Naprawa/wymiana gniazda USB w modemie GSM - Wrocław?
Moderator: Moderatorzy
Naprawa/wymiana gniazda USB w modemie GSM - Wrocław?
Mam modem Huawei E169. Problem jest taki, że ułamało mi się gniazdo USB (tak jak na załączonym obrazku). I nigdzie nie mogę <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> jakiegoś serwisu we Wrocławiu, który za jakaś przystępną cenę mógłby mi to zlutować.
Gdzie można to zrobić? I jaki jest mniej więcej koszt takiej naprawy?
Gdzie można to zrobić? I jaki jest mniej więcej koszt takiej naprawy?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Naprawa/wymiana gniazda USB w modemie GSM - Wrocław?
Jak nie znalazłeś serwisu GSM/elektronicznego w okolicy to lepiej kupić nowy, lepszy modem a ten złom sprzedać na allegro, może z 20zł dostaniesz.Ja-Bo pisze: I jaki jest mniej więcej koszt takiej naprawy?
Koszt to z 30zł plus przesyłka w 2 strony czyli 50-60zł, nie opłaca się nawet gdyby się udało naprawić.
Nie pomagam na PW!
Jestem gotów dać 30-40 złotych za naprawę (nowy kosztuje ok 150 zł z tego co widziałem) - tylko nie wiem gdzie robią coś takiego we Wrocławiu..
- wojteks
- *** Administrator ***
Szukaj serwisów GSM (tam gdzie naprawiają telefony GSM).Ja-Bo pisze: tylko nie wiem gdzie robią coś takiego we Wrocławiu
Nie pomagam na PW!
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Ja-Bo, tylko wpierw zapytaj ile to będzie kosztować na 100% bo żebyś nie był rozczarowany.wojteks pisze:Szukaj serwisów GSM (tam gdzie naprawiają telefony GSM).
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Przykro mi, ale utargales sciezki. Jest to do zrobienia, ale na pewno nie przez byle kogo.
Nie pomagam na PW.
- Jaco
Z taką usterką każdy serwis GSM bądź RTV powinien sobie poradzić. Mieć tylko nadzieję że po przylutowaniu będzie działać normalnie. Po przylutowaniu warto by było to zalać jakimś nie przewodzącym klejem aby wzmocniło mocowanie. Oczywiście wpierw sprawdzić czy działa.
EDIT:
Dopiero teraz kliknąłem na zdjęcie w powiększeniu i będzie to jednak trudne do wykonania.
EDIT:
Dopiero teraz kliknąłem na zdjęcie w powiększeniu i będzie to jednak trudne do wykonania.
- wojteks
- *** Administrator ***
Optymista.Jaco pisze:Z taką usterką każdy serwis GSM bądź RTV powinien sobie poradzić
Według mnie się nie opłaca tego naprawiać.
Nie pomagam na PW!
Czyli "zwykłe" przylutowanie tu nie pomoże?
- wojteks
- *** Administrator ***
Przecież są zniszczone ścieżki więc trzeba je dorobić/odbudować a to wymaga głębszej ingerencji niż tylko "przylutowanie".Ja-Bo pisze:Czyli "zwykłe" przylutowanie tu nie pomoże?
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie - nie ma do czego lutowac. Ja bym przylutowal wtyk z 5..7 cm kabelkiem (odciety kabel USB), o ile jest do czego lutowac. Zrzuc EMC-szyld i zrob duze zdjecie PCB.
Nie pomagam na PW.
Wybacz, ale nie za bardzo zrozumiałem.key pisze:(...) Zrzuc EMC-szyld i zrob duze zdjecie PCB.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ta metalowa blaszka - sciagnij delikatnie i zrob ostre zdjecie tego co jest pod spodem w duzej rozdzielczosci.
Nie pomagam na PW.
- Jaco
Nie kliknąłem zdjęcia w powiększeniu i dlatego tak napisałem. Gdyby nie było to wyrwane można to naprawić. Obecnie wywalić na śmietnik i nie zawracać sobie głowy.wojteks pisze:Optymista.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Patrzac na fotke - nie. Modem zrobiony jest na multilayer z blind vias.Ja-Bo pisze: Jest jakaś szansa, że zadziała?
Nie pomagam na PW.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Mała i to bardzo mała. Chyba, że zrobi to fachowiec dobrej klasy i nie będzie istotna cena usługi. Bo nikt za 20zł-30zł się tego nie podejmie.Ja-Bo pisze:Jest jakaś szansa, że zadziała?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
To faktycznie gra nie jest warta świeczki 

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Według mojej optycznej analizy na zdjeciu widać jakby ktoś jeden styk próbował już lutować chociaż nie jestem tego pewien. Jeżeli nikt w to nie ingerował to jest to do naprawienia ale czy modem bedzie działał to wielka niewiadoma.wojteks pisze: Przecież są zniszczone ścieżki więc trzeba je dorobić/odbudować a to wymaga głębszej ingerencji niż tylko "przylutowanie".
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Ale do czego przylutujesz złącze/kable?viktor pisze:Jeżeli nikt w to nie ingerował to jest to do naprawienia
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Ponieważ zostałem wezwany do tablicy już odpowiadam:BliSki pisze: Ale do czego przylutujesz złącze/kable?
Dwa skajne wystające luty jest to prawdopodonie masa do których chyba trzeba przylutować obudowę metalową złacza. Nastepnie kable (przewody) należy poprowadzić cynarem od wystających styków złacza do urwanych ścieżek lub dalszych punktów lutowniczych. Oczywiście trasę ścieżek trzeba odnaleźć metodą pomiarową.
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie widzialem ostrych fotek zlacza w duzym powiekszeniu, ale z tego co umieszczono na forum i z doswiadczenia:
W teori. W praktyce wyglada na to, ze via byly utopine w padach a konstrukcja PCB wyglada na multilayer z ukrytymi micro vias. Processor zapewne BGA. Po polsku - nie ma do czego lutowac ani jak sledzic sciezki.viktor pisze: Nastepnie kable (przewody) należy poprowadzić cynarem od wystających styków złacza do urwanych ścieżek lub dalszych punktów lutowniczych.
Nie pomagam na PW.
Na 100% nikt nie ingerował w ten modem, tak się ułamało naturalnie i nikt nic nie robił. Postaram się może zrobić dzisiaj ostrzejsze zdjęcia, ale tak jak mówię mam do dyspozycji tylko komórkę (w dzień będzie łatwiej).
-
W teori tak tylko że moja wiedza praktyczna podpowiada mnie ,że teoria nigdy nie była w parze z praktyką. Taką metodą naprawiłem wiele sprzetu a miedzy innymi wyrwane mini złącze USB od HUB 4xportUSB (opisałem to już na forum)key pisze:W teori. W praktyce wyglada na to, ze via byly utopine w padach a konstrukcja PCB wyglada na multilayer z ukrytymi micro vias. Processor zapewne BGA. Po polsku - nie ma do czego lutowac ani jak sledzic sciezki.
A skąd jesteś?viktor pisze:W teori tak tylko że moja wiedza praktyczna podpowiada mnie ,że teoria nigdy nie była w parze z praktyką. Taką metodą naprawiłem wiele sprzetu a miedzy innymi wyrwane mini złącze USB od HUB 4xportUSB (opisałem to już na forum)key pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>

Jestem gotów zapłacić 30-40 zł jak udałoby się naprawić.
Bo jak wrócę do domu to chciałem spróbować zlutować to normalnie, zaryzykować, czy zadziała, ale skoro nie ma sensu...(ale jak mam wysylac i ktoś odsyłać, to też nie bardzo i można zaryzykować z zlutowaniem).
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-03-02, 20:53 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-03-02, 20:53 przez Ja-Bo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Normalnie domowa lutownica to wyjdzie z tego miazga, na zdjeci słabo widać i wygląda jak by nawet nie było do czego lutować, ja w podobnych przypadkach jak nie mam nic do stracenia i widać kawałeczek miejsc lutowniczych używam patentu- środek na bazie srebra do reparacji np. ścieżek tylnej szyby i klej np. poxilina ;DJa-Bo pisze:o jak wrócę do domu to chciałem spróbować zlutować to normalnie
Odrapuje co się da pod lupa(miejsca gdzie powinno byc lutowane) smaruje delikatnie specyfikiem złączam i zaklejam poxiliną

Kurcze, przychodze do domu pod wieczór i komórką nie mogę zbyt wiele zrobić, a najlepsze co mi się dzisiaj udało to to:
KLIK
Mogę coś popróbować w domu. Nie mam kompletnie nic do stracenia. To co ostatecznie mam spróbować?
KLIK
Mogę coś popróbować w domu. Nie mam kompletnie nic do stracenia. To co ostatecznie mam spróbować?

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W okolicy wtyku nie ma do czego lutowac.
Co jest napisane na tej kwadratowej kosci pod blaszka?
... Mlotkiem i francuzem naprawialem juz traktor, wiec doswiadczenie mowi mi ze w ten sposob na pewno uda mi sie naprawic bolid F1 ...viktor pisze: Taką metodą naprawiłem wiele sprzetu a miedzy innymi wyrwane mini złącze USB od HUB 4xportUSB (opisałem to już na forum)
To tak (na tej od strony urwanego gniazda (najbliższa):key pisze:W okolicy wtyku nie ma do czego lutowac.
SAMSUNG 849
K5D1258D(lub 0)CB-D(lub 0)090
U5G020C4
To ja już nie wiem jaką metodą mam spróbować to zrobić..