Konfiguracja komputera do EDGE?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
S.N.A.J.P.E.R
Stały użytkownik forum

Konfiguracja komputera do EDGE?

Post autor: S.N.A.J.P.E.R »

Witam :D , w moim mieście (podobno) nie masz szans aby złapać zasięg EDGE według mapy Plusa również nie ma zasięgu EDGE ale ja jestem upartym człowiekiem i chcę <font color="#FF00FF"><b>»»błąd ort.««</b></font> złapać EDGE, jak dotychczas łączyłem się z internetem za pomocą transmisji GPRS, a więc nie mam zielonego pojęcia jak skonigurować połączenie sieciowe aby <font color="#FF00FF"><b>»»błąd ort.««</b></font> połączyć się z EDGE w ogóle zielonego pojęcia jak włączyć się do EDGE?? jakaś konfiguracja czy coś??? a więc proszę o pomoc :P
Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Sprostowanie >> według mapy plusa jest jakaś mała szansa że złapie EDGE.

A i będę się łaczył oczywiście przez simdate, ale można też <font color="#FF00FF"><b>»»błąd ort.««</b></font> przez orange i era może uda mi się przez którąś sieć złapać EDGE.

A i jakieś 50m odemnie postawili nowiutki BTS, z tego co mi wiadomo chyba sieci ERA. w ogóle jestem bardzo blisko BTS-ów 100m odemnie jest BTS Orange, ogólnie blisko jestem wszystkich BTS-ów.

Na dole dwie fotki nowiutkiego BTS-a. (bodajże sieć ERA)

ObrazekObrazek
Ostatnio zmieniony 2007-02-25, 11:36 przez S.N.A.J.P.E.R, łącznie zmieniany 1 raz.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Konfiguracja komputera do EDGE?

Post autor: przewaks »

Napisz z jakiego modemu korzystasz? Nie obędzie się bez zakupu dobrej anteny kierunkowej, którą musisz nakierować na BTS z EDGE. To jedyne rozwiązanie.
Awatar użytkownika
S.N.A.J.P.E.R
Stały użytkownik forum

Pożyczyłem sobie tel SE W300i który obsługuje EDGE :P a bez anteny to się nie obejdzie? :(
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Plus ma najgorzej rozbudowany zasięg EDGE.Jak sam piszesz że będziesz próbować z Erą i Orange.Zobaczysz jaka jest różnica.
Awatar użytkownika
magmike
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: magmike »

Wg map zasięgu Plus tylko z anteną kierunkową, pozostali bez problemu wszędzie EDGE, którego sie nie konfiguruje, po prostu jeśli jesteś w zasięgu i masz odpowiedni modem to pobierasz i wysyłasz z wyższą prędkością.
pozdrawiam, magmike
Awatar użytkownika
S.N.A.J.P.E.R
Stały użytkownik forum

No tak dobrze dziękuje za odpowiedzi :D ale tak mam tel W300i dokładnie telefon brata :P on obsługuje EDGE (Class 10), no i jak mam się włączyć do EDGE bo nadal nie rozumiem :?: (wiem głupi jestem) tutaj kolega magmike twierdzi że z EDGE oprócz Plusa nie było by problemu a więc jak podłaczyć się do EDGE?
Awatar użytkownika
magmike

Przecież mówię, że EDGE to pobieranie z wyższą prędkością niż GPRS, do tego się nie podłącza, więc włóż SIMa Orange i sprawdź prędkość pobierania jakiegoś pliku.
pozdrawiam, magmike
Awatar użytkownika
S.N.A.J.P.E.R
Stały użytkownik forum

Aha no OK, czyli kolega powiada że jeśli będę się łączył z internetem to jeśli jestem w zasięgu EDGE to on sam odnajdzie BTS-a z EDGE? dobrze rozumiem? :P
Awatar użytkownika
magmike

No prawie. Bo telefon nie jest taki mądry żeby szukać BTSa z EDGE, po prostu jeśli trafi mu sie jak ślepej kurze ziarnko to będzie do niego podłączony, a że tych ziarenek Orange wokół Ciebie wiele rozrzucił to masz na nie sporą szansę, to tak obrazkowo ;-) :D
pozdrawiam, magmike
ODPOWIEDZ