Czy zdarzyło sie komuś tak?(gt max)

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hajjdi
Użytkownik forum

Czy zdarzyło sie komuś tak?(gt max)

Post autor: hajjdi »

Chcialem zapytac czy komus sie tak zdarza czy tylko mnie...A mianowicie, kiedy mam zasieg umts jedna kreske i po czasie gubi zasieg to nie przechodzi na edge ( gdzie mam 5 kresek) tylko modem zaczyna migac intensywnie i sie "zawiesza", po czym musze restartowac kompa.Boje sie za stanie mi sie tak jak kiedys ze dioda zacznie swiecic non stop i nawet resetowani kompa nie pomoze i modem musialem wymienic bo nic sie nie dalo zrobic....Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Czy zdarzyło sie komuś tak?(gt max)

Post autor: sardo nunspa »

A masz może antenę :?:
Latka lecą...
hajjdi
Użytkownik forum

no wlasnie nie mam ale sie zastanawiam nad kupnem skoro sie tak dzieje...ale znow wydaje mi sie ze powinno przejsc na edge skoro nie mam odpowiedniego zasiegu umts...
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

Jeśli chcesz zaryzykować UMTS i 200zł to przeczytaj ten wątek
Latka lecą...
hajjdi
Użytkownik forum

dzieki....bedzie trzeba przemyslec ten wydatek :) rozejrze sie i ewentualnie sie skusze...Pozdrawiam
hajjdi
Użytkownik forum

z powodu braku funduszy postanowilem zrobic tak : schowalem te dwie antenki do srodka modemu i mam zasieg edge i teraz tak funkcjnuje i mi sie nie zawiesza z braku umts...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
nawrokrz
Stały użytkownik forum

Post autor: nawrokrz »

hajjdi pisze:schowalem te dwie antenki do srodka modemu i mam zasieg edge i teraz tak funkcjnuje i mi sie nie zawiesza z braku umts
Jakoś to rozwiązanie do mnie nie przemawia. Masz super modem i mógłbyś załatwić to bardziej elegancko, choćby za pomocą komend AT. Konkretnie komenda AT_OPSYS=0 zapisuje w konfiguracji modemu łączenie tylko w trybie GPRS/EDGE i wtedy żaden inny tryb pracy Ci nie grozi. Jak dorobisz się anteny pod 3G, zmienisz wpis w konfiguracji i po sprawie.
Pozdrawiam, Krzysiek
Dawniej: 3G+, Fusion+, GPRS/3G Vodafone
Teraz: Radiówka 2,4GHz
hajjdi
Użytkownik forum

niestety nie jestem specjalista bezprzewodowym i co do tym komend to jestem zielony calkowicie....kupuje sobie w koncu SE GC 89 i bedzie dobrze...SE nigdy sie nie zawiesza i wedlug mnie jest najlepszy....
pozdrawiam
Awatar użytkownika
nawrokrz
Stały użytkownik forum

Jeżeli będziesz wymagać od modemu więcej niż oferują dostępne aplikacje, to namawiam do korzystania z komend AT. Przeczytasz wątek o Globetrotterach i sam zobaczysz, że jest to bardzo proste a niezwykle przydatne. Na dodatek do GC79 dostępna jest super instrukcja wykorzystania tych komend. Po prostu rewelacja.
miqes
Początkujący użytkownik forum

Post autor: miqes »

GTMax ma dziwną przypadłość wieszania się przy słabym zasięgu UMTS i przy przełączniu się pomiędzu UMTS/EDGE. Modem ten działa rewelacyjnie przy zasięgu UMTS powyżej 12%. Kiedy zasięg oscyluje pomimędzy 0-3-6% można się spodziewać, że w końcu dioda zacznie migać na fioletowo. Osobiście zdarzyło mi się to dwa razy - za pierwszym razem miałem wymieniony modem na nowy (na gwarancji), za drugim udało mi się samemu "uzdatnić" modem. Przy okazji przestroga - JEŚLI MASZ MODEM Z T-MOBILE UŻYWAJ FIRMWARE Z T-MOBILE. Porównywałem zawartości firmware z Nozomi, T-mobile i Plusa i się różnią. Teraz używam firmware'u 3.20 z T-Mobile (w modemie z T-Mobile) i chodzi bez zarzutu. Wcześniej miałem 3.19 z Nozomi i się powiesił. Niestety nie znalazłem programu, który zastąpiłby GTMM i umożliwiałby zmianę zakresu UMTS/GPRS (najlepiej z progiem np. UMTS>9%).
Awatar użytkownika
homzik
Stały użytkownik forum

Post autor: homzik »

miques:
- czemu mozna spodziewac sie ze dioda zacznie migac na fioletowo i caly modem sie popsuje? choc w sumie duzo osob to notuje, ale to dziwne jakies... i w jaki sposob sam uzdatniles modem?
- jesli wolno spytac, to gdzie kupiles modem i jaki miales wgrany soft? bo ja mam 3.15 z t-mobile i nie wiem czy jest sens zmieniac na jakies 3.17/19/20, obojetnie czy nozomi,ery,t-mobile... choc niby wszystko inne niz t-mobile odradzasz... no i i tak nie wiem skad go wziac nawet jakbym chcial
- gdzie mieszkasz w warszawie i z uslug jakiego operatora korzystasz? jakie transfery, pingi itp.? I czy Tobie tez modem sie wiesza albo wieszal czasami, tak ze zacinal sie na kilkanascie sekund, albo ze pingi chwilowo sa po kilka tysiecy ms, a jak sie modem rozkreci to spadaja do 100-200ms? Ja mam zasieg umts ponad 50% wiec nie wiem czego to wina... chyba ze iPlusa...

BTW Jak sobie przestawic to AT_OPSYS= na 1 czyli UMTS/HSDPA only?
Homzik poleca laptopy -> http://laptopy.yyy.pl
Awatar użytkownika
nawrokrz
Stały użytkownik forum

homzik pisze:Jak sobie przestawic to AT_OPSYS= na 1 czyli UMTS/HSDPA only?
Za pomocą hyperterminala wprowadzić właśnie tę komendę. Możesz też skorzystać z aplikacji pogara`a albo z programu dołączanego do modemu, o ile umożliwia narzucenie trybu "3G only". Szczegóły znajdziesz na forum.
secam
Stały użytkownik forum

Post autor: secam »

miqes pisze:za drugim udało mi się samemu "uzdatnić" modem. Przy okazji przestroga - JEŚLI MASZ MODEM Z T-MOBILE UŻYWAJ FIRMWARE Z T-MOBILE. Porównywałem zawartości firmware z Nozomi, T-mobile i Plusa i się różnią. Teraz używam firmware'u 3.20 z T-Mobile (w modemie z T-Mobile) i chodzi bez zarzutu. .
Ma ktoś link do tej wersji firware 3.20 z T-Mobile?
Szukam i <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> nie mogę. :(
secam
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

...Sprawa "wieszania" się modemu pomiędzy HSDPA i UMTS (lub EDGE/GPRS) dotyczy kilku modeli (w tym GTMax). Czasami pomaga wgranie nowego firmware'u... Wiem o MERLIN XU870 który zawieszał połączenie na ok. 10 min przy przejściu HSDPA/UMTS... I nic nie pomogło...
Najlepiej sprawują się karty Sierry - wszystkie modele...
damis
Stały użytkownik forum

Post autor: damis »

mar_kow pisze: (..) Najlepiej sprawują się karty Sierry - wszystkie modele...
Ty @mar_kow to chyba jakis dystrybutor tych Sierra jesteś, tyle juz słodyczy na nie wylałeś :)

Zauważ, że żaden z opów nie oferuje kart tego producenta i pewnie jest w tym jakis powód. Albo Sierra nie jest zainteresowana polskim rynkiem, albo karty sa za drogie. A większość uzytkowników i tak musi w UMTS/HSDPA być zdanym na Option, Merlina i Huawei'a a niedługo pewnie na ZTE, czyli na kopie Huawei'a, bo nie wiem, czy wiecie, ale Huawei i ZTE maja w Chinach swoje fabryki przy jednej ulicy :lol:
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

...Prawda jest taka że te karty dla polskich operatorów są faktycznie za drogie... Kanadyjska firma Sierra jest producentem i dystrybutorem modemów dla potęg sieci komórkowych takich jak Cingular, O2, Vodafone.
...Poza tym Sierra jest jedną z pierwszych firm które wyspecjalizowały się w produkcji tych sprytnych urządzeń. I nie produkuje na bocznej linii np. lodówek... Zanim zdecydowałem się na modem (korzystałem z telefonu) długo "przerabiałem" temat i myślę że dobrze odrobiłem lekcję...
http://www.sierrawireless.com/product/
...Modem testowałem na trzech modelach laptopów (od P III przez AMD po Core 2 Duo) - wystarczyło minutkę na zainstalowanie sterów które mam na "kluczu", włożenie modemu i wystartowanie sieci...

...A ile się można naczytać problemów z pozostałym "badziewkiem" - to można ocenić na forum...
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

Kolego @mar_kow czy widziałeś jaki jest temat: Czy zdarzyło sie komuś tak?(gt max) nie widzę żeby było w nim napisane coś o Sierra, a ty w kółko o nim wypisujesz (nie tylko w tym poście) i "podniecasz" się jaki to on jest cudowny i jakie to masz na nim wyniki. W Śmietniku jest już chyba 4 Twoje posty ze screen'ami, chyba przesadzasz! Proszę nie odbiegać od tematu i nie robić z forum śmietnika!!!
damis pisze:Ty @mar_kow to chyba jakiś dystrybutor tych Sierra jesteś, tyle juz słodyczy na nie wylałeś
Nie tylko Ty to zauważyłeś...
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
ODPOWIEDZ