[problem] Orange mv500 - nie działa Wifi pomocy!
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
[problem] Orange mv500 - nie działa Wifi pomocy!
Witam kolegów.
Przejrzałem ten dział w poszukiwaniu odpowiedzi ale nie znalazłem nic konkretnego.
Otóż dziś zainstalowałem program axesstel, internet przez kabel sieciowy ładnie działa, ale mam problem z połaczeniem z wifi. W tej istrukcji nie ma konkretnie jak to ma być zrobione, na tej stronie gdzie musimy się logować właczyłem sieć bezprzewodową, wyłaczyłem router i po ponownym połaczeniu i wejściu w to menu jest już zaznaczone że sieć jest włączona, jednak na komputerze nie ma żadnej sieci bezprzewodowej, ponowne wyszukiwanie nie daje żadnego rezultatu. Po odłaczeniu kabla sieciowego od routera do komputera też żadnego znaku zycia, nie świecą nawet kontrolki na routerze połączenia z siecią.
Jak ugryźć temat, żeby chodziło to na laptopie przez wifi? Będe wdzięczny za wszelkie podpowiedzi, temat wifi nie jest dla mnie jakoś specjalnie znany może dlatego nie umiem sobie z tym poradzić....
Przejrzałem ten dział w poszukiwaniu odpowiedzi ale nie znalazłem nic konkretnego.
Otóż dziś zainstalowałem program axesstel, internet przez kabel sieciowy ładnie działa, ale mam problem z połaczeniem z wifi. W tej istrukcji nie ma konkretnie jak to ma być zrobione, na tej stronie gdzie musimy się logować właczyłem sieć bezprzewodową, wyłaczyłem router i po ponownym połaczeniu i wejściu w to menu jest już zaznaczone że sieć jest włączona, jednak na komputerze nie ma żadnej sieci bezprzewodowej, ponowne wyszukiwanie nie daje żadnego rezultatu. Po odłaczeniu kabla sieciowego od routera do komputera też żadnego znaku zycia, nie świecą nawet kontrolki na routerze połączenia z siecią.
Jak ugryźć temat, żeby chodziło to na laptopie przez wifi? Będe wdzięczny za wszelkie podpowiedzi, temat wifi nie jest dla mnie jakoś specjalnie znany może dlatego nie umiem sobie z tym poradzić....
-
- Stały użytkownik forum
Re: [problem] Orange mv500 - nie działa Wifi pomocy!
Nie wiem jak wygląda panel konfiguracyjny mv500, ale w mv410 w zakładce Advanced->Wireless Settings obok pozycji "Wireless On" jest pozycja "SSID Brodcast On" zaznacz to jeśli nie masz, bo być może Twoja sieć w ogóle nie rozgłasza nazwy i nie widzisz jej w laptopie. 

-
- Początkujący użytkownik forum
centrix23, tak mam tą opcje zaznaczoną, z tym że po polsku mam to menu.
Czy zawsze jakiś komputer musi być podłaczony kablem żeby działało wifi? Rozumiem, że konfiguracja wifi i wykrycie sieci wifi powinno odbiwać się podczas gdy laptopa mamy podłaczonego kablem z routerem tak?
Czy zawsze jakiś komputer musi być podłaczony kablem żeby działało wifi? Rozumiem, że konfiguracja wifi i wykrycie sieci wifi powinno odbiwać się podczas gdy laptopa mamy podłaczonego kablem z routerem tak?
- piori
- Specjalista bezprzewodowy-junior
DJ_Mouse, masz zaznaczoną opcję "Sieć bezprzewodowa włączona" na zakładce Ustawienia sieci bezprzewodowej?
Po każdej większej zmianie należy zrestartować router: wchodzisz w "Ustawienia systemowe" i na samym dole jest przycisk restart.
Sam dziś dostałem ten routerek i działa mi wszystko OK.
Aha, jak już włączysz wi-fi to nie dostaniesz się bezprzewodowo do ustawień routera (domyślnie 192.168.0.1) - do tego niezbędne jest wpięcie się kabelkiem.
Po każdej większej zmianie należy zrestartować router: wchodzisz w "Ustawienia systemowe" i na samym dole jest przycisk restart.
Sam dziś dostałem ten routerek i działa mi wszystko OK.
Aha, jak już włączysz wi-fi to nie dostaniesz się bezprzewodowo do ustawień routera (domyślnie 192.168.0.1) - do tego niezbędne jest wpięcie się kabelkiem.
-
- Stały użytkownik forum
Nie. Po włączeniu wifi, router może działać już "samodzielnie". Łączysz się z nim bezprzewodowoCzy zawsze jakiś komputer musi być podłaczony kablem żeby działało wifi

Jeżeli chcesz po raz pierwszy włączyć wifi no to komunikujesz sie z routerem za pomocą kabla sieciowego. Dokonujesz odpowiednich ustawień związanych z wifi, akceptujesz, restart urządzenia. Możesz odłączyć kabel sieciowy. W modemie powinna się zapalić kontrolka Wifi. Następnie w laptopie wyszukujesz dostępne sieci. Łączysz się ze swoją. To tak w skrócie.konfiguracja wifi i wykrycie sieci wifi powinno odbywać się podczas gdy laptopa mamy podłaczonego kablem z routerem
Zacznijmy może od tego, czy po odznaczeniu tych 2 opcji pali się w modemie kontrolka Wifi?