Witam,
Mieszkam na Ursynowie (Natolin), z pewnych powodow nie moge podlaczyc w mieszkaniu inernetu przez kabel wiec pozostaje mi tylko net mobilny. Aktualnie mam OrangeFree z 7GB limitu oraz modem huawei e170. Umowa konczy mi sie w maju i zastanawiam sie nad zmiana - bardzo czesto zreywa sie mi polaczenie. Jesli chodzi o sciaganie to wyciagam okol o 260 kb DL, ale jak chodzi o przegladanie stron jest fatalnie. Gdy pinguje na stronke stronke onetu to sredni czas odpowiedzi jest ponad 120ms (sporo jest tez brakow odpowiedzi) , do tego czesto modem sam przechodzi z HSDPA na slabsze sieci, nie mowiac juz o samoczynnym rozlaczaniu sie neta.
Mam do Was forumowiczow 2 pytanka:
1. Jaki internet z Waszego doswiadczenia na terenie Warszawy spisuje sie najlepiej (ponoc orange ma na terenie Slaska transfer do 42 Mbit - jak tam to dziala - moze warto poczekac az to odpala w Wawie)?
2. Czy moje problemy moga wynikac z modemu, ktory mam? Jesli tak czy nokia cs-19 moze sprawe rozwiazac (planuje kupic i nowa umowe podpisac jako klient z wlasnym modemem GSM).
Pozdr
Jaki mobilny internet na terenie Warszawy
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Użytkownik forum
Re: Jaki mobilny internet na terenie Warszawy
Sporo braków odpowiedzi i zrywanie może być spowodowane przez słaby sygnał. Spróbuj się połączyć programem top_netinfo, który można z tego forum ściągnąć i podaj jaki jest sygnał w CSQ. Żeby działało stabilnie powinien być w okolicach CSQ20.
Sam niemal w centrum Warszawy musiałem na 3m kablu USB modem na parapecie położyć, by mieć dobry sygnał. Po prostu taki budynek, że nawet rozmowy telefoniczne nieraz zrywają.
Używam blueconnect na kartę (potrzebuję go od czasu do czasu, używam na zmianę w wifi i kablowym). Modem jak w profilu. Działa jako HSPA+ (w TNI wyświetla jako UMTS/HSDPA)
Przy CSQ9 sam miałem packet loss, przy CSQ20 strony otwierają się praktycznie natychmiastowo, loss 0%, ping około 130ms do niemieckiej strony, 80-100ms do Onetu. nawiązanie połączenie trzyma nawet przez kilka godzin.
Transfer to kilka Mb/s.
Sam niemal w centrum Warszawy musiałem na 3m kablu USB modem na parapecie położyć, by mieć dobry sygnał. Po prostu taki budynek, że nawet rozmowy telefoniczne nieraz zrywają.
Używam blueconnect na kartę (potrzebuję go od czasu do czasu, używam na zmianę w wifi i kablowym). Modem jak w profilu. Działa jako HSPA+ (w TNI wyświetla jako UMTS/HSDPA)
Przy CSQ9 sam miałem packet loss, przy CSQ20 strony otwierają się praktycznie natychmiastowo, loss 0%, ping około 130ms do niemieckiej strony, 80-100ms do Onetu. nawiązanie połączenie trzyma nawet przez kilka godzin.

Transfer to kilka Mb/s.
-
- Początkujący użytkownik forum
Dzieki za info 
Moc mojego sygnalu to -87 dBm CSQ13
Czy duzy ma ona zwiazek z rodzajem modemu? Jak pisalem planuje zakupic modem nokii cs-19 poprawi to cos?

Moc mojego sygnalu to -87 dBm CSQ13
Czy duzy ma ona zwiazek z rodzajem modemu? Jak pisalem planuje zakupic modem nokii cs-19 poprawi to cos?
-
- Użytkownik forum
Nie wiem nic na temat tej Nokii, ale CSQ13 wygląda tak sobie. Sprawdziłbym z tym kablem USB, kosztuje niewiele, a nawet jak nie pomoże, to się kiedyś przyda do czego innego. Tylko koniecznie do 3m (dłuższe jedynie z aktywnym hubem).
Mocniejszy sygnał prawdopodobnie pomoże, bo jego poziom jest najpewniejszym powodem gubienia pakietów.
Chyba że zapchany BTS, wtedy tylko zmiana operatora. Wiem że kiedyś miałem HSDPA w Play na E220, to przez pewien czas było dobrze, a w styczniu zaczeło mi skakać do około 1000ms, ale to najprawdopodobniej tamten modem się skopał, bo zaczął też się wyłączać (Windows przestawał go widzieć w trakcie pracy, trzeba było wyjąć i włożyć do USB).
U mnie aktualnie jest -73dBm i CSQ20 (piszę jednak z innego łącza teraz).
Mocniejszy sygnał prawdopodobnie pomoże, bo jego poziom jest najpewniejszym powodem gubienia pakietów.
Chyba że zapchany BTS, wtedy tylko zmiana operatora. Wiem że kiedyś miałem HSDPA w Play na E220, to przez pewien czas było dobrze, a w styczniu zaczeło mi skakać do około 1000ms, ale to najprawdopodobniej tamten modem się skopał, bo zaczął też się wyłączać (Windows przestawał go widzieć w trakcie pracy, trzeba było wyjąć i włożyć do USB).
U mnie aktualnie jest -73dBm i CSQ20 (piszę jednak z innego łącza teraz).