Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.
mirek007 pisze:słyszeliście o jakiś testach na najładniejszy monitor?
Nie.
Ale skoro monitor ma stac w salonie, to dlaczego nie wezmiesz dobrego i ladnego TV? Roznica w cenie nie jest duza (albo i wcale nie ma), obudowy sa ladniejsze, wiekszosci TV ma wejscie VGA (albo 15 pin, albo DVI-A) lub HDMI.
Znajomy (pracujacy notabenne w Grundig'u) ma na biurku w pracy trzy 42-calowe monitorki
mirek007 pisze:czy widziałeś go na żywo? stoi stabilnie? ta nóżka wygląda mało stabilnie
Tak, stoi na biurku, ładnie się prezentuje, stoi stabilnie ale to nie jest stabilność monitora CRT. Z tą stabilnością to do większych TV LCD zalecane jest (wręcz nakazywane) przykręcenie podstawy do stolika.
Monitory warto pooglądać przed zakupem konkretnego modelu. Pełno tego w MM czy innych Saturnach, Mixach itp.
no nie mów, że w tym z tunerem cena jest podobna, w sumie nie jest mi potrzebny tuner
proponujecie, żeby lepiej nie kupować monitora zdalnie(przez internet), którego nie widziało się na własne oczy?
pytam o tą stabilność bo widziałem na youtube, kilka takich wypadków z przewrotką, które śmiesznie wyglądały, ale podejrzewam dla właścicieli monitorów/tv wcale nie ... oczywiście nie mam zamiaru grać w piłkę w domu
mirek007 pisze:no nie mów, że w tym z tunerem cena jest podobna, w sumie nie jest mi potrzebny tuner
Nie ma roznicy. Cena komponentow tunera to jakies 3 USD. Monitorow sprzedaje sie duzo mniej niz TV, dlatego sa drozsze w produkcji.
Na szybko porownywane monitory i TV 26" cenowo wychodzily z lekka przewaga dla TV. Musisz tylko sprawdzic, czy twoja karta graficzna ma wyjscie DVI/HDMI i podlaczasz to co ci sie bardziej podoba.
o tuż to, czy w takim monitorze z tunerem nie męczą się bardziej oczy? chodzi mi o to, że np przed tv to bym nie wytrzymał tyle co przed monitorem (wykluczając sytuację gdy w tv jest jakaś rewia mody z modelkami)
mirek007 pisze:oglądałem dzisiaj znowu monitory, niektóre to wg beznadziejnie wyglądały, tandeta z plastyku:/, będę brał pod uwagę także wygląd (w rozsądnej cenie), w końcu monitor ma stać w głównym pokoju,
słyszeliście o jakiś testach na najładniejszy monitor?
Osobiście o testach takich nie słyszałem ale może do gustu przypadnie Ci monitor LG E2290V-SN link do strony U mnie w salonie prezentuje się rewelacyjnie.
o ten LG fajnie wygląda, kurcze ale płaski, pasowałby mi do regału, coś takiego z wyglądu by mi odpowiadało, ale już sam nie wiem czy brać z tunerem czy bez, jeżeli to różnica tylko 3 dolarów hmmm
na nokaucie głównie monitory z tunerem to są od samsunga i lg