TP-Link TD-W8960N kilka pytań

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lacov
Początkujący użytkownik forum

TP-Link TD-W8960N kilka pytań

Post autor: lacov »

Witam wszystkich

Zakupiłem niedawno pierwszy w życiu router i mam do was kilka pytań.

Internet: Netia na łączach TP

1. Gdzie szukać funkcji odpowiedzialnej za ponowne połączenie? Jest ona domyślnie włączona czy trzeba to gdzieś uaktywnić?

2. Czy skoro ten router ma QoS to czy warto go włączyć? Łączyć się będą 3 komputery i telefon (wszystko przez WiFi)

2.1 Jeśli włączyć to na jakie ustawienia zwrócić uwagę?

3. Chcąc uzyskać High ID w emule dodałem porty w zakładce NAT -> Virtual Servers. Działa, ale robiłem to na czuja, a jest jeszcze zakładka NAT -> Port Triggering. Czytałem instrukcję. Niby rozumiem po angielsku, ale jednak nawet po przełożeniu na PL nie bardzo ogarniam. Bardzo proszę o jakieś krótkie wytłumaczenie.

4. W tym routerze jest coś takiego jak SPI Firewall, ale zgaduję, że wypadałoby zainstalować jakiś softwareowy. Czy tak?

5. Czy da się w jakiś sposób poprzez router zablokować dostęp do internetu dla wybranej aplikacji? Jeśli tak to jak to zrobić?

6. Nie działa mi Napiprojekt. Wyrzuca błąd o problemach z połączeniem. Zgaduję, że może być to kwestia powiązana z pkt 3, ale to tylko moje przypuszczenia.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: TP-Link TD-W8960N kilka pytań

Post autor: Jo_gurt »

Ad 1) Zazwyczaj jest w konfiguracji WAN. Czy włączona? Sprawdź. Odłącz kabel telefoniczny na chwilę i poczekaj.

Ad 2) Zależy jak on wygląda i czy potrzebujesz.

Ad 3) Port triggering działa tak jak forwarding, ale porty są otwierane dopiero w momencie zainicjowania na nich ruchu od wewnątrz. Czyli teoretycznie bezpieczniejsze.

Ad 4) Wystarczy ci zapora z Windowsa.

Ad 5) A co na ten temat mówi instrukcja?

Ad 6) Spróbuj SPI Firewall off.
lacov

To jeszcze wrócę do pkt. 3

Powiedzmy, że dla programu emule chcę mieć odblokowane porty
TCP 50002
UDP 50001

Mam to zrobić przez Virtual Servers czy Port Triggering?

Co w VS oznaczają:
External Port Start
External Port End
Internal Port Start
Internal Port End
(co te wyrazy oznaczają po polsku to wiem, ale instrukcja, którą mam w języku angielskim mówi np.:
External Port Start: The base number of External Ports. You can type a service port or
leave it blank.
Niby przetłumaczenie na nasz język da się zrobić, ale niestety nie bardzo rozumiem z czym się to wiąże.

Tak samo jest w Trigger:
Trigger Port Start
Trigger Port End
Open Port Start
Open Port End

Bardzo proszę kogoś litościwego, żeby na przykładzie choćby tego emule wytłumaczył mi co i jak.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Mam to zrobić przez Virtual Servers czy Port Triggering?
Jak chcesz. Miałoby to znaczenie jakbyś np. stawiał serwer WWW, który ma być widoczny cały czas.

Na przykładzie tego emula potrzebujesz dwa wpisy:

Pierwszy:
External Port Start 50002
External Port End 50002
Internal Port Start 50002
Internal Port End 50002
I gdzie powinno się ustawiać protokół, tj. TCP.

I drugi analogicznie dla UDP i odpowiedniego portu.
lacov

TCP i UDP mogą mieć ten sam numer? (chodzi mi o użycie choćby w przykładowym emule)?

Mam także problem z programem http file server (służy do współdzielenia plików przez internet)

Przy modemie Sagem F@st 800 wystarczyło wrzucić do tego programu dowolny plik i podać osobie, której chcemy go wysłać adres w formie:
http://"nr IP"

Teraz przeglądarka wyrzuca komunikat "Nie udało się nawiązać połączenia"
Sprawdzałem i na wewnętrznym i na zewnętrznym IP i dalej nic
ODPOWIEDZ