Typowo mobilny internet - Warszawa + woj.mazowieckie
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Typowo mobilny internet - Warszawa + woj.mazowieckie
Witam
Poszukałem trochę po forum, ale większość tematów mimo pytań o net mobilny to dotyczy jednak używania go w jednym miejscu (przeważnie zamieszkania). Nie ma wtedy problemu z przetestowaniem różnych wariantów itd. Wszystko jasne. Natomiast ja mam pytanie o używanie w bardzo wielu miejscach jednak z zastrzeżeniem, że chodzi głównie o stolicę i województwo mazowieckie. Jeśli chodzi o limity to nie są aż tak ważne, wszystko w zakresie 1-3GB wystarczy. Bardziej zależy mi na zasięgu, a co za tym idzie prędkościach. Który z operatorów pod tym względem wypada najlepiej biorąc pod uwagę obszar na którym ma być używany? Play od razu sam odrzucam. Po analizie mapek zasięgu skłaniałbym się ku Erze, ale brałem pod uwagę tylko kilka "znajomych" miejsc, a raczej zależałoby mi na zasięgu "wszędzie". Z góry dziękuję za pomoc.
pozdrawiam
Poszukałem trochę po forum, ale większość tematów mimo pytań o net mobilny to dotyczy jednak używania go w jednym miejscu (przeważnie zamieszkania). Nie ma wtedy problemu z przetestowaniem różnych wariantów itd. Wszystko jasne. Natomiast ja mam pytanie o używanie w bardzo wielu miejscach jednak z zastrzeżeniem, że chodzi głównie o stolicę i województwo mazowieckie. Jeśli chodzi o limity to nie są aż tak ważne, wszystko w zakresie 1-3GB wystarczy. Bardziej zależy mi na zasięgu, a co za tym idzie prędkościach. Który z operatorów pod tym względem wypada najlepiej biorąc pod uwagę obszar na którym ma być używany? Play od razu sam odrzucam. Po analizie mapek zasięgu skłaniałbym się ku Erze, ale brałem pod uwagę tylko kilka "znajomych" miejsc, a raczej zależałoby mi na zasięgu "wszędzie". Z góry dziękuję za pomoc.
pozdrawiam
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Typowo mobilny internet - Warszawa + woj.mazowieckie
Nie wiem jak teraz, ale Era chodziła średnio w 3G jakieś 6 miesięcy temu. Napisali, że sieć poprawiona więc powinno być ok już. Plus w stolicy ładnie chodzi.
Jeśli chodzi o tereny poza miastem to lepiej wypada Era bo jeszcze nie spotkałem w mazowieckim GPRSu. W Plusie się to niestety często zdarza.
Plus nadrabia bardzo rozwiniętą siecią 3G.
Jeśli chodzi o tereny poza miastem to lepiej wypada Era bo jeszcze nie spotkałem w mazowieckim GPRSu. W Plusie się to niestety często zdarza.
Plus nadrabia bardzo rozwiniętą siecią 3G.
-
O miasto w sumie się aż tak nie martwie, w Wawie wszystkie sieci chyba działają na zadowalającym poziomie. Natomiast jeśli chodzi o tereny o mniejszym zaludnieniu to chyba coś w tym jest co podajesz. Jak wspomniałem, sprawdziłem parę miejsc i w jednym przypadku (kompletna dziura na końcu świata) wg map obie sieci mają EDGE, ale już w Łochowie (miasto circa 10k mieszkańców) tylko Era chwali się obecnością HSPA i to bez żadnych problemów (sprawdzone). Generalnie to potwierdza słuszność mojego wyboru, ale chętnie wysłucham innych opinii.
pozdrawiam
pozdrawiam
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jeśli chodzi o rejon Łochowa to Play może działać dobrze bo ma 3G na 900 i na 2100 MHz. Modem oczywiście też musi być z 3G 900/2100.
Jeśli chcesz jednak korzystać między miastami i stricte w ruchu to raczej Era w tamtych rejonach. W Łochowie jest 3G Ery już.
Plus poprawił nieco sieć i zrobił update do EDGE, ale tylko na niektórych stacjach bazowych. Czasami wpada się w GPRS z HSPA. Autostrada i zaraz polna droga.
Zawsze możesz prepaid jeszcze jakiegoś operatora kupić i sprawdzić. Wydaje mi się jednak, że tylko Era i Plus sensownie chodzą w tym rejonie. Era zdecydowanie na 1 miejscu.
Jeśli chcesz jednak korzystać między miastami i stricte w ruchu to raczej Era w tamtych rejonach. W Łochowie jest 3G Ery już.
Plus poprawił nieco sieć i zrobił update do EDGE, ale tylko na niektórych stacjach bazowych. Czasami wpada się w GPRS z HSPA. Autostrada i zaraz polna droga.

Zawsze możesz prepaid jeszcze jakiegoś operatora kupić i sprawdzić. Wydaje mi się jednak, że tylko Era i Plus sensownie chodzą w tym rejonie. Era zdecydowanie na 1 miejscu.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ja bym jednak Plusa sprawdzał, mapa zasięgu Plusa o ile jest fajnie wykonana to zawartość ma beznadziejną, w Dąbrowie Górniczej w miejscu w którym oni chwalą się swoim HSPA+ ja jak tam jestem muszę jechać po GPRS. Ale że tam telefony ledwie działają to sobie możecie wyobrazić jak to GPRS chodzi.
-
Łochów tak rzuciłem tylko jako przykład czegoś "większego" niż kompletna wiocha zabita dechami. Ale daje to jako taki poglad na sytuacje. Tak jak mowie. Krazyl bede po calym wojewodztwie i za bardzo nie mam w sumie jak sprawdzic operatorow i zasiegow, bardziej chodzi mi jak sprawa przedstawia sie z grubsza. Inna sprawa, ze o ile domowy net mam z Playa to mobilny dostep, szczegolnie ten w wersji biznesowej, zawsze najbardziej kojarzyl mi sie wlasnie z Blueconnectem. Reklamy jak widac robia swoje