TP-Link 1043ND do Netii-TP (BSA)
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
TP-Link 1043ND do Netii-TP (BSA)
Witam
Jeśli ktokolwiek z forumowiczów ma ww. router proszę o dokladne informacje jak ustawic router do dzialania na laczu Netia-TP. Mimo moich usilnych starań urzadzenie nie zczytuje IP z modemu i co lekko dziwne w routerze jest tylko PPPOE ale nie ma PPPOA, które jest wykorzystywane akurat na Netia-TP.
Jestem zdesperowany już ponieważ router dziala na łączu Multimo ale nie reaguje na łączu Netii.
Pozdrawiam
Jeśli ktokolwiek z forumowiczów ma ww. router proszę o dokladne informacje jak ustawic router do dzialania na laczu Netia-TP. Mimo moich usilnych starań urzadzenie nie zczytuje IP z modemu i co lekko dziwne w routerze jest tylko PPPOE ale nie ma PPPOA, które jest wykorzystywane akurat na Netia-TP.
Jestem zdesperowany już ponieważ router dziala na łączu Multimo ale nie reaguje na łączu Netii.
Pozdrawiam
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: TP-Link 1043ND do Netii-TP (BSA)
Biorąc pod uwagę to, że router ten ma tylko interfejsy Ethernetowe, to PPPoA nie miałoby miejsca bytuTwix pisze: co lekko dziwne w routerze jest tylko PPPOE ale nie ma PPPOA

Jakiż to modem posiadasz i jak skonfigurowany?
-
- Użytkownik forum
Z tego co pamiętam to standardowy modem ADSL jaki Netia daje za 29 zł abonentom. Asmax chyba czy cos. Interfejs nie bardzo mi sie przejrzysty wydawał jak go konfigurowałem.
- Rilicek
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Podaj jaki dokładnie masz model modemu. Czy ma on złącze USB czy ETHERNET.
Ja mam Taki router jak ty i śmiga mi na łączu Netii na kablach TP.
Ja mam Taki router jak ty i śmiga mi na łączu Netii na kablach TP.
orange -> EchoLife HG612 + 2xNetgear R6220 (OpenWrt 19.07 z LuCI)
System: openSUSE
http://software.opensuse.org/
-
- Użytkownik forum
Jeśli chodzi o modem to jest to ASMAX AR 901 a co do routera to jw. TP-Link 1043ND. Skoro Ci śmiga to jak masz go ustawionego ? Co zmieniałeś ?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Ustawić modem w tryb bridge i skonfigurować połączenie PPPoE na routerze.
Nie ma możliwości, żeby nie działało.
Nie ma możliwości, żeby nie działało.
-
- Użytkownik forum
Dzięki za góra 2 tyg. powrócę do routera, ponieważ byłby używany w domu przyszłej teściowej. Zdziwiło mnie to, że trzeba cos kombinować przy konfiguracji modemu. Nie wystarczyłoby w Asmax po prostu usunąć jeden z 2 typow konfiguracji łącza , w moim przypadku LLU Netii ?
Tak z ciekawości, dlaczego tryb bridge ? Przecież chodzi o połączenie modemu i routera a nie 2 routerów ??
Tak z ciekawości, dlaczego tryb bridge ? Przecież chodzi o połączenie modemu i routera a nie 2 routerów ??

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Skąd pomysł, że mostem łączy się dwa routery?Twix pisze:Tak z ciekawości, dlaczego tryb bridge ? Przecież chodzi o połączenie modemu i routera a nie 2 routerów ??

Oryginalnie most był używany na dzielenie sieci na domeny kolizyjne (L2), czyli taki dwuportowy switch. Potem switche się upowszechniły i w tej formie mosty nie miały racji bytu.
Natomiast przydaje się nadal druga funkcja mostu - konwerter między różnymi mediami transmisyjnymi. I tu ciebieu właśnie o to chodzi - o konwersję ATM na Ethernet.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
A do instrukcji obsługi tego Asmaxa chociaż zajrzałeś ?Twix pisze:Zdziwiło mnie to, że trzeba cos kombinować przy konfiguracji modemu. Nie wystarczyłoby w Asmax po prostu usunąć jeden z 2 typow konfiguracji łącza , w moim przypadku LLU Netii ?
- Rilicek
- Specjalista bezprzewodowy-junior
@Twix
Możesz skonfigurować modem normalnie (tak jak miałby być pod niego podpięty komputer) a potem w routerze TP-LINK ustawić w WAN adres IP i stworzyć kolejną podsieć.
Moja wcześniejsza konfiguracja sieci
Tylko jest to mało eleganckie i możesz się pogubić w przekierowywaniu portów jeżeli modem ma firewall'a.
Zapewne generowanie niepotrzebnych podsieci może wpłynąć negatywnie na opóźnienia (PING'i).
Możesz skonfigurować modem normalnie (tak jak miałby być pod niego podpięty komputer) a potem w routerze TP-LINK ustawić w WAN adres IP i stworzyć kolejną podsieć.
Moja wcześniejsza konfiguracja sieci
Tylko jest to mało eleganckie i możesz się pogubić w przekierowywaniu portów jeżeli modem ma firewall'a.
Zapewne generowanie niepotrzebnych podsieci może wpłynąć negatywnie na opóźnienia (PING'i).
orange -> EchoLife HG612 + 2xNetgear R6220 (OpenWrt 19.07 z LuCI)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie chodzi o firewalla a o NAT. A NAT będzie na pewno w takiej konfiguracji.Rilicek pisze:możesz się pogubić w przekierowywaniu portów jeżeli modem ma firewall'a