Mam internet przez UPC oraz ich router THOMPSON TWG870U.
Jako że wcześniej używałem swojego routera posiadam jeszcze router Linksys WRT54GL v.1.1.
Niestety ani jeden ani drugi router nie zapewnia mi pełnego pokrycia mieszkania. Chciał bym żeby mój poprzedni router WRT robił za (repeter? Wzmacniacz sygnału) nie mam jednak pojęcia jak go odpowiednio skonfigurować i czy w ogóle jest to możliwe.
Jako że w tej chwili Thompson jest i niestety musi być na jednym końcu mieszkania sygnał docierający do komputera mojego syna maksymalnie ma dwie kreski a często w ogóle zanika. Postawienie WRT gdzieś w na środku mieszkania i wzmocnienie sygnału załatwiło by sprawę. Próbowałem go ustawiać na wszystkie sposoby jakie przyszły mi do głowy jednak w żadnej konfiguracji WRT nie dostawał IP z thompsona.
Oczywiście wcześniej zmieniałem anteny po stronie komputera syna oraz thompsona na mocniejsze jednak efekty były mizerne. Prowadzenie kabla odpada, internet przez gniazdko też bo to inne fazy a skoro mam wolny router WRT chciał bym go wykorzystać.
Szukałem po postach jednak albo były dla mnie zbyt skomplikowane albo nie opisywały tego czego bym potrzebował.
Będę wdzięczny za pomoc i konstruktywne uwagi w temacie.
Pozdrawiam
piotr
WRT54GL (Tomato 1.28) jako wzmacniacz sygnału
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- oliva
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: WRT54GL (Tomato 1.28) jako wzmacniacz sygnału
Zmiana anten jest OK, ale czy zmiana polegała na wymianie anten typu "krzak" czy coś lepszego? Bo to bardzo ważna rzecz. WRT54GL dość dobrze radzi sobie z propagacją na domek więc tu by trzeba się zastanowić. Są antenki pod ten router. Ale nikt Ci nie zagwarantuje, że będzie to działać. Zostają tylko testy.
-
temat anten raczej mam przerobiony i była by to ostateczność chodzi mi raczej oto jak wykorzystać coś co już mam i zalega w szufladzie tym bardziej że podobno świetnie się do tego nadaje tyle że mam za małą wiedzę żeby to ustawić.
pozdr
piotr
pozdr
piotr
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Pomysl z repeaterem nie jest najlepszy. Pociagnij kabel i postaw go jako AP.
Nie pomagam na PW.
-
problem w tym że kabel odpada, żona by mnie zabiła a puszczać do jakoś w listwie czy ścianie odpada w tamtym miejscu :-/ w przypadku jak jednak udało by mi się choć podpiąć go trochę dalej co i jak muszę ustawić w WRT żeby prawidłowo działał jako AP? pewnie muszę mieć w nim wyłączone DHCP ale coś jeszcze jest istotne?