiłem dial-up.Pin właśnie podałem przez hiperterminal i działało.W orange nie można wyłączyć pina bo jak dostalem odpowiedż z BOA ORANGE
Miałem ED 77 z karta orange i nie instalowałem do niego aplikacji ED DIALER a połaczenie zrobiłem dial-up.Pin właśnie podałem przez hiperterminal i działało.W orange nie można wyłączyć pina bo jak dostalem odpowiedż z BOA ORANGE
Ale trzeba było sobie z tym jakoś poradzić i użylem własnie hiperterminal.Informuję, że opcja wyłączenia kodu PIN nie jest możliwa. Tego typu usługa nie jest świadczona w naszej sieci.
-
ja mam troche inny problem. gdny nie mam uruchomionego programu antywirusowego to internet działa bez zarzutu, schody zaczynaja sie gdy włączam antywira wtedy nie mam połaczenia z netem (tylko lokalne)
. gdy wyłączam anty to wszystko wraca do normy. mam viste 32, USB Option Icon 225. i nie mma pojecia juz czy to problem z netem czy z samym systemem. nigdzie nie moge znalezc odpowiedzi;/

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Za pomocą czego sie łączysz?
[ Dodano: 2008-02-21, 19:14 ]
Antivirus jest z firewallem? jesli łączysz się za pomocą jakieś aplikacji to może ją blokuje. Spróbuj dial upa (jesli nie używasz). Szczegóły w FAQ.
[ Dodano: 2008-02-21, 19:14 ]
Antivirus jest z firewallem? jesli łączysz się za pomocą jakieś aplikacji to może ją blokuje. Spróbuj dial upa (jesli nie używasz). Szczegóły w FAQ.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Jaki to jest antyvirus?Talerz pisze:gdny nie mam uruchomionego programu antywirusowego to internet działa bez zarzutu, schody zaczynaja sie gdy włączam antywira wtedy nie mam połaczenia z netem

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Sprawdź czy w firewallu nie masz za wysoko ustawionego suwaka (za duża ochrona).Talerz pisze:gdy włączam antywira wtedy nie mam połaczenia z netem (tylko lokalne)
-
teraz mam Kaspersky ale to sie powtarza przy jakimkolwiek anty
spróbuje tego połączenia moze cos to da