PLAY a 4G

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: PLAY a 4G

Post autor: Patryk »

slobodan pisze:A modem HSPA połączy się z siecią HSPA+ ?
Oczywiście.
Nawet modem z samym UMTS połączy się z siecią UMTS, w której jest dostępna transmisja HSPA+.
marioking
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: marioking »

slobodan pisze:Ok w takim razie wezmę ten HUAWEI E173U-2 .....
Przemyslalbym ta kwestie, z powodu prostego rachunku ekonomicznego :) Jak daja ci za zlotowke e1820 to bym go wzial bo ma wieksza wartosc. Nie jestem tak do konca zorientowany ale sprawdz sobie alle-drogo, moze pojsc za 250-300zl, z koleji ten e173u2 kupisz chyba gdzies za 150zl. Wiec wychodzi ze 3 m-c gratis dodatkowo.
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

marioking* ale on nie chce modemu na handel tylko dla siebie, wspominał coś również o wejściu antenowym więc 173 będzie dla niego lepszy, poza tym jak wiele osób pisze 1820 jest dosyć kapryśny i niestabilny, u mnie na jednym laptopie chodzi ok. a na drugim potrafi co parę godzin "znikać" z systemu
marioking

Moze na handel nie chce, ale biorac pod uwage ze korzysta z play kwestie ekonomiczne nie sa mu obojetne. Wiec warto bylo zwrocic uwage ze biorac lepszy ktory daja mu za 1zl, sprzedajac go a potem kupujac ten ktory mu wystarcza uzyskuje dodatkowa korzysc.
Awatar użytkownika
slobodan

Post autor: slobodan »

e to ma działać i tyle, bawić się w allegro nie będę ...
Dzięki za szczere rady ...

No ciekawi mnie jak to będzie działało . Może jak przyspieszą do tych 2 , to ta prędkość 1 będzie osiągalna bez problemu. Myślę że do www i sporadycznego pobierania jakiś plików taki internet w zupełności wystarczy i na chwilę obecną nie dostanę niczego lepszego za 38 pln. Za nim się zgodzę podjadę do Salonu może tam będą mieli tą samą ofertę co info , to wtedy kupie sobie modem na miejscu.
Rafi1980
Użytkownik forum

Post autor: Rafi1980 »

Mnie też oferowali 10 GB za 38 zł i miła pani poinformowała mnie że mój huawei e176g nie będzię działać z tą prędkością 2 lub 4 mega w ich sieci bo tylko 1820 jest 4G ready, czemu wciskają ludzią taki szajs że modem HSPA do 7,2 nie będzie ściągał danych z prędkością max playa 4 mega. Poczekam chyba do wtorku na fakty i podejme decyzje, no chyba że stara oferta się skasuje. Ciekawi mnie też czy jak przedłużył bym dziś to po zwiększeniu prędkości przez play miałbym 1 czy 2 mega.
berni
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: berni »

Rafi1980 pisze:huawei e176g nie będzię działać z tą prędkością 2 lub 4 mega w ich sieci bo tylko 1820 jest 4G ready
Czy modem Option iCON 505 też nie jest "4G Ready" ? Obsługuje 2100MHz i 900 MHz a nocny test z simką Play Fresh tak wyglądał
http://www.speedtest.net/result/1174381857.png
z www.noc.gts średnia prędkość pobierania pliku 10MB wyniosła ok. 300KB/sec.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez berni, łącznie zmieniany 1 raz.
marokrak
Użytkownik forum

Post autor: marokrak »

Darek.74 pisze:Nie prędkość będzie zależeć od abonamentu, dalej byś miał 1 Mbit/s, do tego dostaniesz nielimitowane nocne ściąganie od 0.00 do 9.00 ( w nowej opcji)
Nie zrobia tak, bo wszyscy "pokrzywdzeni" ktorzy podpisali umowy wczesniej, chocby "dla zasady" uciekna do konkurencji po zakonczeniu umowy, jak cos zmienia na lepsze to bedzie dotyczylo wszystkich umow a nie tylko nowych. Nowych moga kusic dajac np te 2 GB wiecej... Tak czy siak lepiej poczekac z nowa umowa.
Rafi1980
Użytkownik forum

Post autor: Rafi1980 »

Zamówiłem przedłużenie umowy 10 GB za 38 PLN (Brutto) z modemem Huawei E173u-2 za 1 PLN, umowa na 18 miesięcy (przesiadka z E176G). Jeśli tylko Play zwiększy prędkość ja również będę mieć zwiększoną. Wybrałem ten modem ze względu na zakres 900/2100 Mhz i złącze antenowe, poco mi modem z prędkością do 21 Mega skoro Play według przecieków ma mieć max 4 Mega.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Rafi1980 pisze: poco mi modem z prędkością do 21 Mega skoro Play według przecieków ma mieć max 4 Mega.
Wreszcie ktoś zrozumiał czym jest 4G w Play :super: . Uff.
Nie pomagam na PW!
piotrulla145
Początkujący użytkownik forum

Post autor: piotrulla145 »

Nowa oferta została zaprezentowana. Tu macie szczegóły: http://blogplay.pl/2011/02/prezentacja- ... inclusive/
Mike_ESC

Post autor: Mike_ESC »

marokrak pisze:bomber napisał/a:

Tak, po warunkiem że inni zalogowani w tym sektorze będą już mieli modemy HSPA+.

Hmm czyli jeśli np Play przyspieszy dzięki HSPA+ (podwyższą limit prędkości w tym standardzie) to posiadacze modemów HSDPA zostaną dalej przy prędkości do 1Mb?
ja.michal pisze:Nie. Jeśli odblokują to system nie będzie rozróżniać HSPA czy HSPA+. Jedynie stare karty sim mogą mieć założony limity na poziomie serwerów.
Mam pytanie. Za niedługo kończy mi się umowa w Play Online i chciałbym przejść na tę nową ofertę Play Online All Inclusive w tzw. "sieci 4G". Czy mój modem, Huawei E156G [HSDPA/UMTS (2100MHz) - GSM/GPRS/EDGE (850 / 900 / 1800 / 1900MHz)] będzie działał prawidłowo w tej nowej ofercie Play Online All Inclusive ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Mike_ESC pisze:będzie działał prawidłowo w tej nowej ofercie Play Online All Inclusive ?
Tak, będzie działał jeżeli działa dziś.
Nie pomagam na PW!
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Będzie działał prawidłowo, ale na nadajnikach 2100MHz - czyli ogólnie w dużych miastach. Do nowych UMTS 900MHz się nie podłączysz. Na stronie Playa jest mapa zasięgu z wyszczególnionym 900 i 2100.
Mike_ESC

Post autor: Mike_ESC »

Dzięki "wojteks" i "Maciek764" za odpowiedzi ;) Swoją drogą, ciekawa sytuacja. Według mapki nie powinienem mieć w ogóle zasięgu, nawet z 2100 MhZ:
http://i51.tinypic.com/90a9v9.jpg
A tymczasem u mnie zawsze wszystko nieźle śmiga, zazwyczaj w okolicach 50-80 KB/s, w porywach dochodzi do 120 KB/s. Może ktoś ma jakieś uwagi, podejrzenia jak to możliwe ? Chętnie poczytam ;)
Ostatnio zmieniony 2011-03-01, 19:17 przez Mike_ESC, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Mike_ESC pisze:Według mapki nie powinienem mieć w ogóle zasięgu, nawet z 2100 MhZ
Mapki są orientacyjne. Masz szczęście mieszkac w miejscu gdzie jest zasięg bez mapy :)

Mapkę usuwam, na forum nie publikujemy map operatorów.
Nie pomagam na PW!
marokrak
Użytkownik forum

Ale sobie jaja robią z tą nową ofertą, regulaminy migracji nie zrozumiałe, w BOK nikt nic nie wie, rozmowa z różnymi konsultantami daje za każdym razem inną odpowiedź na te same pytania...... Próbował ktoś z Was już migrować na nowe taryfy? Ja próbowałem z PO 10GB/ 45zł i w BOK nikt nawet nie potrafi odpowiedzieć na jaką taryfę mogę to zrobić nie wspominając o "trudniejszych" pytaniach jakie do nich miałem...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

marokrak pisze:w BOK nikt nawet nie potrafi odpowiedzieć na jaką taryfę mogę to zrobić
http://blogplay.pl/2011/02/play-online- ... dpowiedzi/
marokrak
Użytkownik forum

ja.michal pisze: http://blogplay.pl/2011/02/play-online- ... dpowiedzi/
Wiem, czytałem ale tam też sporo niejasności, na pytania tylko "czekają" bo odpowiedzieć nie raczą.... dostałem informacje w BOK sprzeczne z treścią z tego bloga - mam czekać aż sobie doczytają co ich rzecznik rzecze czy on nie wie o czym mówi?
Zresztą nie tylko ja mam ten problem bo pojawia się tam coraz więcej informacji o tym jak Play się przygotował do nowej oferty - czyli wcale, jeden wielki bałagan, żeby nie powiedzieć dosadniej
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Tylko teraz pytanie czy migrując na Play Online 69 i Play Online 99 płacimy:
Play Online 69 - 69zł czy 59zł
Play Online 99 - 99zł czy 79zł
Zakładam wersję droższą, ale nikt tego oficjalnie nie chce potwierdzić/zdementować.
tjmulder

Post autor: tjmulder »

Witam serdecznie,

Wczoraj zakupiłem Play On-Line w ofercie "All Inclusive" dla abonentów (modem HUAWEI E1820) i stała się rzecz bardzo dziwna... Pierwsze połączenie poszło dobrze, jednakowoż po kilkunastu sekundach się zerwało, można było połączyć się znów - jednak z tym samym efektem. Potem przez kilkanaście godzin (do teraz włącznie) nie można się było połączyć w ogóle, program Play nie pokazywał żadnego zasięgu, nie można było nawet "wykonać" kodów, które są w owym programie dostępne (np. kod wywołujący menu). Dzwoniłem do Play w tej sprawie, zlecili to technikom na dziś...

Modem miga zieloną diodą co trzy sekundy, sygnalizując że jest włączony. Kiedy się połączył, połączył się z owym "4G" - świecąc na niebiesko.

Czy ktoś z Państwa zanotował podobny do opisanego problem?

System Windows 7 Home Premium 32-bit.
Warszawa.

--
Pozdrawiam,
Tomek
marioking

Nie mam progsa pod reka, w opcjach w ktorejs zakladce powinines miec paramter z -dBi, ile on wynosi.

Wiesz warszawa jest duza, polecam zerknac na stronke http://mapa.btsearch.pl/ i zlokalizowac najblizszy bts by sie zorientowac czy jest daleko i jak duzo betonu jest pomiedzy :)

A tak przycyzna moze byc slaby zasieg, plus duze opciazenie no i z netu kupa. W kazdym razie na szczescie masz 7 dni na zwrot.
ODPOWIEDZ