Spadek transferu po zabezpieczeniu sieci (Asus WL-500 g)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Spadek transferu po zabezpieczeniu sieci (Asus WL-500 g)
Witam, niedawno zmieniłem operatora internetu z Aster na Vectrę (16 Mb/s). Po ustawieniu routera (wyłącznie nadanie nazwy sieci i włączenie szyfrowania) okazało się, że transfer drastycznie spada (do około kilkunastu kb/s). Po przywróceniu routera do ustawień fabrycznych transfer wynosi znów około 15 Mb/s. Przy połączeniu szyfrowanym nawet połączenie z 192.168.1.1 zajmuje kilkadziesiąt sekund, a czasami w ogóle nie jest możliwe. Ktoś ma pomysł co może być przyczyną?
-
- Użytkownik forum
Re: Spadek transferu po zabezpieczeniu sieci (Asus WL-500 g)
Najnowszy firmware,
a jak nie to jakiś modyfikowalny soft.
a jak nie to jakiś modyfikowalny soft.
-
Soft mam najnowszy. Do alternatywnego firmware'u potrzebna jest znajomość linuksa?
-
mam identyczny problem
wcześniej Aster (śmigał i tu i tu) a teraz Vectra (po kablu szybsza) ale wifi to nędza ...
mój router to Linksys WRT54G (soft firmowy dla wersji 7 mam wgrany najnowszy jaki znalazłem tj 7.00.4)
pingowałem przez wifi onet.pl i wyszlo mi: TTL 56 - czy to oznacza, że u mnie Vectra filtruje TTL i że będę musiał go podbić? czy moj modem to potrafi? Jak to zrobić? podrzuccie prosze linka...
niestety nie znalazłem togo na forum (tj. na zapytanie "podbijanie TTL" miałem 16 stron wyników ...)
pozdr
Piotr
edit: cd... chyba bedę musiał wgrac inny soft ... czy wersja dd-wrt.v24-11028_NEWD_micro.bin jest ok czy to za stare już?
chyba właściwe info znalazlem tutaj : http://openlinksys.info/forum/viewthrea ... ad_id=6953
ps. czy to możliwe aby przy samym routerze/modemie problem filtorowania TTL mógł byc mniejszy (bo zdaje się, że jak mam pełny zasięg to transfer jest lepszy) - zaznaczam, że jak miałem Aster to nie było rożnicy ....
wcześniej Aster (śmigał i tu i tu) a teraz Vectra (po kablu szybsza) ale wifi to nędza ...
mój router to Linksys WRT54G (soft firmowy dla wersji 7 mam wgrany najnowszy jaki znalazłem tj 7.00.4)
pingowałem przez wifi onet.pl i wyszlo mi: TTL 56 - czy to oznacza, że u mnie Vectra filtruje TTL i że będę musiał go podbić? czy moj modem to potrafi? Jak to zrobić? podrzuccie prosze linka...
niestety nie znalazłem togo na forum (tj. na zapytanie "podbijanie TTL" miałem 16 stron wyników ...)
pozdr
Piotr
edit: cd... chyba bedę musiał wgrac inny soft ... czy wersja dd-wrt.v24-11028_NEWD_micro.bin jest ok czy to za stare już?
chyba właściwe info znalazlem tutaj : http://openlinksys.info/forum/viewthrea ... ad_id=6953
ps. czy to możliwe aby przy samym routerze/modemie problem filtorowania TTL mógł byc mniejszy (bo zdaje się, że jak mam pełny zasięg to transfer jest lepszy) - zaznaczam, że jak miałem Aster to nie było rożnicy ....
- kris_kjk
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Szyfrowanie zawsze powoduje jakiś tam spadek prędkości, im mocniejsza siła szyfrowania i mocniejsze hasło tym większy spadek ... ale raczej nie jest to duży spadek prędkości.
@sersa, a może właśnie włączenie nadawania nazwy sieci pomoże ... takie wyłączenie rozgłaszania SSID nie jest problemem dla hackera. Ciekawe jaki kanał WiFi jest wykorzystywany przy ustawieniu fabrycznym, a jaki z włączonymi zabezpieczeniami i brakiem rozgłaszania SSID.
A może w takim "bezpiecznym" trybie router nie przełącza się (o ile sam potrafi) na najmniej obciążony kanał - nie jestem znawcą - to już tylko moje przypuszczenie.
@sersa, a może właśnie włączenie nadawania nazwy sieci pomoże ... takie wyłączenie rozgłaszania SSID nie jest problemem dla hackera. Ciekawe jaki kanał WiFi jest wykorzystywany przy ustawieniu fabrycznym, a jaki z włączonymi zabezpieczeniami i brakiem rozgłaszania SSID.
A może w takim "bezpiecznym" trybie router nie przełącza się (o ile sam potrafi) na najmniej obciążony kanał - nie jestem znawcą - to już tylko moje przypuszczenie.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
kephas, nie masz limitu TTLa.
-
@Jo_gurt - jeżeli to nie filtrowanie TTL (rozumiem, że wynik ping TTL56 o tym świadczy) to co spowodowało spadek transferu wifi po zmianie Aster na Vectra?
teoretycznie moj dostawca "widzi" tylko jedno urządzenie (mac adres którego Vectra i tak nie filtruje) czyli mój router zatem transfer powinien byc taki sam zarówno po skrętce jak i po wifi... czy jest coś takiego (po stronie Vectry/dostawcy) jak czas oczekiwania na pakiety danych, który może w Aster był dłuższy, a przez roter wifi dane idą wolniej niż po kablu i Vectra ich nie przyjmuje albo nie przyjmuje wszystkich? wiem, że to herezje ale jestem po profilu humanistycznym jakby co
czy ew. reset routera do ustawień fabrycznych (a jak to nic nie da) a potem jednak wgranie softu linuksa może poprawić sytuację?
rozumiem, że kwestii TTL mam już nie dotykać ...
teoretycznie moj dostawca "widzi" tylko jedno urządzenie (mac adres którego Vectra i tak nie filtruje) czyli mój router zatem transfer powinien byc taki sam zarówno po skrętce jak i po wifi... czy jest coś takiego (po stronie Vectry/dostawcy) jak czas oczekiwania na pakiety danych, który może w Aster był dłuższy, a przez roter wifi dane idą wolniej niż po kablu i Vectra ich nie przyjmuje albo nie przyjmuje wszystkich? wiem, że to herezje ale jestem po profilu humanistycznym jakby co

czy ew. reset routera do ustawień fabrycznych (a jak to nic nie da) a potem jednak wgranie softu linuksa może poprawić sytuację?
rozumiem, że kwestii TTL mam już nie dotykać ...
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Na pewno nie TTL.kephas pisze:to co spowodowało spadek transferu wifi po zmianie Aster na Vectra?
Raczej stawiałbym np. na zaszumienie eteru.
Szyfrowania też bym się nie czepiał, bo za obliczenia z tym związane odpowiedzialny jest wyspecjalizowany układ a nie główny procesor routera.
Rzadko kiedy jest to prawdą. Maksymalny transfer w przypadku WiFi 802.11g to ok 24Mbps max w idealnych warunkach.kephas pisze:zatem transfer powinien byc taki sam zarówno po skrętce jak i po wifi
Nie wiem co konkretnie masz na myśli, ale raczej niekephas pisze:czy jest coś takiego (po stronie Vectry/dostawcy) jak czas oczekiwania na pakiety danych, który może w Aster był dłuższy, a przez roter wifi dane idą wolniej niż po kablu i Vectra ich nie przyjmuje albo nie przyjmuje wszystkich?

Zacznij od instalacji programu inSSIDer na kompie i przejrzeniu pobieżnym co się dzieje w eterze.kephas pisze:czy ew. reset routera do ustawień fabrycznych (a jak to nic nie da) a potem jednak wgranie softu linuksa może poprawić sytuację?
Bardzo dobrze rozumieszkephas pisze:rozumiem, że kwestii TTL mam już nie dotykać ...

-
Sprawdziłem pobieżnie. Poglądowy rysunek poniżej. Moja sieć to kephasJo_gurt pisze:Zacznij od instalacji programu inSSIDer na kompie i przejrzeniu pobieżnym co się dzieje w eterze.

http://tinypic.pl/0qpdstg8ckr4
Jest tłok, fakt. Ale zajmuję chyba optymalny kanał. Sprawdzałem wszystkie kanały na 13 jest najwyższy RSSI (najmniej strat).
To nadal nie daje odpowiedzi co jest z transferem. Kablówkę zmieniłem przed kilkoma dniami. Nie sądzę aby akurat teraz był szczególny wysyp dodatkowych sieci wifi.
Sygnał jest słaby dlatego, że router stoi na poddaszu (innej opcji nie mam) czyli 2 kondygnacje wyżej.
Reset do ustawień fabrycznych routera nie pomógł. Cały czas myślę, że przyczyna tkwi w Vectrze...
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-11-03, 09:23 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2011-11-03, 08:23 przez kephas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A ja mysle ze przyczyna jest zapchanie eteru i kiepski poziom sygnalu. Przejdz na 5 GHz i postaw router blizej.
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Dwie kondygnacje to zdecydowanie za dużo dla takiego połączenia.
-
Może masz rację... ale jak miałem Aster to miałem transfer (i po kablu i wifi w tym samym miejscu co teraz) na poziomie 1,5Mb/s teraz w Vectrze (podobne pliki) nie ściągam przez wifi szybciej niż 50kb/s a ten sam plik po kablu nadal idzie 1,5Mb/s i więcej).Jo_gurt pisze:Dwie kondygnacje to zdecydowanie za dużo dla takiego połączenia.
Po prostu mam punkt odniesienia - przy braku jakichkolwiek zmian w ustawieniu/sofcie/hardware (poza zmianą dostawcy) wcześniej było ok teraz lipa. Kondygnacje w tej liczbie były zawsze - i nie dorzucalem ekstra tytanowego zbrojenia stropów ostatnio i nie zacząłem używać włączonej mikrofalówki jako podkładki pod mysz (nie mam mikrofalówki)

-
Kephas: Trudno mi ocenić co może być przyczyną takiego stanu rzeczy. Nie chcę spekulować, gdyż brakuje informacji na temat posiadanego pakietu oraz tego czy modem jest od Vectry. Proponuję skontaktować się z naszym Technicznym Centrum Obsługi Klienta.kephas pisze:Może masz rację... ale jak miałem Aster to miałem transfer (i po kablu i wifi w tym samym miejscu co teraz) na poziomie 1,5Mb/s teraz w Vectrze (podobne pliki) nie ściągam przez wifi szybciej niż 50kb/s a ten sam plik po kablu nadal idzie 1,5Mb/s i więcej).
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-11-05, 11:38 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-11-05, 11:37 przez Vectra, łącznie zmieniany 1 raz.