WAG200G I WAP54G
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
WAG200G I WAP54G
Witam wszystkich na laczu;)
Mam problem z przekazywaniem internetu przez AP(wap54g) ktory ustawilem w opcji repeater z mac routera Adsl (wag200g)ktory rozsyla internet przez wifi. Na obu urzadzeniach jest szyfrowanie WPA-2, oba nadaja na 11 kanale, na AP ustawilem adres bramy czyli routera adsl, ssid routera to ambulans a ssid AP to ambulans_1. Po mojemu powinno wszystko dzialac ale internet mam tylko po polaczeniu z routerem a po polaczeniu z AP nie. Stanąlem w miejscu i nie wiem jak to ugryzc. Prosze o jakies sugestie.
Pozdrawiam
Mam problem z przekazywaniem internetu przez AP(wap54g) ktory ustawilem w opcji repeater z mac routera Adsl (wag200g)ktory rozsyla internet przez wifi. Na obu urzadzeniach jest szyfrowanie WPA-2, oba nadaja na 11 kanale, na AP ustawilem adres bramy czyli routera adsl, ssid routera to ambulans a ssid AP to ambulans_1. Po mojemu powinno wszystko dzialac ale internet mam tylko po polaczeniu z routerem a po polaczeniu z AP nie. Stanąlem w miejscu i nie wiem jak to ugryzc. Prosze o jakies sugestie.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2011-03-05, 08:21 przez melnik, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: WAG200G I WAP54G
Jeśli to faktycznie tryb repeater to SSID powinien być ten sam, brama na AP nie jest potrzebna.
-
Nic z tego ssid zmienilem na taki sam, bez efektu a co do opcji bramy to jest ona zaszyta w soft AP a wyczyszczenie pola nic nie daje(nie mozna zapisac takiej konfiguracji)
ip AP jest z puli adresow sieci, tak ze tu nie moze byc bledu
Moze ma ktos jeszcze jakies sugestie? Urzadzenia sa tej samej firmy wiec powinno wszystko grac..
ip AP jest z puli adresow sieci, tak ze tu nie moze byc bledu
Moze ma ktos jeszcze jakies sugestie? Urzadzenia sa tej samej firmy wiec powinno wszystko grac..
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie koniecznie.melnik pisze:Urzadzenia sa tej samej firmy wiec powinno wszystko grac.
Sprawdź bez szyfrowania, sprawdź również czy WAP54 pracuje prawidłowo jako AP Client.
Jedynym sprzętem który znam i działa jako repeater z większością routerów/AP to Ovislink WL5460APv2 w trybie Uniwersal Repeater.
Nie pomagam na PW!
-
Nie no bez jaj, nie chcesz chyba powiedziec ze linksys wypuszcza produkt z opcjami ktore sa nie do uzycia. Dziwi mnie tylko ze jest to tak trudne dla czlowieka ktory ma tam jakies podstawy znajomosci sieci - czyli mnie;)
- wojteks
- *** Administrator ***
Może być tak że tryb repeater działa tylko z innym WAP54, powinno w instrukcji/helpie być napisane. Osobiście posiadam sprzęt Netgear i tryb repeater działa tylko z drugim takim samym urządzeniem, tak jest w opisie funkcji.melnik pisze:nie chcesz chyba powiedziec ze linksys wypuszcza produkt z opcjami ktore sa nie do uzycia.
Nie pomagam na PW!
-
No tak, tu pelna zgoda, dokumentacje trzeba czytac.
"When set to "AP Client" and "Wireless Bridge" mode, this device will only communicate with another Linksys Access Point (WAP54G).
When set to "Wireless Repeater" mode, this device will only communicate with another
Linksys Access Point (WAP54G) and Linksys Wireless-G Router (WRT54G)"
Nie jest to akurat moj model (WAG200G) ale router to router, myslalem ze da rade.
Pozdrawiam
"When set to "AP Client" and "Wireless Bridge" mode, this device will only communicate with another Linksys Access Point (WAP54G).
When set to "Wireless Repeater" mode, this device will only communicate with another
Linksys Access Point (WAP54G) and Linksys Wireless-G Router (WRT54G)"
Nie jest to akurat moj model (WAG200G) ale router to router, myslalem ze da rade.
Pozdrawiam
- wojteks
- *** Administrator ***
-
Jest to ostatnia wersja sprzetowa v3.1 a firmware z czerwca zeszlego roku, tak ze bez przesady;)
- wojteks
- *** Administrator ***
Ale to nie znaczy że działa z innymi sprzętami niż wspomniane.melnik pisze:Jest to ostatnia wersja sprzetowa v3.1 a firmware z czerwca zeszlego roku,
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
melnik, może alternatywny soft w takim razie? Z tego co pamiętam na WAP było kilka ciekawych projektów. Powinny być wymienione na linksys.info.