Router tp-link mr3420 komputery się nie widzą !!
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Router tp-link mr3420 komputery się nie widzą !!
Witam!
Mam taki problem. Posiadam router tp-link mr3420 i podłączony do niego modem huawei e220 i wszystko śmiga jeśli chodzi o internet ale jak jestem podłączony z siecią bezprzewodową na 2-ch kompach to komputery się nie widzą mimo że mają tą samą grupę roboczą. Albo jak się przypadkiem zobaczą to wyskakuje błąd 0x i dalej nie pamiętam ale chyba opis jest że nie można odnaleźć ścieżki sieciowej czy coś takiego.
Czy ktoś może mi pomóc bo chciałbym wymieniać pliki między tymi komputerami i udostępnić drukarkę, która jest podłączona do jednego kompa innym kompom.
Proszę o szybką i konkretną odpowiedź (nie typu poszukaj w google.pl bo już tak szukałem i nie mogłem znaleźć)
Mam taki problem. Posiadam router tp-link mr3420 i podłączony do niego modem huawei e220 i wszystko śmiga jeśli chodzi o internet ale jak jestem podłączony z siecią bezprzewodową na 2-ch kompach to komputery się nie widzą mimo że mają tą samą grupę roboczą. Albo jak się przypadkiem zobaczą to wyskakuje błąd 0x i dalej nie pamiętam ale chyba opis jest że nie można odnaleźć ścieżki sieciowej czy coś takiego.
Czy ktoś może mi pomóc bo chciałbym wymieniać pliki między tymi komputerami i udostępnić drukarkę, która jest podłączona do jednego kompa innym kompom.
Proszę o szybką i konkretną odpowiedź (nie typu poszukaj w google.pl bo już tak szukałem i nie mogłem znaleźć)
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Router tp-link mr3420 komputery się nie widzą !!
Nie miałem do czynienia z tym routerem, ale przypuszczam, że masz w menu włączoną separację klientów bezprzewodowych.
Krzysztof
-
- Stały użytkownik forum
Wiesz jak to wyłączyć?masz w menu włączoną separację klientów bezprzewodowych.
Tak wygląda moje menu routera:

w co wejść po kolei?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Trzeba klikać po menu i szukać takiej opcji.spiderman3 pisze:Wiesz jak to wyłączyć?
Ja bym poszukiwania zaczął od menu "Network" oraz "Wireless".
Krzysztof
-
- Stały użytkownik forum
Network są takie opcje:
internet access, 3G, WAN, MAC clone i LAN więc chyba nie tutaj.
W Wireless są takie opcje:
wireless settings, wireless security, wireless MAC filtering, wireless advanced , wireless statistics.
Daj znać czy, w którejś z tych opcji może byś ta funkcja, którą mam wyłączyć
internet access, 3G, WAN, MAC clone i LAN więc chyba nie tutaj.
W Wireless są takie opcje:
wireless settings, wireless security, wireless MAC filtering, wireless advanced , wireless statistics.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Zacznij od Advanced, następnie Settings, a potem to już musisz przeszukać całą resztę, bo lokalizacja tej funkcji zależy od fantazji autora firmware'u.spiderman3 pisze:W Wireless są takie opcje:
Szukaj słowa "isolation".
Krzysztof
-
- Stały użytkownik forum
Znalazłem tą funkcję ale nazywa się ona enable AP isolation. Zaznaczyłem to ale kompy dalej się nie widzą co robić??
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ta funkcja powinna być odznaczona!spiderman3 pisze:Znalazłem tą funkcję ale nazywa się ona enable AP isolation.
Zaznaczyłem to
A czy widzą się, gdy są połączone poprzez LAN?ale kompy dalej się nie widzą co robić??
Krzysztof
-
- Stały użytkownik forum
Ok to odznaczę to i sprawdzę. A co do połączenie przez LAN nie mam jak sprawdzić bo jeden komp stoi na piętrze a drugi na parterze.
Jak była odznaczona to też się nie widziały lub widziały ale nie dało się podłączyć z kompa do kompa!spiderman3 napisał/a:
Znalazłem tą funkcję ale nazywa się ona enable AP isolation.
Zaznaczyłem to
Ta funkcja powinna być odznaczona!
- wojteks
- *** Administrator ***
Taki urok Windowsów różnej maści i ich konfiguracji sieciowych. Postaw na jednym komputerze jakiś prosty serwer FTP i tak zrobisz wymianę plików.spiderman3 pisze:Jak była odznaczona to też się nie widziały
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Na dwóch komputerach posiadam windows 7 home premium więc powinno być tak samo.Taki urok Windowsów różnej maści i ich konfiguracji sieciowych. Postaw na jednym komputerze jakiś prosty serwer FTP i tak zrobisz wymianę plików.
Jak odznaczyłem tą opcję isolation to kompy się widzą ale jak próbuję się połączyć z mojego kompa do kompa na parterze to wyskakuje błąd 0x800070035. Wiecie może jak go zniwelować?
Jak dałem diagnozowanie to system stwierdził że komp, do którego próbuję się połączyć nie odpowiada i tak w dwie strony(z dołu na górę i na odwrót).
-
- Mistrz bezprzewodowy
A jak z pingiem? Czy chodzi w obie strony?spiderman3 pisze:Jak dałem diagnozowanie to system stwierdził że komp, do którego próbuję się połączyć nie odpowiada i tak w dwie strony(z dołu na górę i na odwrót).
Krzysztof
- wojteks
- *** Administrator ***
Masz włączone udostępnianie plików i drukarek kreatorem na obydwu komputerach?spiderman3 pisze: to kompy się widzą ale jak próbuję się połączyć z mojego kompa do kompa na parterze
Jak jest ustawiony firewall (czy pozwala na takie wyjątki), jaki masz antywirus i jakie ma ustawienia dotyczące sieci?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
wojteks pisze:Masz włączone udostępnianie plików i drukarek kreatorem na obydwu komputerach?spiderman3 pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Jak jest ustawiony firewall (czy pozwala na takie wyjątki), jaki masz antywirus i jakie ma ustawienia dotyczące sieci?
Tak wszystko jest poprawnie zrobione co do udostępniania.
Mam zaporę windowsową i kasperskiego internet security 2011.
Coś z tego może blokować?
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-03-09, 18:00 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-03-09, 18:00 przez spiderman3, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Zapora może, Kasperskiego nie znam.spiderman3 pisze:Coś z tego może blokować?
Nie pomagam na PW!