resort infrastruktury / nowa ustawa
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
resort infrastruktury / nowa ustawa
Resort infrastruktury chce zmusić operatorów do poprawy jakości internetu - informuje "Gazeta Wyborcza". Przygotował w tym celu założenia do projektu nowelizacji prawa telekomunikacyjnego.
Przewidują one oferowanie przez dostawców internetu klientom minimalną gwarantowaną prędkość. Nie może ona być niższa niż 90 proc. tej, którą kuszą w reklamach. Np. jeżeli operator obiecuje 10Mb/s to nie może zejść poniżej 9 Mb/s.
Jeśli klient odkryje, że internet działa wolniej niż w umowie, nie będzie musiał płacić abonamentu. Wystarczy, by w okresie rozliczeniowym (zwykle miesiąc) dłużej niż przez 12 godzin prędkość była niższa niż owe 90 proc.
Źródło onet.pl
Ja mam OFP, w którym to w reklamach internet ma szybkość 1MB/s.
Ja mam 10 razy wolniejszy.
Przewidują one oferowanie przez dostawców internetu klientom minimalną gwarantowaną prędkość. Nie może ona być niższa niż 90 proc. tej, którą kuszą w reklamach. Np. jeżeli operator obiecuje 10Mb/s to nie może zejść poniżej 9 Mb/s.
Jeśli klient odkryje, że internet działa wolniej niż w umowie, nie będzie musiał płacić abonamentu. Wystarczy, by w okresie rozliczeniowym (zwykle miesiąc) dłużej niż przez 12 godzin prędkość była niższa niż owe 90 proc.
Źródło onet.pl
Ja mam OFP, w którym to w reklamach internet ma szybkość 1MB/s.
Ja mam 10 razy wolniejszy.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: resort infrastruktury / nowa ustawa
No to albo wrócimy do łącz kilkuset kb albo wszystkie będą kosztowały majątek. A za granicą z powrotem wprowadzają łącza kablowe z limitem GB.Rudder pisze:Nie może ona być niższa niż 90 proc. tej, którą kuszą w reklamach.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Że co?A za granicą z powrotem wprowadzają łącza kablowe z limitem GB.

A co jeżeli ja mam łącze 50, a serwer zapewnia upload na poziomie 20?Jeśli klient odkryje, że internet działa wolniej niż w umowie, nie będzie musiał płacić abonamentu. Wystarczy, by w okresie rozliczeniowym (zwykle miesiąc) dłużej niż przez 12 godzin prędkość była niższa niż owe 90 proc.
-
- Stały użytkownik forum
To nie trzeba było brać tak szybkiego internetu. Chociaż internet się rozwija teraz chyba najszybciej ( tzn. technologia ).A co jeżeli ja mam łącze 50, a serwer zapewnia upload na poziomie 20?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
To prawda.Maciek764 pisze:Że co?
W USA, Kanadzie i Australii limity na np. ADSL to nic nowego, a i w Europie pewnie niedługo się tego doczekamy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A raczej wrócimy do tego. Przecież na neo były limity. Ja przy 6 Mb/s nie przejadałem tych 35 czy 37 GB.Patryk pisze:w Europie pewnie niedługo się tego doczekamy
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Ale nie od początku.ja.michal pisze:Przecież na neo były limity
[ Dodano: 2011-03-04, 15:56 ]
Bo nie było tylu pokus co teraz.ja.michal pisze:Ja przy 6 Mb/s nie przejadałem tych 35 czy 37 GB.
90% treści wymagających wielkich objętości danych i przepływności to rozrywka, i to głupawa - a ludzie domagają się dostępu do tych "dóbr" głośniej niż wodociągu czy kanalizacji.
Z resztą za przyłącze energetyczne, wod-kan czy gazowe (z tym ostatnim jest ostatnio inaczej, bo się pojawiła opcja subsydiowania przez gazownię) płacą z własnej kieszeni, a telco ma zrobić tepsa czy inny operator najlepiej za 10 zł + VAT nawet jak nie ma sensownych możliwości technicznych - bo się należy.
I jeszcze dać 20 Mbps z CIR 90% za 68 zł.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Z tego co pamiętam to kumpel jak brał 128 jak to się zaczynało to był punkt o limicie chyba 2GB, ale martwy był.Patryk pisze: Ale nie od początku.
Były warunki do wyssania wszystkiego. Te 5 lat temu, jak nie było RS, MU etc., to P2P chodziło jak burza i wszystko było.Patryk pisze: Bo nie było tylu pokus co teraz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
5-6 lat temu z p2p (dostępnych publiczne, bo nikt o zdrowych zmysłach mając Neo nie korzystał przecież z dc++ czy raczkujących wtedy prywatnych trackerów torrent) ssało się mp3 i divx - objętościowo nieporównywalne do tego, co zasysa się dzisiaj.ja.michal pisze: Te 5 lat temu, jak nie było RS, MU etc., to P2P chodziło jak burza i wszystko było.
[ Dodano: 2011-03-04, 16:58 ]
Nie było.Z tego co pamiętam to kumpel jak brał 128 jak to się zaczynało to był punkt o limicie chyba 2GB, ale martwy był.
Limity się pojawiły dopiero po zmianie nazwy Neostrada Plus na Neostrada (co de facto było powrotem do starej nazwy usługi, tej z czasów modemów Lucenta i obowiązkowej instalacji w domu przez montera).
-
- Mistrz bezprzewodowy
Masz 1 Mb/s.Rudder pisze:Ja mam OFP, w którym to w reklamach internet ma szybkość 1MB/s.

Na pewno reklamy będą z prędkością "do" dużo mniejszą i pewnie QoS będzie przycięty. ;/krystianb pisze:No to albo wrócimy do łącz kilkuset kb albo wszystkie będą kosztowały majątek.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Chyba nie wiecie, o co w tym wszystkim chodzi, a sprawa jest bardzo prosta – robione jest to po to, aby wymusić rzetelną informację dla klienta na temat danej usługi. Dzisiaj reklamy kuszą klientów dziesiątkami MB/s, a kwestia minimalnej prędkości jest pomijana. Tu dochodzimy do sedna sprawy. Obecnie zarówno reklama, jak i umowa powinna odzwierciedlać rzeczywistość tj. podawać minimalną prędkość (nawet jeżeli będzie to tylko 1b/s).
Dodatkowo przed podpisaniem umowy klient na pierwszym miejscu powinien być informowany o tych gorszych stronach danej usługi, czyli o minimalnej prędkości. Zapis ten powinien być wyróżniony pogrubioną czcionką, a informacja o maksymalnej prędkości może być dopisana małym druczkiem.
Dodatkowo przed podpisaniem umowy klient na pierwszym miejscu powinien być informowany o tych gorszych stronach danej usługi, czyli o minimalnej prędkości. Zapis ten powinien być wyróżniony pogrubioną czcionką, a informacja o maksymalnej prędkości może być dopisana małym druczkiem.
- M@jkel
- Stały użytkownik forum
Kolejna bezsensowna i szkodliwa dla klientów regulacja. Skończy się na tym, że operatorzy każą sobie płacić nie za prędkość, ale za zużyty transfer. Co, swoją drogą, byłoby może niekorzystne, ale sprawiedliwe.
Apple iPhone X, Motorola Moto G8 Plus, Xiaomi Redmi Note 12 5G, Huawei E5573, Ubee EVW32C, Ubiquiti UDM-SE, ZTE MU5120
Łączność zapewniają: Orange, Vectra, Play
-
- Użytkownik forum
Tzn. co teraz będzie?
Ogłoszą krajowy przetarg na programik do "monitorowania" prędkości sieci i każdemu obowiązkowo w ramach umowy?
Jakieś dziwne skojarzenia mam
Mam dni kiedy net się rwie co kilka minut.
I zacznij pobierać wtedy coś dużego i ważnego.
Ogłoszą krajowy przetarg na programik do "monitorowania" prędkości sieci i każdemu obowiązkowo w ramach umowy?
Jakieś dziwne skojarzenia mam

Prawie sprawiedliwe; jak zaczniesz płacić za zepsuty transfer to zmienisz zdanie.M@jkel pisze:operatorzy każą sobie płacić nie za prędkość, ale za zużyty transfer. Co, swoją drogą, byłoby może niekorzystne, ale sprawiedliwe.
DELL Studio WIN7 64HP + Option ICON 505 HSDPA 14.4 / 5.76
F&S AMILO VISTA + MERLIN XU870
F&S AMILO VISTA + MERLIN XU870
-
- Mistrz bezprzewodowy
I dlatego ta ustawa jest potrzebna, bo obecnie nawet nie masz żadnego prawa tego reklamować!MIŚ pisze:Prawie sprawiedliwe; jak zaczniesz płacić za zepsuty transfer to zmienisz zdanie.
Krzysztof
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Pierwsze najwolniejsze neo to było zdaje się 256kbps i kosztowało coś koło 300zł/miesiąc.ja.michal pisze:Z tego co pamiętam to kumpel jak brał 128 jak to się zaczynało to był punkt o limicie chyba 2GB, ale martwy był.
A wystartowało w 2001r. tj. 10 lat temu

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jo_gurt, na bank 128 kumpel miał.
- M@jkel
- Stały użytkownik forum
Faktycznie była, miałem to cudo w domu, z tym że pojawiła się w ofercie sporo później niż szybsze opcje.ja.michal pisze:Jo_gurt, na bank 128 kumpel miał.
Apple iPhone X, Motorola Moto G8 Plus, Xiaomi Redmi Note 12 5G, Huawei E5573, Ubee EVW32C, Ubiquiti UDM-SE, ZTE MU5120
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ja pamiętam promocję chyba 512 (synchro 640 było) za 1zł przez miesiąc testowałem.
Chwilę później podłączyli taką w liceum (wcześniej było SDI)
Chwilę później podłączyli taką w liceum (wcześniej było SDI)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Owszem, była. Ale to było już po neostradzie plus, ładnych kilka lat później.ja.michal pisze:Jo_gurt, na bank 128 kumpel miał.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To już mi się miesza. Ja tak czy siak nie miałem kabla. Mój pierwszy necik to był Blueconnect za 160zł miesięcznie z GT Max Combo EDGE. Chodziło ok. Limit niby 2GB, ale nigdy nie egzekwowany. Na całe miasto, z tego co wiedziałem, to tylko dwie aktywacje były i tylko EDGE był. Na stacji bazowej to byłem pewnie sam.
Inna sprawa, że kilka kilometrów do stacji przez górkę, las i budynki.
25KB/s całe pieniądze.
Inna sprawa, że kilka kilometrów do stacji przez górkę, las i budynki.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nie zapominaj o ruchu głosowym.ja.michal pisze: Na stacji bazowej to byłem pewnie sam.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jedna sprawa Patryk.