Router TP-Link TL-WR1043N a VPN
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router TP-Link TL-WR1043N a VPN
Witajcie Koledzy i Koleżanki!!
Od kilku dni jestem posiadaczem tego urządzenia. Udało mi się wszystko skonfigurować jak należy poza właśnie VPN'em.
Komputer stacjonarny podłączony do routera kablem łączy się tunelowo z firmowym serverem bez problemu, ale laptop po wifi za nic.
Próbowałem również przypisać laptopowi stałem IP na routerze a następnie ustawić DMZ na to IP ale nić nie dało.
Z softu do VPN o nazwie Shrew Soft VPN Connect (taki mam dozwolony na laptopie) dostaję następujący komunikat:
config loaded for site 'nazwa_servera_firmowego.pcf'
configuring client settings ...
attached to key daemon ...
peer configured
iskamp proposal configured
esp proposal configured
client configured
local id configured
pre-shared key configured
bringing up tunnel ...
negotiation timout occurred
tunnel disabled
detached from key daemon ..."
Pomóżcie proszę co mam na routerze ustawić aby udało się zestawić połączenie.
Dodam tylko iż cały zakup routera był podyktowany laptopem a to połączenie jest niezbędne do pracy.
Nie mogę ingerować w soft laptopa - co prawda mam uprawnienia administratora, ale zmiana klienta lub innych ustawień systemu nie wchodzi w grę.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Od kilku dni jestem posiadaczem tego urządzenia. Udało mi się wszystko skonfigurować jak należy poza właśnie VPN'em.
Komputer stacjonarny podłączony do routera kablem łączy się tunelowo z firmowym serverem bez problemu, ale laptop po wifi za nic.
Próbowałem również przypisać laptopowi stałem IP na routerze a następnie ustawić DMZ na to IP ale nić nie dało.
Z softu do VPN o nazwie Shrew Soft VPN Connect (taki mam dozwolony na laptopie) dostaję następujący komunikat:
config loaded for site 'nazwa_servera_firmowego.pcf'
configuring client settings ...
attached to key daemon ...
peer configured
iskamp proposal configured
esp proposal configured
client configured
local id configured
pre-shared key configured
bringing up tunnel ...
negotiation timout occurred
tunnel disabled
detached from key daemon ..."
Pomóżcie proszę co mam na routerze ustawić aby udało się zestawić połączenie.
Dodam tylko iż cały zakup routera był podyktowany laptopem a to połączenie jest niezbędne do pracy.
Nie mogę ingerować w soft laptopa - co prawda mam uprawnienia administratora, ale zmiana klienta lub innych ustawień systemu nie wchodzi w grę.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
-=eLdORaDo9=-
-=eLdORaDo9=-
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Router TP-Link TL-WR1043N a VPN
Jeśli na jednym kompie śmiga a na drugim nie, to raczej wskazuje na ustawienia danego komputera.
Sprawdź lapka na kablu, jak też nie zadziała i nadal ustawienia systemu nie wchodzą w grę, to i połączenie nie wchodzi w grę.
Sprawdź lapka na kablu, jak też nie zadziała i nadal ustawienia systemu nie wchodzą w grę, to i połączenie nie wchodzi w grę.
-
Jeśli podepniemy lapka do kabla to vpn łączy się bez problemu. Podobnie łączy się przy wykorzystaniu modemu gsm więc to raczej nie wina konfiguracji lapka a coś nie tak z ustawieniem routera dla połączeń WiFi <-> VPNJo_gurt pisze:Jeśli na jednym kompie śmiga a na drugim nie, to raczej wskazuje na ustawienia danego komputera.
Dodam jeszcze że opcje VPN Passthrough w zakładce "Security" w routerze są ustawione na "enable"
Pozdrawiam
-=eLdORaDo9=-
-=eLdORaDo9=-
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Watpie. Brzmi jak brak polaczenia miedzy klientem VPN a karta WiFi - blad w konfiguracji interfejsu VPN, zle ustawiony firewall.Eldorado9 pisze:więc to raczej nie wina konfiguracji lapka a coś nie tak z ustawieniem routera dla połączeń WiFi <-> VPN
Nie pomagam na PW.
-
Jeśli tak uważacie to pewnie tak jest, ale mogę prosić o jakieś konkrety odnośnie konfiguracji VPN - rozumiem, że masz na myśli sam program na laptopie, czego mam szukać, w jakich ustawieniach?key pisze:Watpie. Brzmi jak brak polaczenia miedzy klientem VPN a karta WiFi - blad w konfiguracji interfejsu VPN, zle ustawiony firewall.Eldorado9 pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Ad. FW - na laptopie nie ma w ogóle FW poza systemowym z w7, który zresztą jest całkowicie wyłączony.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-02-20, 22:52 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-02-20, 22:51 przez Eldorado9, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
-=eLdORaDo9=-
-=eLdORaDo9=-
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zobacz czy w protokołach karty wifi masz dorzucony shrew vpn.
-
Tak, we właściwościach karty WiFi jest dodana usługa Shrew Soft Lightweight Filter.Jo_gurt pisze:Zobacz czy w protokołach karty wifi masz dorzucony shrew vpn.
Mam coraz większe przypuszczenia, że winę ponosi sam soft VPN zainstalowany na laptopie a nie router.
Pozdrawiam
-=eLdORaDo9=-
-=eLdORaDo9=-