play online bez limitu prędkości od kwietnia
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
play online bez limitu prędkości od kwietnia
ponieważ kończy mi się umowa zadzwoniła miła pani z nową propozycją
przy okazji spytałem o limity prędkości
stwierdziła że od końca marca w związku z uruchomieniem sieci "4g" nie bedzie ww. limitów w play online
czy może to ktoś potwierdzić?
przy okazji spytałem o limity prędkości
stwierdziła że od końca marca w związku z uruchomieniem sieci "4g" nie bedzie ww. limitów w play online
czy może to ktoś potwierdzić?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: play online bez limitu prędkości od kwietnia
Wątpie w to, bo ich sieć w niektórych miejscach jest tak licha że całkowicie by się zapchała. Pewnie tak mówi, żebyś podpisał nową umowę żeby mogli cię naciągać przez kolejne 2 lata.
- siódmy
- Stały użytkownik forum
Pożyjemy zobaczymy,lepiej żeby podwyższyli limit danych 

Szarmuta
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
niby czemu nie maja zniesc limitow? Oczywiscie bedzie przy tym gwiazdka ze ogranicza mozliwosc pobierania do jakis znikomych predkosci ze brak limitu nikogo nie pocieszy 

- siódmy
- Stały użytkownik forum
A kto pobiera duże pliki w limitowanym necie? Dużej różnicy w otwieraniu stron www. i tak nie widać czy ma się 1 Mb/s czy 10 Mb/s.Dlatego lepiej zwiększyć transfer danych.
Szarmuta
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
siódmy, to wejdź na YT i odpal filmik w HD. Gwarantuję Ci, że jest różnica 1 a 10. ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- siódmy
- Stały użytkownik forum
Ok to tylko YT ale weż tu oglądaj filmiki w dużej rozdziałce jak przy głupim 240p zrzera mb jak smok.Ja omijam YT z daleka 

Szarmuta
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Ja. A raczej ostatnio dużo wysyłam.siódmy pisze:A kto pobiera duże pliki w limitowanym necie?
- siódmy
- Stały użytkownik forum
Down i Up potrzebne są tylko do torentów w necie po kablu.Takie jest moje zdanie.
Szarmuta
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
I znowu zrobi się już słynne zapchanie sieci i stop na 99. procencie pobierania.marcel_ms pisze:przy okazji spytałem o limity prędkości
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
- wojteks
- *** Administrator ***
Oj mylisz się ale równocześnie to faktycznie prawie tylko wtedy.siódmy pisze:Down i Up potrzebne są tylko do torentów
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jak dla mnie to sprawa wygląda tak: kiedyś zarówno we Freshu jak i PO był limit 1Mbps a nawet 512kbps chyba na początku. Od kiedy Freshowcy mogą śmigać po 3Mbps niektórzy to z tych 1Mbps w PO robi się czasem 0.2Mbps. Nie wiem czy sieć zapycha się właśnie przez to, ale jeżeli tak to jeżeli zniesionoby limit to sieć miejscami byłaby bezużyteczna. Bo Play ma dosył chyba przygotowany z myślą o tym ograniczeniu do 1Mbps (nie musi być taki jak u innych opów) i chyba nie da się tego w 3 miesiące zmodernizować...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wiesz, ja tam wolę jak mi się mail z załącznikiem wysyła szybciej niż 20 minut.siódmy pisze:Down i Up potrzebne są tylko do torentów w necie po kablu.Takie jest moje zdanie.

Technicznie da się szybciej. Update zdalny licencji na radioliniach. Nie wiem tylko ile zajmuje zmiana pozwolenia na radiolinię w UKE. Nie mniej jak 30 dni pewnie.Maciek764 pisze:chyba nie da się tego w 3 miesiące zmodernizować...
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Spotkałem się kiedyś z opinią człowieka będącego dość blisko radiowych systemów transmisyjnych, że ci operatorzy, którzy transmisję do stacji pchają przede wszystkim po radiu (czyli wszyscy oprócz Orange, a najwięcej Play i Plus) mają problemy z uzyskaniem odpowiednio szerokiego pasma w centrach największych miast, i dlatego tak opóźnia się wdrażanie HSPA+ w tych miejscach (co widać choćby po mapce Plusa, bo Play się nie przejmuje i ładuje wszędzie HSPA+, które potem działa 200 kbps 50m od stacji).ja.michal pisze:Nie wiem tylko ile zajmuje zmiana pozwolenia na radiolinię w UKE.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie dziwie się.Patryk pisze:mają problemy z uzyskaniem odpowiednio szerokiego pasma w centrach największych miast

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
A drugie tyle linków pracuje na dziko.
-
- Guru bezprzewodowy
Teoretycznie już można mieć więcej niż 5, 10GBsiódmy pisze:Pożyjemy zobaczymy,lepiej żeby podwyższyli limit danych
Można przedłużyć umowę w RePlay Online Box

Tylko obiecywany 1Mbit/s trudno jest osiągnąć (ja osiągam po godz. 00:30).siódmy pisze:weż tu oglądaj filmiki
Korzystanie z YouTube przy przepływności rzędu 256-384kbps jest dla desperatów.
Teraz dochodzi do paradoksu, że mamy HSPA i w centrum miasta kłopot z osiągnięciem 512kbps. Już nie mówię o tym, że w pakietach internetowych w telefonie ledwo uda się osiągnąć 1,5Mbit o 2 w nocy.
- siódmy
- Stały użytkownik forum
Korzystałem jeszcze pare dni temu z telefonu jako modem (umts 384kbps) i nie miałem problemów z odtwarzeniem 240p na YT.Korzystam z Play już drugi raz i naprawdę nie mogę nic złego powiedzieć na nich,na początku w Bydgoszczy w bloku obstawionym innymi i to na parterze słońca tam nie było widać ale sygnał był,teraz ok.30 km od bydzi i też nie mogę narzekać,nigdy mi nie zatrzymywało pobierań przy 99% także nie wiem w ogóle o czym piszecie.Za to orange to inna sprawa słyszałem tyle negatywów,zresztą można pogooglować ludzie piszą żeby omijać szerokim łukiem i tu na forum też.Pzdr
P.S. chodzi mi o limity w necie na karte.
Szarmuta
- wojteks
- *** Administrator ***
W każdej sieci są niezadowoleni i oni głównie na forach się udzielają. Żadna sieć nie jest idealna i różnie działa w różnych lokalizacjach.siódmy pisze:orange to inna sprawa słyszałem tyle negatywów,zresztą można pogooglować ludzie piszą żeby omijać szerokim łukiem
Nie pomagam na PW!
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Te słynne zatrzymywanie na 99% w Play i u mnie występowało, dotyczyło modemów huawei, po zmianie firmware ze strony Play problem zniknął, wina softu a play się wtedy ostro dostało 

-
U mnie Play (abonament 5 giga za 45zł) chodzi jak krew z nosa, denerwująco wolno ładują sie strony a filmiki o podstawowej rozdzielczości (240p, 360p) na youtubie co chwila się buforują. Sytuacja poprawia się gdzieś od północy a rano znów wraca do swojej normy. To jest jakaś popierdułka a nie 1 mega.siódmy pisze:Korzystałem jeszcze pare dni temu z telefonu jako modem (umts 384kbps) i nie miałem problemów z odtwarzeniem 240p na YT.Korzystam z Play już drugi raz i naprawdę nie mogę nic złego powiedzieć na nich,na początku w Bydgoszczy w bloku obstawionym innymi i to na parterze słońca tam nie było widać ale sygnał był,teraz ok.30 km od bydzi i też nie mogę narzekać,nigdy mi nie zatrzymywało pobierań przy 99% także nie wiem w ogóle o czym piszecie.Za to orange to inna sprawa słyszałem tyle negatywów,zresztą można pogooglować ludzie piszą żeby omijać szerokim łukiem i tu na forum też.Pzdr
Orange Free na karte śmiga aż miło, na wykresie prędkości najcześciej widze wyrażne równe przyciecie prędkosci spowodowane moim modemem (3,6 mega)

[ Dodano: 2011-02-19, 20:16 ]
Ciekawy obrazek. Dajcie linka do mapy z całym krajem o ile jest.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-02-19, 22:08 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-02-19, 22:08 przez kedi, łącznie zmieniany 1 raz.
- Cezar1871
- Stały użytkownik forum
Kedi Miałem to samo, po pierwsze jeśli masz modem do 3,6 to tak jak u mnie zmień modem. U mnie po zmianie na szybszy pingi spadły a prędkość nieco wzrosła. W moim konkretnym przypadku przyznali się że przekaźnik jest przeładowany i mają z nim problem, a trwa to od ponad 4 miesięcy ale oczywiście siedzą jak mysz pod miotłą dopóki nie wyczaiłem że to jednak ich wina, dopiero gdy ich przypiliłem przyznali się, zażądałem prolongaty na abonament obecny i za okres gdy mają problem. Nie mają wyjścia bo nie tylko Ja u siebie mam problem z przesyłem który w tej chwili wynosi zaledwie 0,24mb/s porażka nie wspomnę o pingach rzędu 250 nawet do 1000 !!!!. Pół oku wcześniej internet 1 mega śmigał w miarę zadowalająco, raczej sporadycznie transfer schodził poniżej 0,5 mb/s a pingi oscylowały na poziomie 120-160. Dziś każda z dostępnych sieci oprócz PLAY ! oferuje u mnie przesyły na poziomie 3-6 mb/s w zależności od obciążenia sieci o pingach nie wspomnę bo Play może sobie pomarzyć o pingach rzędu 60-70. I co z tego że mam 10zł taniej niż konkurencja Play. Otwieranie stron trwa wielki i to jest powód dla jakiego nie zostanę z Play na kolejny rok, choćby zdążyli do Kwietnia coś wymyślić. W tej chwili testuje iplusa i powiem wam że Play może się od nich uczyć
. Filmy 720p idą online
bez ścięć !!![/b]

- siódmy
- Stały użytkownik forum
A jak z wideo rozmowami w orange już się odmulili,bo jeszcze niedawno lichutko było?
Szarmuta
-
Ale marudzenie :-).
Sieci radiowe współdzielą zasoby, co znaczy, że osiągi zależą przede wszystkim od liczby użytkowników zalogowanych do jednego sektora. Żaden ich operator niczego NIE OBIECUJE. Operatorzy śledzą użycie poszczególnych elementów sieciowych i tam gdzie ich użycie jest duże starają się dodawać nowe stacje. Z tym, że proces postawienia nowej stacji to do pół roku w górę.
Równie dobrze tam gdzie Play ma się dziś słabo a iplus super za pół roku może być odwrotnie. Bo Play zdąży postawić stację (czy też zmigrować się do HSPA+ 900) a w iplusie przybędzie klientów na tyle, że konieczna będzie budowa nowej stacji. Natomiast za kolejne pół roku... :-)
Tak na prawdę, to w zarządzaniu taką siecią, chodzi o to, aby klienci narzekali (do pewnych granic), wtedy oznacza to, że siec jest wykorzystana optymalnie. Jeśli w jakimś obszarze brak jest jakichkolwiek narzekań przez dłuższy okres, to znaczy że maszt postawiono na odludziu lub sprzedawcy słabo sprzedają.
Sieci radiowe współdzielą zasoby, co znaczy, że osiągi zależą przede wszystkim od liczby użytkowników zalogowanych do jednego sektora. Żaden ich operator niczego NIE OBIECUJE. Operatorzy śledzą użycie poszczególnych elementów sieciowych i tam gdzie ich użycie jest duże starają się dodawać nowe stacje. Z tym, że proces postawienia nowej stacji to do pół roku w górę.
Równie dobrze tam gdzie Play ma się dziś słabo a iplus super za pół roku może być odwrotnie. Bo Play zdąży postawić stację (czy też zmigrować się do HSPA+ 900) a w iplusie przybędzie klientów na tyle, że konieczna będzie budowa nowej stacji. Natomiast za kolejne pół roku... :-)
Tak na prawdę, to w zarządzaniu taką siecią, chodzi o to, aby klienci narzekali (do pewnych granic), wtedy oznacza to, że siec jest wykorzystana optymalnie. Jeśli w jakimś obszarze brak jest jakichkolwiek narzekań przez dłuższy okres, to znaczy że maszt postawiono na odludziu lub sprzedawcy słabo sprzedają.
- Cezar1871
- Stały użytkownik forum
Ciekawe spostrzeżenie
, ciekawy jestem skąd o tym wiesz ?. Bo widzisz ja zawsze sądziłem że takie narzekanie prowadzi tylko do jednego, zmniejszenia liczby klientów. Swojego czasu miałem internet w Orange i miałem z nim same problemy i powiem Ci jedno, że w obecnej chwili u mnie śmiga Orange super ale właśnie dlatego że niegdyś musiałem się z nimi użerać nie wrócę już do nich nigdy więcej. Teraz policz sobie ilu takich jak Ja jest w Polsce i zastanów się czy sieci stać na takie narzekanie
. Oczywiście mogę się mylić
.
Oczywiście nikt nie gwarantuje minimalnych przesyłów ale umówmy się że obowiązuje prawo niepisane i każdy konsument a także firma świadcząca usługi przyjmuje że przesył będzie oscylował w granicach środka maksimum
. Wiec jeśli przez długi okres czasu któraś ze stron przegina dla własnych korzyści to taki stan rzeczy na dłuższą metę jest niezdrowy a konsument bądź co bądź jest jednak tym ogniwem które daje żyć firmie więc myślę że jednak w jakimś stopniu liczą się z nim
. Tym bardziej że PLAY dobrze sobie zdawał sprawę że jest problem a mimo to nie podjął żadnych kroków, więc Ja za nich podejmę, zmieniając dostawcę
.

Oczywiście nikt nie gwarantuje minimalnych przesyłów ale umówmy się że obowiązuje prawo niepisane i każdy konsument a także firma świadcząca usługi przyjmuje że przesył będzie oscylował w granicach środka maksimum

-
Napisałem "narzekali (do pewnych granic)". Zawsze jest tak, że część klientów będzie niezadowolona, nie da się inaczej przy takiej masie.
Twoje założenie z połową transferu i "niepisanego prawa" bardzo zabawne :-) Nie do osiągnięcia dla pojedynczego klienta w pewnej odległości od nadajnika, nie do osiągnięcia dla już 3 klientów w idealnych warunkach radiowych. Pomijając Play, bo on obniżył transfer maksymalny w stosunku do tego co daje technologia. W iplus będziesz miał HSPA+ max 21 Mb, z góry uprzedzam, że osiągnięcie połowy tego będzie praktycznie niemożliwe.
Byłeś w Orange, teraz Play, za chwilę iplus. Potem pewnie Era, jak się Twój plusowy sektor zapełni. Inni malkontenci-klienci podążają tą samą ścieżką, tyle że kolejność inna. Bez znaczenia - do pewnych granic.
Twoje założenie z połową transferu i "niepisanego prawa" bardzo zabawne :-) Nie do osiągnięcia dla pojedynczego klienta w pewnej odległości od nadajnika, nie do osiągnięcia dla już 3 klientów w idealnych warunkach radiowych. Pomijając Play, bo on obniżył transfer maksymalny w stosunku do tego co daje technologia. W iplus będziesz miał HSPA+ max 21 Mb, z góry uprzedzam, że osiągnięcie połowy tego będzie praktycznie niemożliwe.
Byłeś w Orange, teraz Play, za chwilę iplus. Potem pewnie Era, jak się Twój plusowy sektor zapełni. Inni malkontenci-klienci podążają tą samą ścieżką, tyle że kolejność inna. Bez znaczenia - do pewnych granic.
- Cezar1871
- Stały użytkownik forum
Nie chodzi o to bym miał 2 czy 3 czy 10 Mb/s. Operator winien zapewnić prawidłowe funkcjonowanie produktu który sprzedał klientowi a sam wiesz że czasem świadomie i z premedytacją tego nie robi. Dlatego też trzeba podejmować jakieś kroki by to zmieniać.
Co do niezadowolenia pomijam ten temat bo zawsze jest grupa ludzi która ogólnie z wszystkiego jest niezadowolona
.
Co do skakania po sieciach nie jestem za takim rozwiązaniem, dlatego nie wiążę się kuriozalnymi umowami z sieciami a jedynie korzystam z nich i powiem Ci że nie skaczę i nie mam zamiaru skakać po sieciach bo gdyby tak było to już dawno zwiedziłbym wszystkie bo mam internet mobilny od początku jego istnienia a PLAY jest 2 operatorem po Orange u którego jestem. Do tej pory znosiłem czasowe przypchanie sieci bo znam specyfikę tego rodzaju internetu ale przecież nie muszę i nie chcę się godzić na gorsze parametry sieci tylko dlatego że mają problem, to ich problem nie mój, to oni pobierają opłatę za usługę która powinna mnie zadowolić jako konsumenta a tak nie jest. To nie te czasy że są sami na rynku
. Dlatego kończę już ten wywód i przepraszam za OT na forum.
Co do niezadowolenia pomijam ten temat bo zawsze jest grupa ludzi która ogólnie z wszystkiego jest niezadowolona

Co do skakania po sieciach nie jestem za takim rozwiązaniem, dlatego nie wiążę się kuriozalnymi umowami z sieciami a jedynie korzystam z nich i powiem Ci że nie skaczę i nie mam zamiaru skakać po sieciach bo gdyby tak było to już dawno zwiedziłbym wszystkie bo mam internet mobilny od początku jego istnienia a PLAY jest 2 operatorem po Orange u którego jestem. Do tej pory znosiłem czasowe przypchanie sieci bo znam specyfikę tego rodzaju internetu ale przecież nie muszę i nie chcę się godzić na gorsze parametry sieci tylko dlatego że mają problem, to ich problem nie mój, to oni pobierają opłatę za usługę która powinna mnie zadowolić jako konsumenta a tak nie jest. To nie te czasy że są sami na rynku

-
- Mistrz bezprzewodowy
Co masz na myśli? Operator celowo obciąża BTSa żebyś miał wysokie pingi i niski transfer?Operator winien zapewnić prawidłowe funkcjonowanie produktu który sprzedał klientowi a sam wiesz że czasem świadomie i z premedytacją tego nie robi.
- Cezar1871
- Stały użytkownik forum
Miałem na myśli to że monitorują bts i doskonale wiedzą gdzie notorycznie dochodzi do przeciążeń. Wiedzą że występuje zwiększony ruch nie tylko sporadycznie ale także z powodu większej liczby użytkowników i nic z tym ie robią. Na zasadzie dopóki nie krzyczą to jest ok. A potem tną głupa że coś u mnie nie tak, lub inne dyrdymały.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
1:50 (około) Zaczęły się ładować strony w expresowym tempie, patrze, testuje i oto takie wyniki w playonline na kartę, oby tak pozostało i mam mała nadzieje ze to nie burst czy tez inne grzebanie przez techników play
speedtest.net sciaganie pliku chwilkę bo szkoda mi było transferu ale widać jak równo jedzie
speedtest.net sciaganie pliku chwilkę bo szkoda mi było transferu ale widać jak równo jedzie