Option Fusion+ w Orange - problem z siecią - też tak macie?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Option Fusion+ w Orange - problem z siecią - też tak macie?
Witam serdecznie
Jest tak- kiedy jest to internet chodzi bardzo ładnie, zasięg 3g na 4 kreski (60-75%), pomiary wskazują nawet do 1 mb (W-wa, Ochota). Rzecz w tym, że po jakimś czasie, wiele razy w ciągu dnia (koło 10 razy) net przestaje chodzić, a konkretnie aplikacja BE wskazuje na połączenie 3g nadal na poziomie 3 g i na 4 kreski, ale przestaje ściągać dane. Zatrzymuje sie po prostu np. na 700 kB i dalej nic, trzeba łączyć od nowa. Macie jakiś pomysł o co może chodzić? Z góry dzięki za poradę.
Jest tak- kiedy jest to internet chodzi bardzo ładnie, zasięg 3g na 4 kreski (60-75%), pomiary wskazują nawet do 1 mb (W-wa, Ochota). Rzecz w tym, że po jakimś czasie, wiele razy w ciągu dnia (koło 10 razy) net przestaje chodzić, a konkretnie aplikacja BE wskazuje na połączenie 3g nadal na poziomie 3 g i na 4 kreski, ale przestaje ściągać dane. Zatrzymuje sie po prostu np. na 700 kB i dalej nic, trzeba łączyć od nowa. Macie jakiś pomysł o co może chodzić? Z góry dzięki za poradę.
- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Option Fusion+ w Orange - problem z siecią - też tak macie?
Przeciążenie sieci daje takie objawy, że net jest, a nic nie można ściągnąć. Stosujesz jakąś antenę 

Latka lecą...
-
Mam tylko antenę seryjnie dołączaną przez Orange. Spodziewałem się, że skoro to centrum Warszawy i 70% lub 4 kreski zasięgu to nie będzie trzeba, choć zapewne by się przydało. Spróbuje jeszcze wyeliminować inne elementy gdzie może być problem, odinstaluje, zainstaluje na innym laptopie itd. Wczesniej w tym samym mieszkaniu miałem GPRS z Orange i wieszało się, ale nie tak często.
-
Wszystko zależy od obciążenia sieci. Ja mieszkam w Wawie na Pradze Północ i mam zasięg 3G na poziomie 20%. Strasznie mało ale net działa stabilnie. Oczywiście, czasami zdarzają się objawy podobne ale to krótkotrwałe (5-10 min). Niestety, ta technologia tak ma...
-
Zainstalowałem od nowa i przez pare godzin non stop super szło wszystko. Teraz znowu to samo. Dziwi mnie właściwie pare rzeczy:
1) jesli to od obciazenia sieci to dlaczego zdarza sie równie czesto rano i w nocy?
2)czy chodzi o obciążenie całej sieci czy tylko pobliskich nadajników?(chyba tak to działa ze z najblizszych kilku sie odbiera)
2)no i to że tylko dane się nie ściągają, ale z reguły jeśli sie rozłącze i podłącze od nowa to wszytsko chodzi jak nalezy a jesli siec byłaby obciążona to chyba byłby problem z podłączeniem także (tak miałem z GPRS)?
Macie jakieś pomysły? Źle z kompem współgra modem? może gdzieś między modemem a kompem jest problem?
A może rzeczywisćie tak po prostu jest i trzeba sie z tym pogodzić ?
1) jesli to od obciazenia sieci to dlaczego zdarza sie równie czesto rano i w nocy?
2)czy chodzi o obciążenie całej sieci czy tylko pobliskich nadajników?(chyba tak to działa ze z najblizszych kilku sie odbiera)
2)no i to że tylko dane się nie ściągają, ale z reguły jeśli sie rozłącze i podłącze od nowa to wszytsko chodzi jak nalezy a jesli siec byłaby obciążona to chyba byłby problem z podłączeniem także (tak miałem z GPRS)?
Macie jakieś pomysły? Źle z kompem współgra modem? może gdzieś między modemem a kompem jest problem?
A może rzeczywisćie tak po prostu jest i trzeba sie z tym pogodzić ?
- hyde
- Użytkownik forum
Na HTC TyTN w orange pracującym jako modem mam to samo. NIby się nie rozłącza a ruch w sieci zamiera. Ponowne rozłączenie i połączenie przywraca transfer. Występuje to jednak tylko podczas pobierania z maksymalną prędkością plików, transfer bardzo skacze. Znalazłem rozwiązanie, które czasem działa. Należy ograniczyć maksymalny download. Jeśli masz tak raz na godzinę to i tak nieźle, u mnie czasem co 10 a nawet 6 minut.
-
w Rembertowie też kiepsko z HSDPA
ja mam w Rembertowie ten sam problem z zasięgiem, tzn. zasięg średnio 3 kreski, co daje średnio u mnie 36%. Tragedia !!! Orientujecie się czy w Rembertowie jest zasięg HSDPA?
JEszcze jedno:
Jeżeli nad kreskami pokazującymi zasięg nie widać ani 3G/EDGE/GPRS, to w w jakiej sieci właściwie działam, bo szczerze mówiąc nie mam pojęcia.
JEszcze jedno:
Jeżeli nad kreskami pokazującymi zasięg nie widać ani 3G/EDGE/GPRS, to w w jakiej sieci właściwie działam, bo szczerze mówiąc nie mam pojęcia.
-
Re: w Rembertowie też kiepsko z HSDPA
Jeśli nie wyświetla się żaden standard, to jest to zapewne HSDPA, przynajmniej.bigger_kizzot pisze:Jeżeli nad kreskami pokazującymi zasięg nie widać ani 3G/EDGE/GPRS, to w w jakiej sieci właściwie działam, bo szczerze mówiąc nie mam pojęcia.
-
zasięg i transfer HSDPA
Przynajmniej wiem już kiedy działam w HSDPA, dzięki wielkie za pomoc.
Zastanawia mnie jedno, np. w tej chwili jestem w zasięgu HSDPA, zasięg 3 paski co daje 48%, dlaczego zatem , przy założeniu że jest to połowa efektywności sieci, nie udaje mi się uzyskać odpowiednio wysokich tranferów.
Np. przy torrentach, mam DL: 2KB/S ; UL: 4KB/S - co moim zdaniem stanowi swego rodzaju żart. Wiem, że tranfer uzależniony jest od wielu czynników, ale sami powiedzcie, czy takie transfery to nie parodia.
Orientujecie się może,czy spece z BOK są w stanie usprawnić działanie tej wspaniałej usługi jaką jest BE, czy jestem skazany na 2 lata walki z ORANGE ?
Jeszcze jedno, w jaki sposób mogę sprawdzić jak daleko ode mnie jest nadajnik UMTS? dzięki
Zastanawia mnie jedno, np. w tej chwili jestem w zasięgu HSDPA, zasięg 3 paski co daje 48%, dlaczego zatem , przy założeniu że jest to połowa efektywności sieci, nie udaje mi się uzyskać odpowiednio wysokich tranferów.
Np. przy torrentach, mam DL: 2KB/S ; UL: 4KB/S - co moim zdaniem stanowi swego rodzaju żart. Wiem, że tranfer uzależniony jest od wielu czynników, ale sami powiedzcie, czy takie transfery to nie parodia.
Orientujecie się może,czy spece z BOK są w stanie usprawnić działanie tej wspaniałej usługi jaką jest BE, czy jestem skazany na 2 lata walki z ORANGE ?
Jeszcze jedno, w jaki sposób mogę sprawdzić jak daleko ode mnie jest nadajnik UMTS? dzięki
-
Szczerze mówiąc nie wiem od czego zależą transfery/ <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> od obciążenia sieci i nadajnika, pogody itp. Ja osobiście nie używam torrenta przez sieć GSM bo to strata czasu. Być może Orange coś w tej kwestii blokuje. Szybkość transferu sprawdzam np. ściągając pliki ze stron. Fakt, były (przynajmniej ja miałem) przejściowe trudności związane z transferem (w HSDPA miałem 10 kB/s) ale po interwencji w BOK wszystko wróciło do normy (100-120 kB/s).
-
pliki ze ston podobnie
Przed chwilą sprwdzałem, np pdf ściąga 6KB/s, nie ma co dzownie do BOK
-
No skoro 6kB/s to faktycznie nie jest dobrze, telefon do BOK lub wysłanie reklamacji mailem jest w tym przypadku jak najbardziej wskazane. Daj znać co udało Ci się wywalczyć.
-
juz nic nie kumam
dzisiaj przy jednej, czasami dwu kreskach zasięgu, 28% sieci, mam transfer na BitCommet powyzej 100 Kb/s DL, przy UL 26Kb/s, co pzy moich poprzednich trenferach jest milym zaskoczeniem. nie mam pojecia skąd takie wachania tranferu (od 6kb do 115kb/s) przy podobnych wartosciach zasięgu.