Huawei E230 umarł przy włożeniu do niego inną kartę sim.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Huawei E230 umarł przy włożeniu do niego inną kartę sim.
Witam i proszę o pomoc.
Mam problem ze swoim modemem Huawei E230.
Do tej pory modem pracował dobrze, problem pojawił się jak włożyłem do niego inną kartę SIM i próbie wyłączenia monitu o PIN w opcjach: Narzędzia/Operacje PIN/Wyłącz weryfikację PIN.
Od tego czasu nie mogę połączyć się z internetem na żadnej karcie SIM.
Próbowałem wielu sposobów:
1. Odinstalowałem modem (z managera urządzeń) oraz aplikację mobile partner oraz usunąłem katalog pozostały po odinstalowaniu MP.
2. Wpinałem modem do innych gniazd USB
3. Instalowałem modem na dwóch innych komputerach (z win XP i win 7)
4. Wgrałem jeszcze raz do modemu dashboard (UTPS11.030.01.13.03_MAC11.202.08.00.03) oraz firmware (E230Update_11.104.20.00.00.B409)
5. używałem do połączenia top_netinfo.
6. wkładałem do modemu inną kartę SIM (też z Orange)
7. zmieniałem numer PIN karty w telefonie i przekładałem z powrotem do modemu.
I nie dało to rezultatów.
Modem za każdym razem jest wykrywany w systemie:
- W menadżerze urządzeń w kategorii modemy: HUAWEI Mobile Connect - 3G Modem
oraz w kategorii Porty (COM i LPT): HUAWEI Mobile Connect - 3G PC UI Interface
- W mój komputer jest wykrywana stacja dysków CD Mobile partner.
- Dioda miga na zielono dwukrotnymi powtarzającymi się mignięciami.
Przy próbie połączenia w mobile partner :
1. Czasem wyskakuje okno, że nie jest zarejestrowana sieć i prosi o jej rejestrację jeśli to uczynię to wyskakuje: Register failed.
A czasem proponuje wybrać ponownie.
2. W top_netinfo wyskakuje Błąd: 678 i między innymi proponuje restart modemu: (AT+CFUN=1,1) - zrobiłem i bez zmian.
Chcę zaznaczyć, że:
- mam środki na karcie (abonament orange wyczerpany w 1/5, dostępne 2GB),
- karta jest aktywna (działa po przełożeniu do telefonu Samsung GalaxyS i łączy z internetem bez problemu),
- konfiguracja poprawna dla Orange: APN: internet, Login: internet, Hasło: internet, Numer dostępowy: *99#
- zasięg mam dobry ok 4 kreski 3g lub lepiej (przed awarią modem działał w tym samym miejscu)
- Typ sieci w Mobile partner: Preferowane WCDMA, zakres: Wszystkie zakresy, Tryb rejestracji: bez zmian czy ustawione jest : Automatyczne wyszukiwanie i rejestrowanie czy ręczne.
Bardzo proszę o jakieś sugestie jak przywrócić do życia ten modem, bo wyczerpały mi się koncepcje.
Mam problem ze swoim modemem Huawei E230.
Do tej pory modem pracował dobrze, problem pojawił się jak włożyłem do niego inną kartę SIM i próbie wyłączenia monitu o PIN w opcjach: Narzędzia/Operacje PIN/Wyłącz weryfikację PIN.
Od tego czasu nie mogę połączyć się z internetem na żadnej karcie SIM.
Próbowałem wielu sposobów:
1. Odinstalowałem modem (z managera urządzeń) oraz aplikację mobile partner oraz usunąłem katalog pozostały po odinstalowaniu MP.
2. Wpinałem modem do innych gniazd USB
3. Instalowałem modem na dwóch innych komputerach (z win XP i win 7)
4. Wgrałem jeszcze raz do modemu dashboard (UTPS11.030.01.13.03_MAC11.202.08.00.03) oraz firmware (E230Update_11.104.20.00.00.B409)
5. używałem do połączenia top_netinfo.
6. wkładałem do modemu inną kartę SIM (też z Orange)
7. zmieniałem numer PIN karty w telefonie i przekładałem z powrotem do modemu.
I nie dało to rezultatów.
Modem za każdym razem jest wykrywany w systemie:
- W mój komputer jest wykrywana stacja dysków CD Mobile partner.
Przy próbie połączenia w mobile partner :
1. Czasem wyskakuje okno, że nie jest zarejestrowana sieć i prosi o jej rejestrację jeśli to uczynię to wyskakuje: Register failed.
A czasem proponuje wybrać ponownie.
2. W top_netinfo wyskakuje Błąd: 678 i między innymi proponuje restart modemu: (AT+CFUN=1,1) - zrobiłem i bez zmian.
Chcę zaznaczyć, że:
- mam środki na karcie (abonament orange wyczerpany w 1/5, dostępne 2GB),
- karta jest aktywna (działa po przełożeniu do telefonu Samsung GalaxyS i łączy z internetem bez problemu),
- konfiguracja poprawna dla Orange: APN: internet, Login: internet, Hasło: internet, Numer dostępowy: *99#
- zasięg mam dobry ok 4 kreski 3g lub lepiej (przed awarią modem działał w tym samym miejscu)
- Typ sieci w Mobile partner: Preferowane WCDMA, zakres: Wszystkie zakresy, Tryb rejestracji: bez zmian czy ustawione jest : Automatyczne wyszukiwanie i rejestrowanie czy ręczne.
Bardzo proszę o jakieś sugestie jak przywrócić do życia ten modem, bo wyczerpały mi się koncepcje.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Huawei E230 umarł przy włożeniu do niego inną kartę sim.
Nigdy nie miałem do czynienia z tym modemem, ale we wszystkich modemach Huawei które znam, oprócz portu COM "HUAWEI Mobile Connect - 3G PC UI Interface" występuje jeszcze drugi port COM "HUAWEI Mobile Connect - 3G Application Interface".tdz1 pisze:Modem za każdym razem jest wykrywany w systemie:
Przypuszczam, że problemy mogą jakoś być związane z brakiem tego drugiego portu.
Czyli modem działa i jest połączony z BTS-em w trybie GPRS/EDGE, a tylko nie może się do niego zalogować.- W mój komputer jest wykrywana stacja dysków CD Mobile partner.
Niestety, żadne rozwiązanie tego problemu mi do głowy nie przychodzi.
Krzysztof
-
Dzięki Krzysztofie za zainteresowanie się problemem i odpowiedź.
Modem jest wykrywany na dwóch portach:
1. w kategorii modemy: HUAWEI Mobile Connect - 3G Modem (u mnie com 9)
2. w kategorii Porty (COM i LPT): HUAWEI Mobile Connect - 3G PC UI Interface (u mnie com 10)
No i właśnie zgłupiałem, że zmiana karty SIM mogła cokolwiek zmienić w oprogramowaniu modemu (moim zdaniem to niemożliwe, ale nauka radziecka zna takie przypadki
)
Dysponuję obrazem ISO modemu zrobionym za pomocą programu: Huawei Dashboard Tool z działającego modemu, ale nie potrafię z niego zrobić pliku .exe żeby móc go wgrać do modemu. Czytałem wątek jak stworzyć własny Dashboard, ale tam jest to trochę niejasno napisane, więc się obawiam.
Myślałem też żeby wgrać do niego oryginalne oprogramowanie (ale nie posiadam takiego i nie znalazłem też w necie) z jakim był sprzedawany (to był jakiś bezużyteczny program z iPLUSa + sterowniki tylko do 32b wersji), więc jak go nabyłem, to od razu zmieniłem firmware + dashboard i wszystko działało na moim win7 64b przez około roku, aż do zmiany SIM-a.
Jakbyś był uprzejmy, to podpowiedz mi jak z obrazu .iso zrobić .exe by móc go wgrać do modemu lub jakiegoś linka do oryginalnego oprogramowania z iPLUSa do tego modemu.
Śledzę to forum od kilku lat i dzięki niemu się wiele nauczyłem (najpierw miałem Option-a GT-max-a, potem Vodafone K3765 a teraz E-230 - bo ma gniazdo antenowe i nie jest za drogi jak na swoje możliwości) i Twój nick pojawiał się często w poradach, więc kumasz zagadnienie i cieszę się, że zainteresowałeś się moim problemem. Może "wspólnymy siłmy" go uratujemy. A jak nie, to go zamachem szerokim i kupię jakąś sierrę np 889.
Modem jest wykrywany na dwóch portach:
2. w kategorii Porty (COM i LPT): HUAWEI Mobile Connect - 3G PC UI Interface (u mnie com 10)
No i właśnie zgłupiałem, że zmiana karty SIM mogła cokolwiek zmienić w oprogramowaniu modemu (moim zdaniem to niemożliwe, ale nauka radziecka zna takie przypadki

Dysponuję obrazem ISO modemu zrobionym za pomocą programu: Huawei Dashboard Tool z działającego modemu, ale nie potrafię z niego zrobić pliku .exe żeby móc go wgrać do modemu. Czytałem wątek jak stworzyć własny Dashboard, ale tam jest to trochę niejasno napisane, więc się obawiam.
Myślałem też żeby wgrać do niego oryginalne oprogramowanie (ale nie posiadam takiego i nie znalazłem też w necie) z jakim był sprzedawany (to był jakiś bezużyteczny program z iPLUSa + sterowniki tylko do 32b wersji), więc jak go nabyłem, to od razu zmieniłem firmware + dashboard i wszystko działało na moim win7 64b przez około roku, aż do zmiany SIM-a.
Jakbyś był uprzejmy, to podpowiedz mi jak z obrazu .iso zrobić .exe by móc go wgrać do modemu lub jakiegoś linka do oryginalnego oprogramowania z iPLUSa do tego modemu.
Śledzę to forum od kilku lat i dzięki niemu się wiele nauczyłem (najpierw miałem Option-a GT-max-a, potem Vodafone K3765 a teraz E-230 - bo ma gniazdo antenowe i nie jest za drogi jak na swoje możliwości) i Twój nick pojawiał się często w poradach, więc kumasz zagadnienie i cieszę się, że zainteresowałeś się moim problemem. Może "wspólnymy siłmy" go uratujemy. A jak nie, to go zamachem szerokim i kupię jakąś sierrę np 889.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jestem zdziwiony, że modem nie pokazuje się również jako trzeci port COM.tdz1 pisze:Modem jest wykrywany na dwóch portach:
W Menadżerze Urządzeń w menu Widok zaznacz "Pokaż ukryte urządzenia".
Sprawdź, czy wtedy ten trzeci port się nie pojawi, oraz czy numery portów COM przypadkiem się nie dublują.
Właśnie program Huawei Dashboard Tool do tego celu służy, takie było jego zasadnicze przeznaczenie, a funkcja robienia backupu z wirtualnego CD-ROMu modemu została do niego dołożona później.Dysponuję obrazem ISO modemu zrobionym za pomocą programu: Huawei Dashboard Tool z działającego modemu, ale nie potrafię z niego zrobić pliku .exe żeby móc go wgrać do modemu.
Ale zanim zaczniesz flashować modem, upewnij się że:
1. Karty SIM, których używasz na pewno maja wyłączone sprawdzanie PIN-kodu (jest to związane z SIM-kartą, a nie z modemem),
2. Modem jest bez simlocka (możesz do tego celu użyć programu DC-Unlocker, on wyświetla sporo informacji na temat modemu)
Krzysztof
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Norma w E230.Chris-Kr pisze:Jestem zdziwiony, że modem nie pokazuje się również jako trzeci port COM.
-
Krzysztofie:
- W ukrytych urządzeniach też nie występuje;
- porty się nie dublują;
- karta SIM ma wyłączone sprawdzanie PIN-u;
- modem jest bez simlocka
Mam jeszcze pytania do programu Huawei Dashboard Tool:
1. czy zaznaczać fiszkę przy E2XX support only;
2. Czy w pozycji Output dashboard installer file mam wpisać ścieżkę gdzie ma zapisać plik, zakończoną .exe np. E:\modem\E230.exe;
Patryk skoro piszesz, że to norma (mi wystąpiło pierwszy raz), to jest na to jakaś rada?
- W ukrytych urządzeniach też nie występuje;
- porty się nie dublują;
- karta SIM ma wyłączone sprawdzanie PIN-u;
- modem jest bez simlocka
Mam jeszcze pytania do programu Huawei Dashboard Tool:
2. Czy w pozycji Output dashboard installer file mam wpisać ścieżkę gdzie ma zapisać plik, zakończoną .exe np. E:\modem\E230.exe;
Patryk skoro piszesz, że to norma (mi wystąpiło pierwszy raz), to jest na to jakaś rada?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Ja mam tylko jeden wirtualny port (poza modemowym oczywiście) od nowości w E230 i w niczym to nie przeszkadza.tdz1 pisze:Patryk skoro piszesz, że to norma (mi wystąpiło pierwszy raz), to jest na to jakaś rada?
-
OK, czyli ten modem ma dwa, myślałem, że powinien mieć trzy, nie zaglądałem wcześniej do menedżera urządzeń, wszystko działało i nie miałem takiej potrzeby.
Mój drugi modem Vodafone K3765 ma trzy i występuje jako czwarta pozycja w kartach sieciowych. Na tym modemie mam internet z tej karty SIM.
Mój drugi modem Vodafone K3765 ma trzy i występuje jako czwarta pozycja w kartach sieciowych. Na tym modemie mam internet z tej karty SIM.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Przypuszczam, że po to właśnie ta opcja jest.tdz1 pisze:Mam jeszcze pytania do programu Huawei Dashboard Tool:
Modemu E2XX nigdy nie miałem, więc nie wiem co dokładnie ta opcja robi, ale skoro autor programu ją tam umieścił, więc chyba jest potrzebna.
Kliknij "Select", wybierz miejsce gdzie plik wyjściowy ma zostać zapisany, nadaj mu jakąś nazwę (program sam doda rozszerzenie "exe"), potem zatwierdź i to wszystko!2. Czy w pozycji Output dashboard installer file mam wpisać ścieżkę gdzie ma zapisać plik, zakończoną .exe np. E:\modem\E230.exe;
Krzysztof