Pilne. Dobór routera do kablówki z dobrą obsługą VOIP

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mercator22
Początkujący użytkownik forum

Pilne. Dobór routera do kablówki z dobrą obsługą VOIP

Post autor: mercator22 »

Witam.
1. Poszukuję routera (do kablówki UPC) WIFI 802.11g, wskazane n 300mb/s, zdecydowanie stabilnego, z wsparciem dla QoS, na firmware producenta. Cena max 350złl. Ma współpracować w sieci przewodowej z komputerem stacjonarnym, tv, bramką PAP2T oraz bezprzewodowej na razie z jednym laptopem.
Propozycje:
D-Link DIR-615
TP-Link TL-WR1043ND faworyt (patrz pyt. 2)
D-Link DIR-635
Linksys WRT54GL ( stara konstrukcja)
LinksysWRT320N (Linksys E2000)
lub inne.
Wykluczony Netgear 2000 (potencjalne problem z VoIP)

2. Jaka jest różnica funkcjami QoS i Bandwidth Control, która jest bardziej wskazana
w odniesieniu do lepszego działania bramki VoIP.

Temat wałkuje :( chyba od 2 tygodni. Wisi również na innym forum. Jak nie uzyskam pomocy pozostaje mi do kupienia sprawdzony ale i stary wrt54gl.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Pilne. Dobór routera do kablówki z dobrą obsługą VOIP

Post autor: key »

mercator22 pisze:Linksys WRT54GL
Nie ma N-ki, ale za to jest bardzo stabilny (szczegolnie z alternatywnym softem).

Z dobrych "lub inne" ciekawa jest jeszcze Frytka 7270 - ma nawet wbudowana bramke VOIP, fax, sekretarke i centralke telefoniczna, jedyny minus to ze za sugerowana cene znajdziesz najprawdopodobniej tylko roczna uzywke (co nie jest problemem, producent daje 5 lat gwarancji).
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Rilicek
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Rilicek »

mercator22 pisze:Witam.
1. Poszukuję routera (do kablówki UPC) WIFI 802.11g, wskazane n 300mb/s, zdecydowanie stabilnego, z wsparciem dla QoS, na firmware producenta. Cena max 350złl. Ma współpracować w sieci przewodowej z komputerem stacjonarnym, tv, bramką PAP2T oraz bezprzewodowej na razie z jednym laptopem.
Propozycje:
D-Link DIR-615
TP-Link TL-WR1043ND faworyt (patrz pyt. 2)
D-Link DIR-635
Linksys WRT54GL ( stara konstrukcja)
LinksysWRT320N (Linksys E2000)
lub inne.
Wykluczony Netgear 2000 (potencjalne problem z VoIP)

2. Jaka jest różnica funkcjami QoS i Bandwidth Control, która jest bardziej wskazana
w odniesieniu do lepszego działania bramki VoIP.

Temat wałkuje :( chyba od 2 tygodni. Wisi również na innym forum. Jak nie uzyskam pomocy pozostaje mi do kupienia sprawdzony ale i stary wrt54gl.
Bramka VOIP ma być w routerze, czy masz oddzielne urządzenie? Namiętnie robisz backup google, czy normalnie używasz internetu?
orange -> EchoLife HG612 + 2xNetgear R6220 (OpenWrt 19.07 z LuCI)
System: openSUSE
http://software.opensuse.org/
mercator22

Bramka VOIP jest oddzielna jak pisałem

Bramka VOIP jest oddzielna jak pisałem, na chwile obecna nie robie kopii na internecie. Nie ściągam gigabajtam danych anie nie wysyłam duzo, czasami media strumieniowe Co za szybka reakcja na tym forum :szok:

[ Dodano: 2011-02-28, 11:37 ]
Rilicek, Bramka VOIP jest oddzielna jak pisałem, na chwile obecna nie robie kopii na internecie. Nie ściągam gigabajtam danych anie nie wysyłam duzo, czasami media strumieniowe. generalnie bardzo lubie grzebaninę na komputerach i pokrewnych sprzetach ( uzywam linux ale raczej tryb graficzny, z palca ostatecznosc). Nie moge sobie pozwolic za bardzo na grzebanie sie w tomato ze wzgledu na stała koniecznosc dostepu do telefonu voip. sory za błedy ale opiekuje sie malutka córeczka. Co za szybka reakcja na tym forum
key
*Mistrz bezprzewodowy*

mercator22 pisze:Nie moge sobie pozwolic za bardzo na grzebanie sie w tomato ze wzgledu na stała koniecznosc dostepu do telefonu voip.
To nie jest problem - konfigurujesz calosc offline i potem sie przepinasz. Okres niedostepnosci to maks 60 sekund na rozruch routera.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Rilicek

Każdy router do twoich potrzeb bedzie dobry, jak go dobrze skonfigurujesz. Potem o nim zapomnisz.
mercator22

Generalnie obawiam się zawieszania routera, musi byc sprawdzony i stabilny i nie każdy ma QOS odpowiednie dla ustawienia priorytetów na zewnętrzna bramkę VOIP ( przynajmniej na oryginalnym firmware)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Generalnie obawiam się zawieszania routera, musi byc sprawdzony i stabilny
Z sprawdzonych i stabilnych ja bym wybral ta frytke na oryginalnym sofcie. O ile koniecznie chcesz zewnetrzna bramke VOIP.
Awatar użytkownika
Rilicek

mercator22 pisze:Generalnie obawiam się zawieszania routera, musi byc sprawdzony i stabilny i nie każdy ma QOS odpowiednie dla ustawienia priorytetów na zewnętrzna bramkę VOIP ( przynajmniej na oryginalnym firmware)
Moze sie mylę...
Jeżeli szukasz routera, w którym tylko klikniesz opcję VOIP i po sprawie, to bedzie ciężko.

Według mnie wystarczy, żeby bramka miała stałe IP, temu IP zagwarantujesz pasmo i powinno działać.
Skup się jedynie na stabilności urządzenia.
mercator22

Może wystarczy tylko przypisać QOS " dla portów przełącznika / LAN, na zasadzie priorytetyzacji low/high, a tej funkcji nie ma każdy router, oraz wskazanie usług TCP/UDP/IP priorytetowych. To jakie są te stabilne routery? ;)
ODPOWIEDZ