Porównanie jakości kilku kabli koncentrycznych
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Porównanie jakości kilku kabli koncentrycznych
Witam,
kupiłem kilka metrów kabla RF-5 i okazało się że jego jakość jest gorsza niż H-155. Oplot jest rzadki i może nie zastanawiałbym się nad tym gdyby nie to że miałem jeszcze trochę starego kabla - tutaj sytuacja jest o wiele lepsza. Proszę zobaczyć na załączone zdjęcie.
Potrzebuję informacji gdzie można jeszcze kupić porządny RF-5, taki jak na środku. Brakuje mi może 4 metry. Ten stary kabel jest naprawdę lepszy, używam go do pomiarów (nie WIFI) razem z analizatorem wektorowym.
Pozdrawiam
Lukasz
kupiłem kilka metrów kabla RF-5 i okazało się że jego jakość jest gorsza niż H-155. Oplot jest rzadki i może nie zastanawiałbym się nad tym gdyby nie to że miałem jeszcze trochę starego kabla - tutaj sytuacja jest o wiele lepsza. Proszę zobaczyć na załączone zdjęcie.
Potrzebuję informacji gdzie można jeszcze kupić porządny RF-5, taki jak na środku. Brakuje mi może 4 metry. Ten stary kabel jest naprawdę lepszy, używam go do pomiarów (nie WIFI) razem z analizatorem wektorowym.
Pozdrawiam
Lukasz
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Porównanie jakości kilku kabli koncentrycznych
Pytasz o sklep wysyłkowy?denis2k1 pisze:Potrzebuję informacji gdzie można jeszcze kupić porządny RF-5, taki jak na środku.
Z drugiej strony boję się, że jeżeli kable są z rożnych dostaw, to mogą zdarzyć się podobne kwiatki jak to opisałeś. Zatem jak nawet Ci coś doradzimy, to nie mamy gwarancji co jest dokładnie teraz.
Ja kiedyś kabel kupowałem w Dipolu i był dobrej jakości - podobny jak ten po środku.
Jeżeli masz u siebie na miejscu jakąś filię Dipola, to najlepiej sprawdź osobiście.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jesli producent jest ten sam i typ kabla jest identyczny, to wykonanie kabla jest identyczne - nie ma innej mozliwosci. Producent musi trzymac sie karty katalogowej - niezaleznie od dostawy.BliSki pisze:Z drugiej strony boję się, że jeżeli kable są z rożnych dostaw, to mogą zdarzyć się podobne kwiatki jak to opisałeś.
Nie pomagam na PW.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To już zależy od uczciwości dostawców, bo oba rf5 ze zdjęcia są od różnych producentów. W którymś miejscu ktoś może sprzedać coś co nie jest tym co powinno być.BliSki pisze:Z drugiej strony boję się, że jeżeli kable są z rożnych dostaw, to mogą zdarzyć się podobne kwiatki jak to opisałeś.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Niestety z teraz nie wiadomo co się kupuje, zwłaszcza przez internet. Obydwa kable mają napis RF-5 ale widać standardy są różne. U mnie w mieście i okolicy nikt już nie ma takiego kabla.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Zdaje się że RF5 to jest produkt firmy Draka, reszta to podróbki. Ale tak patrząc na zdjęcia to co masz na środkowym zdjęciu przypomina bardziej CNT240 firmy Andrew (do 6GHz ) zdaje się że wymiary ma te same, różni się głównie środkową żyłą w postaci drutu.denis2k1 pisze:Obydwa kable mają napis RF-5 ale widać standardy są różne.
[ Dodano: 2011-03-09, 11:17 ]
http://pliki.interprojekt.pl/wiki/attac ... NT-240.pdf
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
W Dipolu sprzedają od dawna ten chłam marki Satec.denis2k1 pisze:Ja kiedyś kabel kupowałem w Dipolu i był dobrej jakości - podobny jak ten po środku.
[ Dodano: 2011-03-09, 12:22 ]
Zgadza się.krystianb pisze:Zdaje się że RF5 to jest produkt firmy Draka, reszta to podróbki.
Do kupienia np. w Interprojekcie (www.interprojekt.pl).
[ Dodano: 2011-03-09, 12:24 ]
Dokładnie.krystianb pisze:Ale tak patrząc na zdjęcia to co masz na środkowym zdjęciu przypomina bardziej CNT240 firmy Andrew (do 6GHz ) zdaje się że wymiary ma te same, różni się głównie środkową żyłą w postaci drutu.
Oplot jest zdecydowanie za gęsty jak na typowy RF5.
-
Najlepsze w tym wszystkim jest to że na tym dobrym kablu (na środkowym zdjęciu) pisze SATEC
Sprawdziłem teraz dla pewności.

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To może to jest podróbka mcr240 a nie rf5. Chyba że jest nadruk rf5 wtedy to może błąd w produkcji (nadruku)denis2k1 pisze:Najlepsze w tym wszystkim jest to że na tym dobrym kablu (na środkowym zdjęciu) pisze SATEC

-
Oczywiście że jest nadruk RF-5 oraz SATEC, takie kwiatki 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wstaw prosze fotki nadrukow. Mozesz tez wyslac te fotki do Satec - na podstawie nadrukow sa w stanie sprawdzic czy jest to oryginal.
Nie pomagam na PW.
-
W zasadzie to właśnie miałem na myśli.krystianb pisze:To już zależy od uczciwości dostawców, bo oba rf5 ze zdjęcia są od różnych producentów.
Jeżeli sprzedawca zmieni dostawcę kabli, to ich parametry mogą być inne.
Dlatego na pytanie:
zadałbym inaczej: jaki producent robi dobry kabel RF-5.denis2k1 pisze:Potrzebuję informacji gdzie można jeszcze kupić porządny RF-5
Tak powinno być.key pisze:to wykonanie kabla jest identyczne - nie ma innej mozliwosci.
Ale teoria czasami to jedno a praktyka to drugie w dobie podróbek i cięcia kosztów.
Patryk pisze:W Dipolu sprzedają od dawna ten chłam marki Satec.
Dlatego napisałem to co napisałem. Bo mi też tak się skojarzyło.denis2k1 pisze:Najlepsze w tym wszystkim jest to że na tym dobrym kablu (na środkowym zdjęciu) pisze SATEC
I to potwierdza moją tezę.
[ Dodano: 2011-03-09, 17:38 ]
Ja także proszę o fotki.key pisze:Wstaw prosze fotki nadrukow. Mozesz tez wyslac te fotki do Satec - na podstawie nadrukow sa w stanie sprawdzic czy jest to oryginal.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tylko jesli masz nielicencjonowana kopie. Jesli produkt jest modernizowany w celu ciecia kosztow, obowiazuje zachowanie trzech "F" - form, fit, function - wszystkie trzy musza zostac zachowane, zeby zachowac symbol produktu. Ale nawet przy zagwarantowaniu 3xF, nikt o zdrowych zmyslach nie zmieni specyfikacji produktu bez zmiany symbolu. Regresje gwarancyjne kosztuja zbyt wiele, latwiej jest zmienic nazwe i postawic stary produkt na "obsolete".BliSki pisze:Ale teoria czasami to jedno a praktyka to drugie w dobie podróbek i cięcia kosztów.
Nie pomagam na PW.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Ale tego "dobrego" Sateca nie sprzedają w Dipolu.BliSki pisze:Dlatego napisałem to co napisałem. Bo mi też tak się skojarzyło.
I to potwierdza moją tezę.
-
Obecnie może i tak i tu nie będę polemizował.Patryk pisze:Ale tego "dobrego" Sateca nie sprzedają w Dipolu.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Trochę się namęczyłem żeby zrobić dobre zdjęcie, mam nadzieję że będzie czytelne
Objaśnienie:
od góry - nowy SATEC RF-5 1.35L/3.6 50 (OHM znaczek) LOW LOSS MADE IN GERMANY (gładka powłoka zewnętrzna, nie przebija się układ drucików oplotu)
w środku - stary SATEC RF-5 1.4/3.9 50 OHM LOW LOSS PE z najlepszym oplotem (nie ma Made in, przez powłokę przebija się układ oplotu)
na dole - BELDEN Venlo Holland 2004 50 ohm low loss H155 PE (przez powłokę przebija się układ oplotu)
Objaśnienie:
od góry - nowy SATEC RF-5 1.35L/3.6 50 (OHM znaczek) LOW LOSS MADE IN GERMANY (gładka powłoka zewnętrzna, nie przebija się układ drucików oplotu)
w środku - stary SATEC RF-5 1.4/3.9 50 OHM LOW LOSS PE z najlepszym oplotem (nie ma Made in, przez powłokę przebija się układ oplotu)
na dole - BELDEN Venlo Holland 2004 50 ohm low loss H155 PE (przez powłokę przebija się układ oplotu)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
vsdenis2k1 pisze:SATEC RF-5 1.35L/3.6 50
Jak widzisz to nie jest ten sam kabel.denis2k1 pisze:SATEC RF-5 1.4/3.9 50
Nie pomagam na PW.
-
Który to prawdziwy RF-5 bo nie mogę znależć specyfikacji. Co to znaczy nie ten sam kabel? Czy SATEC produkuje różne RF-5? Czy może chińczyk klepie RF-5 i dla niepoznaki trochę inaczej go nazywa?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To znaczy ze ma inna specyfikacje - moze byc inny ekran, material, DIE....denis2k1 pisze:Co to znaczy nie ten sam kabel?
RF5 oznacza tylko ze spelnione sa jakies minimalne parametry.
Wyglad oplotu niewiele mowi o wlasciwosciach kabla.
Wyslij fotki do producenta i zapytaj czy jest to ich kabel. Sposob opisania gornego i dolnego jest rozny - albo produkcja na innych liniach, albo jeden jest podroba.Który to prawdziwy RF-5 bo nie mogę znależć specyfikacji.
Nie potrafie znalezc notki katalogowej tego kabla, wiec moge tylko strzelac: parametry opisuja srednice DIE.denis2k1 pisze:Czy może chińczyk klepie RF-5 i dla niepoznaki trochę inaczej go nazywa?