Antena do Huawei E173 (Play)
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Antena do Huawei E173 (Play)
Witam.
Zakupiłem dzisiaj modem Huawei E173 w sieci Play.Problem w tym,że potrzebuje anteny do niego ale nie wiem jakiej.Obecnie korzystam ze zwykłej anteny na podstawce magnetycznej o wzmocnieniu bodajże 3,5db.Co poradzicie?
I jeszcze mały problemik.Dlaczego ten modem co jakiś czas się rozłącza?Co jest tego przyczyną?
Zakupiłem dzisiaj modem Huawei E173 w sieci Play.Problem w tym,że potrzebuje anteny do niego ale nie wiem jakiej.Obecnie korzystam ze zwykłej anteny na podstawce magnetycznej o wzmocnieniu bodajże 3,5db.Co poradzicie?
I jeszcze mały problemik.Dlaczego ten modem co jakiś czas się rozłącza?Co jest tego przyczyną?
Ostatnio zmieniony 2011-03-05, 20:00 przez klkck, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Antena do Huawei E173 (Play)
klkck, zacznij od <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38343#38343" target="_blank">»FAQ«</a> tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. Czytanie nie boli.
-
- Użytkownik forum
Pisałem na gorąco w pośpiechu...przeczytałem FAQ.Może przedstawię moja sytuację dokładnie...
Modem to Hauwei E173 w sieci Play.W inii prostej mam około 1-1,5 kilometra do BTS-a.Mogę umieścić antenę na niewielkiej wysokości,powiedzmy około 4 metrów.Nadajnik przysłaniają budynki,nie za wysokie.Jeżeli antena miała by być skierowana w stronę nadajnika to kabel musiałby mieć długość 20-30 metrów.jeżeli mógłby nie widzieć optycznie BTS-a wystarczyło by około 8-10 metrów kabla.W tej chwili menedżer pokazuje między 3 a 4 kreski zasięgu WCDMA.Czy na podstawie tych wypocin możecie coś polecić?
Modem to Hauwei E173 w sieci Play.W inii prostej mam około 1-1,5 kilometra do BTS-a.Mogę umieścić antenę na niewielkiej wysokości,powiedzmy około 4 metrów.Nadajnik przysłaniają budynki,nie za wysokie.Jeżeli antena miała by być skierowana w stronę nadajnika to kabel musiałby mieć długość 20-30 metrów.jeżeli mógłby nie widzieć optycznie BTS-a wystarczyło by około 8-10 metrów kabla.W tej chwili menedżer pokazuje między 3 a 4 kreski zasięgu WCDMA.Czy na podstawie tych wypocin możecie coś polecić?
- wojteks
- *** Administrator ***
Podaj w dBm bo kreski to kazdy ma inaczej. Czego się spodziewasz po antenie? Kabel 20m jest bez sensu, w takim przypadku najlepiej użyć routera.klkck pisze:W tej chwili menedżer pokazuje między 3 a 4 kreski zasięgu WCDMA
Nie pomagam na PW!
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
W oprogramnowaiu playa tez podaja ten paramter, wiec nie musisz chyba instalowac jakiegos bardziej specjalistycznego. W opcjach poszukaj, masz tam gdzies w ktorejs zakladce paramter z -dbm
-
- Użytkownik forum
W tej chwili poziom sygnału w miejscu gdzie musiałby zastosować dłuższy kabel wynosi od 93dBm do 97dBm,na magnesowej antence o wzmocnieniu 3,5dB.Internet chodzi bardzo dobrze.
Czego spodziewam się po antenie?Żeby umożliwiła swobodne i bezproblemowe działanie internetu.Tak jak pisałem,w kuchni jest lepszy zasięg ale musiałbym ciągnąć kabel do pokoju na dużą odległość,za to w pokoju jest gorszy zasięg ale krótszy kabel był by potrzebny.
Nie chciałbym za dużo kasy inwestować w sprzęt zwłaszcza,że mam ograniczony budżet.W dodatku niedawno kupiłem router ale po problemach z internetem od poprzedniego dostawcy zrezygnowałem z jego usług,no i router mi został.Niestety,nie ma możliwości podłączenia modemu od internetu komórkowego.
Czego spodziewam się po antenie?Żeby umożliwiła swobodne i bezproblemowe działanie internetu.Tak jak pisałem,w kuchni jest lepszy zasięg ale musiałbym ciągnąć kabel do pokoju na dużą odległość,za to w pokoju jest gorszy zasięg ale krótszy kabel był by potrzebny.
Nie chciałbym za dużo kasy inwestować w sprzęt zwłaszcza,że mam ograniczony budżet.W dodatku niedawno kupiłem router ale po problemach z internetem od poprzedniego dostawcy zrezygnowałem z jego usług,no i router mi został.Niestety,nie ma możliwości podłączenia modemu od internetu komórkowego.
- wojteks
- *** Administrator ***
Sprzedaj i kup taki z USB obsługujący modem. Takie długości kabla antenowego nie maja sensu a kosztowałby z 60zł jak nic.klkck pisze:no i router mi został
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
A nie można by zastosować anteny dookólnej?Już nawet nie wspominam o kierunkowej...Oczywiście z kablem do 10 metrów.
- wojteks
- *** Administrator ***
Wewnątrz mieszkania? Podaj przykład anteny, bo jeżeli myślisz o drucie z allegro na którym pisze 11dBi to zapomnij o tym pomyśle.klkck pisze:A nie można by zastosować anteny dookólnej?
Mam sygnał na poziomie -102 -105dBm i internet działa prawidłowo (Play) chociaż to słaby sygnał. Wiadomo że wieczorami jest gorzej ale to nie ma związku z sygnałem a raczej z obciążeniem stacji bazowej.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Poczekaj...W tej chwili jadę na zwykłej magnesówce 3,5 db i internet jakoś chodzi.Gdybym dokupił taką samą ale ze wzmocnieniem 11db to twierdzisz,że nic to nie da?
Router na razie musi niestety odpaść.Jaką antenę i jakie rozwiązanie mógłbyś mi zaproponować w tej sytuacji?
Router na razie musi niestety odpaść.Jaką antenę i jakie rozwiązanie mógłbyś mi zaproponować w tej sytuacji?
- wojteks
- *** Administrator ***
Da tyle samo co masz teraz, nie wierzę w te 11dBi w paśmie 2100MHz, chyba że masz dostęp do 900MHz to wtedy będzie trochę większe wzmocnienie. Te anteny mają za zadanie zniwelować tłumienie kabla i jakby przenieść punkt odbioru z modemu do anteny którą można umieścić w lepszym miejscu (np. na dachu samochodu bo do tego są stworzone anteny magnetyczne).klkck pisze:Gdybym dokupił taką samą ale ze wzmocnieniem 11db to twierdzisz,że nic to nie da?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
BTS z którego łapie sygnał pracuje także w pasmie 900MHz jeżeli się nie mylę...Antenę tak muszę kupić bo ta jest pożyczona...jak proponujesz rozwiązać ten problem?
-
Tylko upewnij sie ze to umts900, a nie gsm900.klkck pisze:BTS z którego łapie sygnał pracuje także w pasmie 900MHz jeżeli się nie mylę...Antenę tak muszę kupić bo ta jest pożyczona...jak proponujesz rozwiązać ten problem?
- wojteks
- *** Administrator ***
Juz napisałem wcześniej ale skoro nie może być router to nie bardzo widzę jakiekolwiek inne rozwiązanie. Jak koniecznie musisz to kup sobie taką antenę ale nie narzekaj potem że nie działa.klkck pisze:jak proponujesz rozwiązać ten problem?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Słuchaj,od samego początku wiem,że router to najlepsze rozwiązanie ale po prostu w tej chwili nie mogę pozwolić sobie na jego kupno i dodatkowo anteny nawet gdy sprzedam stary router (i tak dostanę za niego grosze).Podpowiedz mi po prostu za jaką anteną mam się rozejrzeć w mojej sytuacji (możesz nawet podpowiedzieć jaki router.Wezmę to pod uwagę,jeżeli nie będzie już innej rady)...wojteks pisze:Juz napisałem wcześniej ale skoro nie może być router to nie bardzo widzę jakiekolwiek inne rozwiązanie. Jak koniecznie musisz to kup sobie taką antenę ale nie narzekaj potem że nie działa.klkck pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-03-07, 00:16 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-03-07, 00:16 przez klkck, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Panel 15dBi z Besptpartnera a router to powiedzmy Zalip.klkck pisze:Podpowiedz mi po prostu za jaką anteną mam się rozejrzeć
Nie pomagam na PW!
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Najtańszy dobry router
http://allegro.pl/3g-router-tp-link-tl- ... 79377.html
Dobra antena
http://allegro.pl/antena-15dbi-umts-hsd ... 97412.html
http://allegro.pl/3g-router-tp-link-tl- ... 79377.html
Dobra antena
http://allegro.pl/antena-15dbi-umts-hsd ... 97412.html
-
- Użytkownik forum
Mam jeszcze kilka pytań...Czy ta antena panelowa musi widzieć nadajnik czy może być przysłonięta budynkami,oraz do jakiej długości najsensowniej wziąć kabel?
-
Co do kabla to doslownie im krotszy tym lepszy. Dobry kabel h155 ma tlumienie na poziomie -0,43dBi/metr, wiec przy ponad 10-15 metrow nawet dobra antena przestaje miec sens, jak sie doda jeszcze tlumienie na kazde zlacze, ok 1-3dbi chyba.
Sam wzialem 5m, poki co nie bedzie mi zbyt wygodnie, ale planuje wlasnie router w niedalekiej przyszlosci. Wlasnie jestem ciekaw jak to jest z ta widzialnoscia bts-sa przez antent, bo poki co bede sie musial zadowolic antena na parterze, a tu las wokol.
Sam wzialem 5m, poki co nie bedzie mi zbyt wygodnie, ale planuje wlasnie router w niedalekiej przyszlosci. Wlasnie jestem ciekaw jak to jest z ta widzialnoscia bts-sa przez antent, bo poki co bede sie musial zadowolic antena na parterze, a tu las wokol.
-
- Użytkownik forum
Zaczynam rozważać zakup routera ale mam obawy co do tej anteny.Czy zabudowania nie będą za bardzo przeszkadzać?Przy 5 metrowym kablu mógłbym ją zawiesić na wysokości powiedzmy 3-4 metrów.Gdybym musiał zawiesić ją wyżej musiałbym mieć sporo dłuższy przewód.jak to ugryźć?
-
Musisz spróbować, najwyżej odeślesz masz 10 dni. Ja mieszkam na 2 piętrze antena stoi w rogu ściany, mam póki co niechęć do dziurawienia ścian
, do tego zasłania mi widoczność blok a i tak jest duża różnica, mam stabilne połączenie z pełną prędkością, a bez anteny zrywa i działa na pół gwizdka.

-
- Użytkownik forum
Jaka masz antenę,że trzymasz ją w pokoju?Darek.74 pisze:Musisz spróbować, najwyżej odeślesz masz 10 dni. Ja mieszkam na 2 piętrze antena stoi w rogu ściany, mam póki co niechęć do dziurawienia ścian, do tego zasłania mi widoczność blok a i tak jest duża różnica, mam stabilne połączenie z pełną prędkością, a bez anteny zrywa i działa na pół gwizdka.
-
-
- Użytkownik forum
Darek.74 pisze:http://allegro.pl/antena-15dbi-umts-hsd ... 97412.html
stoi pięknie oparta, może kiedyś zamontuje

Wszystko ok ale czy na tej antenie jest większa możliwość uzyskania lepszego sygnału niż na obecnej antenie dookólnej?Na patyku z którego korzystam internet ładnie chodzi nawet gdy poziom sygnału wynosi 105dB ale nie raz pojawiają się problemy.Brałbym bez zastanowienia opcje router + panel kierunkowy ale czy nie będzie problemów właśnie przez zabudowania zwłaszcza,że będzie powieszona dość nisko (Nie chcę się bawić w zwroty)...Mógłby mnie ktoś wyprowadzić z błędu?Byłbym bardzo wdzięczny...
-
Zawsze mozesz sprobowac z jakims ciut lepszym "bat-em". Oczywiscie w te bajki w stylu 11dbi to nie wierz, ale wkoncu to tylko wydatek ok 40zl. No i z modemem mobilnym zawsze ci to sie kiedys moze przydac na jakis wyjazd
Nie masz coprawda szans na sygnal porownywalny z antena kierunkowa, ale skoro z obecnej jestes prawie zadowolony to moze ciut dluzsza albo mocniejsza dookolna by cie usatysfakcjonowala. Te antenki, swoj byt maja w internecie rzeczywiscie mobilnym, gdy ktos uzywa na samochodzie albo czesto podróżuje i nie moze korzystac z bardziej precyzyjnej anteny. Do kierunkowej to sie trzeba orientowac w jaki nadajnik celowac, ktory najlepszy. Zysk anteny jest bardziej realny niz te wirtualne dBi z bacikow. Jak z takim mozesz miec nadzieje cos ugrac na ok 4km to z antena kierunkowa mozesz miec nadzieje przy 10km albo i wiecej.

-
To Cie trochę rozczaruje bo te baty za 20 zł. i te za 80 zł. maja porównywalną wydajność równą ''0''po odliczeniu strat kabla.Czy bat 10 cm czy 90 cm i tak na to samo wychodzi.Nie ma istotnych różnic.marioking pisze:Zawsze mozesz sprobowac z jakims ciut lepszym "bat-em".
-
- Użytkownik forum
Ok,czyli będę brał antenę kierunkową.Czy trzeba ja jakoś specjalnie dobierać do nadajników?Jeżeli tak to czy na mapce oznaczenia nadajników E-GSM900,UMTS2100,UMTS900 oznaczają system w jakich nadają i taka antenę należy dobrać?
-
- Stały użytkownik forum
Dokładnie. Jak już będziesz wiedział jaka częstotliwość to do niej właśnie dobierzesz odpowiednią antenęklkck pisze:Jeżeli tak to czy na mapce oznaczenia nadajników E-GSM900,UMTS2100,UMTS900 oznaczają system w jakich nadają i taka antenę należy dobrać?

nie ma kabla i nie będzie...pewnie
-
- Użytkownik forum
No i stało się...Kupiłem router TP-Link TL-MR 3420 oraz niby 11 db antenę dookólną (patyk)
...I jest problem...Na tej antenie i E173 internet chodzi dobrze ale gdy podłącze go pod router to internet praktycznie nie chodzi
...Strony ładują się strasznie wolno albo w ogóle.W czym może być problem?

-
- Użytkownik forum
Czy problemem mogą być jakieś ustawienia routera?