Po raz n-ty dyskusja na temat limitów i zbyt wysokich cen

Dyskusje na luzie nie związane z forum w granicach netykiety.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Mały
Specjalista bezprzewodowy-junior

Po raz n-ty dyskusja na temat limitów i zbyt wysokich cen

Post autor: Mały »

Wszystko wskazuje na to, że w Polsce musimy jeszcze poczekać na szybszy i tańszy net. Proszę spojrzeć na cennik Nordisk, w porównaniu z powyższą ofertą jest on bardzo atrakcyjny.

Powód edycji: złagodzenie emocji
Ostatnio zmieniony 2011-03-11, 08:21 przez Mały, łącznie zmieniany 3 razy.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Re: Po raz n-ty dyskusja na temat limitów i zbyt wysokich cen

Post autor: Maciek764 »

Nie wiem jak inni, ale ja już załapałem to już jakieś 10 twoich postów temu. Nie podoba ci się oferta Polkomtela. Już możesz przestać ciągle narzekać.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Mały, sprawdź sobie cenniki 4-5 lat temu i zadaj sobie pytanie czy teraz nie ma taniej. Nie mówię już o jakości sieci i prędkościach, które teraz są.
Mały

4-5 lat temu ceny mobilnego netu były zaporowe, korzystali z niego tylko nieliczni. Miesięczny limit starczał na sprawdzenie poczty i zaktualizowanie bazy wirusów. Jakość (prędkość) tego netu pozostawiam bez komentarza.

Obecnie limity są większe, a siłą rzeczy i ceny niższe. Tylko czy możemy mówić o swobodnym korzystaniu z netu za pośrednictwem sieci bezprzewodowej? Weźmy np. najniższa ofertę 50 zł za 3 GB. Do czego można taki limit wykorzystać? Odpowiedź jest prosta – możemy zrobić tak samo niewiele, jak 4-5 lat tamu.

Moim zdaniem przez tak długi okres (4 lata) ceny i limity netu mobilnego wzrosły niewspółmiernie nisko w stosunku do potrzeb użytkowników. Tylko proszę nie opowiadać, że tak się dzieje z braku możliwości technicznych (czasami tak jest).

Ostatnio zmieniony 2011-03-11, 08:22 przez Mały, łącznie zmieniany 2 razy.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Mały pisze:4-5 lat temu ceny mobilnego netu były zaporowe, korzystali z niego tylko 'desperaci'. Miesięczny limit starczał 'aż' na sprawdzenie poczty i zaktualizowanie bazy wirusów. Jakość (prędkość) tego netu pozostawiam bez komentarza.
Korzystałeś wtedy?
Obecnie limity są większe, a siłą rzeczy i ceny niższe. Tylko czy możemy mówić o swobodnym korzystaniu z netu za pośrednictwem sieci bezprzewodowej? Weźmy np. najniższa ofertę 50 zł za 3 GB. Do czego można taki limit wykorzystać? Odpowiedź jest prosta – możemy zrobić tak samo niewiele, jak 4-5 lat tamu.
Bo to internet mobilny i z zasady dodatek do tego po kablu.
Mały pisze:Moim zdaniem przez tak długi okres (4 lata) ceny i limity netu mobilnego wzrosły niewspółmiernie nisko w stosunku do potrzeb użytkowników. Tylko proszę nie opowiadać, że tak się dzieje z braku możliwości technicznych (czasami tak jest).
Jak ludzie rezygnują z kabla bo radio tańsze to sorry.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Mały pisze:Miesięczny limit starczał 'aż' na sprawdzenie poczty i zaktualizowanie bazy wirusów.
Fakt, na zasysanie warezów i multimediów z roznegliżowanymi paniami z pewnością nie wystarczał :]
Ale do normalnej pracy - jak najbardziej.
Mały

4-5 lat temu nie korzystałem z netu mobilnego.

Nie jest prawdą, że net mobilny traktowany jest przez operatorów jako dodatek do stacjonarnego.
Operatorzy twierdzą, że możemy stosować go jako 100% zamiennik netu stacjonarnego. Dowodem na to są bardzo wysokie limity jakie możemy wykupić – 37 GB/mies. Komu potrzebny jest tak wysoki limit, jeżeli ma się w domu dostęp do kabla?

[ Dodano: 2011-03-08, 20:55 ]
Patryk pisze:
Mały pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Fakt, na zasysanie warezów i multimediów z roznegliżowanymi paniami z pewnością nie wystarczał :]
Ale do normalnej pracy - jak najbardziej.
0,5 GB/mies. wystarczyło Ci do pracy?

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-03-08, 21:02 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-03-08, 21:01 przez Mały, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Mały pisze:0,5 GB/mies. wystarczyło Ci do pracy?
5 lat temu miałem małą sieć osiedlową opartą na DSL 2 Mbps i gigabajta transferu (poza p2p) nie przekraczałem praktycznie nigdy.
Teraz też mój transfer miesięczny to góra kilka GB (2-3) - reszta to zmarnowane bajty na głupawą rozrywkę (jeśli w ogóle).
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Gdybym mieszkał gdzieś poza miastem to bym nawet nie brał Tepsy gdybym mógł tylko wziąłbym Orange Free za 60zł - 5GB by mi spokojnie starczyło, a jak ściągnąć jakiś film czy coś to zostawić komputer na noc i tyle. I naprawdę cała masa osób korzysta z internetu w taki sposób - nie siedząc cały dzień na youtubie czy ściągając gry.
Mały

Tylko nie zapomnij, że mieszkańcy wsi, korzystając z netu bezprzewodowego (jako zamiennika netu przewodowego) muszą te 3 Gb/mies. (lub 5 GB/mies.) podzielić na całą rodzinę (3 lub więcej osobową).

Ile wówczas miesięcznie przypadnie na jedną osobę? Rozumiem, że osoba dorosła jest w stanie się ograniczyć, gorzej jest z dziećmi.

Konkluzja jest taka. Proponowane limity w 'najtańszych opcjach' są za drogie, aby mogły z powodzeniem zastąpić net przewodowy.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Mały pisze:4-5 lat temu nie korzystałem z netu mobilnego.
Ja korzystałem jak się pojawił Blueconnect.
Mały pisze: Nie jest prawdą, że net mobilny traktowany jest przez operatorów jako dodatek do stacjonarnego.
A czy ja mówię, że przez operatorów? Operator Ci wszystko wciśnie.
Mały pisze:Operatorzy twierdzą, że możemy stosować go jako 100% zamiennik netu stacjonarnego. Dowodem na to są bardzo wysokie limity jakie możemy wykupić – 37 GB/mies. Komu potrzebny jest tak wysoki limit, jeżeli ma się w domu dostęp do kabla?
Osobom, które np. korzystają często z wideokonferencji lub przesyłają większy pliki pocztą.
Mały pisze:Tylko nie zapomnij, że mieszkańcy wsi, korzystając z netu bezprzewodowego (jako zamiennika netu przewodowego) muszą te 3 Gb/mies. (lub 5 GB/mies.) podzielić na całą rodzinę (3 lub więcej osobową).
Nic nie muszą. Jak chcą to mogą brać kilka aktywacji. Tu nie problem techniczny a finansowy. Nie narzekaj więc tylko na to, że oferty złe są. To nie problem w usługach tylko zarobkach.
Mały pisze: Ile wówczas miesięcznie przypadnie na jedną osobę? Rozumiem, że osoba dorosła jest w stanie się ograniczyć, gorzej jest z dziećmi.
To wtedy rodzice ograniczają dzieciakom net, a nie puszczone samopas. No sorry, ale po co dziecku 15GB limitu? Logiczne na co. W ciągu dnia na łażeniu po www, gg i jakiejś NK zużywasz 0.5GB?
Mały pisze:Konkluzja jest taka. Proponowane limity w 'najtańszych opcjach' są za drogie, aby mogły z powodzeniem zastąpić net przewodowy.
Konkluzja to jest, że internet radiowy nie zastąpi nigdy łącza po kablu i nawet nie powinien.

Pewnie za jakiś czas wejdą, a raczej wrócą, limity na łącza kablowe.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Mały pisze:Ile wówczas miesięcznie przypadnie na jedną osobę?
Nie ważne, porównaj to z telefonem komórkowym, każdy ma swój i rozmawia tyle ile potrzebuje albo tyle na ile go stać. Więc przez analogię każdy może mieć osobny modem i dzięki temu być niezależny inna sprawa to opłacalność takiej zabawy w osobne modemy/dostępy.
Mały pisze:że osoba dorosła jest w stanie się ograniczyć, gorzej jest z dziećmi.
Dzieci z definicji powinny być ograniczane w dostępie do internetu przez rodziców/opiekunów i tutaj doskonałym wyjściem jest z góry określony limit plus kontrola co robią. Tak samo mają sens ograniczenia prędkości narzucane przez operatorów bo pozwalają dłużej wykorzystywać limit.
Nie pomagam na PW!
Mały

Na samym początku, aby rozwiać wszelkie podejrzenia o stronniczość, chciałbym podkreślić, że nie korzystam z żadnego netu mobilnego (mam łącze stacjonarne).

Zastanawiam się natomiast dlaczego tak bardzo bronicie niskich limitów? Dowodem na to, że oferty są mało aktakcyjne, jest porównanie ich do najtańszych opcji netu przewodowego (różnych operatorów). Tłumaczenie, że to zarobki są niskie, a oferty OK jest błędne. Zawsze jest tak, że to produkt dostosowuje się do możliwości nabywczych (zarobków), a nie odwrotnie.

W obecnym czasie tak niskie limity nie mają żadnego uzasadnienia z wyjątkiem ekonomicznego. Równie dobrze limity mogłaby zostać podwojone bez szkody dla funkcjonowania sieci.

Ostatnio zmieniony 2011-03-11, 08:25 przez Mały, łącznie zmieniany 5 razy.
charon
Użytkownik forum

Post autor: charon »

Ze względów technicznych nie porównywałbym ofert mobilnych do przewodowych. Interesuje mnie jednak, jak to wygląda w Polsce w porównaniu do tego, co dają operatorzy mobilni za granicą. czy jest lepiej/gorzej?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Mały pisze:Na samym początku, aby rozwiać wszelkie podejrzenia o stronniczość, chciałbym podkreślić, że nie korzystam z żadnego netu mobilnego (mam łącze stacjonowane).
Czyli nie masz doświadczenia jak to działa w praktyce.
Mały pisze:Równie dobrze limity mogłaby zostać podwojone bez szkody dla funkcjonowania sieci.
Na czym to twierdzenie opierasz?
charon pisze:Interesuje mnie jednak, jak to wygląda w Polsce w porównaniu do tego, co dają operatorzy mobilni za granicą. czy jest lepiej/gorzej?
W Polsce mamy jeden z tańszych jak nie najtańszy dostęp do internetu bezprzewodowego (w domyśle komórkowego).
Wbrew powszechnemu przekonaniu mamy dobrą infrastrukturę.
Na dole masz listę krajów:
http://www.mobileworldlive.com/maps/
Jak klikniesz kraj to pokaże sieci GSM/3G w danym kraju. Wejdź na stronę danego operatora i popatrz na oferty.
Często jest, że nie ma limitów jako takich tylko potem każdy MB odpowiednią ilość eurocentów kosztuje.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

charon pisze:Interesuje mnie jednak, jak to wygląda w Polsce w porównaniu do tego, co dają operatorzy mobilni za granicą. czy jest lepiej/gorzej?
Generalnie w Polsce relacja cena - oferta jest bardzo dobra, a doliczając opcje typu "szczęśliwe godziny" jest lepiej niż na zachodzie Europy.
Taniej jest tylko za naszą wschodnią granicą, ale tam technika "nieco" jest zapóźniona (praktycznie brak UMTS, jedynie CDMA2000 funkcjonuje w ograniczonym zasięgu).

Uprzedzając twierdzenia, że u nas jest w rzeczywistości drogo, bo zarabiamy mało - to nie jest wina operatorów.
Koszty funkcjonowania sieci telekomunikacyjnych w Polsce nie są wcale niższe od kosztów np. w Niemczech - sprzęt kosztuje tyle samo, za który na dodatek nie płaci się przecież w PLN, specjaliści zarabiają niewiele mniej, koszty najmu powierzchni czy działek są najczęściej wyższe, wyższe są także rozmaite koszty administracyjne.
Mniej na pewno kosztuje czysto fizyczna praca, ale z drugiej strony wszystkie oszczędności pochłania rozwój sieci stałych, budowa nierzadko od samego początku - kraje zachodnie mają już to za sobą.
Mały

ja.michal pisze:
Mały pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Czyli nie masz doświadczenia jak to działa w praktyce.
Mały pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Na czym to twierdzenie opierasz?
Mam bardzo dobre rozeznanie jak bezprzewodowy net działa. Dlatego nie zdecydowałem się na jego zakup. Dziesiątki moich znajomych narzekają na zbyt małe limity.

Twierdzenie to opieram na dwóch faktach.

Po pierwsze skoro dostępne są limity 37 GB/mies. to całkowity miesięczny zapas transferu na dany bts musi być (i jest) spory.

Po drugie operator nie gwarantuje użytkownikowi minimalnej prędkości, co dodatkowo umożliwia mu cięcie prędkości w taki sposób, aby każda osoba w danym okresie rozliczeniowym swój limit wykorzystała.
Patryk pisze: koszty najmu powierzchni czy działek są najczęściej wyższe, wyższe są także rozmaite koszty administracyjne.
Przecież działki w Polsce są dużo tańsze niż Niemczech. W Polsce działki pod btsy przeważnie się kupuję, a jeżeli nie ma takiej możliwości, to dopiero potem je dzierżawi.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-03-09, 18:09 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-03-11, 08:28 przez Mały, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Mały pisze:W Polsce działki pod btsy przeważnie się kupuję
Bzdura.
Zdecydowana większość stacji stoi na terenach/obiektach dzierżawionych.
Kupować się też kupuje, ale z reguły tam, gdzie psy szczekają.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Mały pisze:Dziesiątki moich znajomych narzekają na zbyt małe limity.
Limity są ok jeżeli używasz internetu do stron, gier, czasem ściągniesz jakiś plik. Jeżeli robisz kopie internetu to wiadomo, że limit będzie za mały.
Nie wiem czy pamietasz pierwsze oferty. Taki internet mogły kupić osoby prowadzące działalność gospodarczą, limity oscylowały w granicach 0,5 GB. Ceny były dość wysokie. Byłeś wozak jak miałes modem z EDGE. I to było z 5-6 lat temu (mogę się mylić). Zobacz jak ten sektor się rozwija.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Mały pisze:Po pierwsze skoro dostępne są limity 37 GB/mies.
Tyle, że już założeniu sprzedaż najwyższych taryf jest niewielka, a w praktyce - marginalna.

[ Dodano: 2011-03-09, 18:00 ]
Mały pisze: to całkowity miesięczny zapas transferu na dany bts musi być (i jest) spory.
Wymyślasz nowe terminy telekomunikacyjne - zapas transferu...nie ma czegoś takiego.

[ Dodano: 2011-03-09, 18:01 ]
Mały pisze:Po drugie operator nie gwarantuje użytkownikowi minimalnej prędkości, co dodatkowo umożliwia mu cięcie prędkości w taki sposób, aby każda osoba w danym okresie rozliczeniowym swój limit wykorzystała.
Jasne, 500 000 mrówek siedzi w NMC i pilnuje każdego użytkownika, tnąc lub nie tnąc mu transferu :rotfl:

[ Dodano: 2011-03-09, 18:05 ]
Sundance_kid pisze:Byłeś wozak jak miałes modem z EDGE. I to było z 5-6 lat temu (mogę się mylić).
Pierwsze oferty na ryczałtowy GPRS to 2003 rok - w Idei "Licencja GPRS".
EDGE to 2005 rok - więc się nie mylisz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Mały pisze:Dowodem na to są bardzo wysokie limity jakie możemy wykupić – 37 GB/mies.
Mały pisze:Zastanawiam się natomiast dlaczego tak bardzo bronicie niskich limitów operatorów, a tym samym ich zysków?
No to weź kolego się zdecyduj o co Ty w ogóle walczysz. W tych dwóch postach prezentujesz zupełnie różne zdania. Bo mi się wydaje, że po prostu skończyło Ci się miejsce na dysku (od zasysania GB danych ze swojego super, hiper wypasionego kablowego łącza bez limitów) i chcesz się rozerwać wywołując burzę na forum.

[mod]
Tak wiem miałem nie karmić trolla, jednak wybaczcie bo koleś sam nie wie co pisze i co chwila zmienia zadnie.
[/mod]
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:Pierwsze oferty na ryczałtowy GPRS to 2003 rok - w Idei "Licencja GPRS".
To ja chyba interesowałam się stałym dostępem po tym terminie. Ewentualnie Idea odpadła z jakiegoś powodu bo interesowałam się wtedy Plusem. To było jakoś kiedy weszła simdata do sprzedaży. Wcześniej korzystałam z kulawych pakietów i mixie idei i k300i i GPRS via IrDa. Ale działało i był internet i radość.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Mały pisze:Dziesiątki moich znajomych narzekają na zbyt małe limity.
Jeżeli kupili internet mobilny na łącze domowe bo najtańsza opcja była tańsza 2zł od neostrady/kablówki (a tak zrobiło wiele osób w miastach biorąc Orange Freedom Pro) to się nie dziwię. Jak się nie wie (nie czyta ze zrozumieniem) co się podpisuje to potem jest narzekanie jaki to operator/dostawca zły/drogi/nieudolny.

[mod]
Ja też go trochę karmie bo tego się nie da czytać.
[/mod]
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

A jak chciałam wziąść internet to pan w salonie mnie przekonywał, że to tylko przez giepeeres. A jak mu zabiłam argument, że korzystam i wiem jak to działa to zaczął, że firma potrzebna. Jak powiedziałam, że mam formę to mu argumentów zabrakło. A jak się wtedy dowiadywałam to były tylko modemy na PCMCIA.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Sundance_kid pisze:To ja chyba interesowałam się stałym dostępem po tym terminie. Ewentualnie Idea odpadła z jakiegoś powodu bo interesowałam się wtedy Plusem.
To był mój zestaw na studia - licencja (z której po 2 latach zrezygnowałem, a w 2008 przydała by się znowu...) i stacjonarny via NMT (czyli przewoźny :cfaniak:) - wtedy rozmowy przez komórki kosztowały grubo powyżej 1 zł za minutę, więc 0,35 za 3 minuty to było jak za darmo.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Mały pisze: Dziesiątki moich znajomych narzekają na zbyt małe limity.
Znajomy znajomego powiedział, że znajomy...
Mały pisze:Po drugie operator nie gwarantuje użytkownikowi minimalnej prędkości, co dodatkowo umożliwia mu cięcie prędkości w taki sposób, aby każda osoba w danym okresie rozliczeniowym swój limit wykorzystała.
Żadne łącze dla konsumenta nie oferuje minimalnej prędkości. Wszędzie jest "do". Nawet na kablu.
charon
Użytkownik forum

Post autor: charon »

Coś czytałem że niby wojna cenowa na internecie mobilnym teraz jest, ze niby operatorzy się ścigają, więc może się w ciągu najbliższych miesięcy jeszcze polepszy oferta. Przyznam, że bym się ucieszył z nieco więcej GB na prepaidach za tę samą sumę, bo na abonament mi się nie opłaca, bo internet mobilny nie jest mi potrzebny zawsze i przez sporą część okresu umowy płaciłbym za nic.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Przyznam, że bym się ucieszył z nieco więcej GB na prepaidach za tę samą sumę, bo na abonament mi się nie opłaca, bo internet mobilny nie jest mi potrzebny zawsze i przez sporą część okresu umowy płaciłbym za nic.
To Orange - 13GB na 5 miesięcy do nabycia za ~65zł
Mały

Patryk pisze:Wymyślasz nowe terminy telekomunikacyjne - zapas transferu...nie ma czegoś takiego.
To jak nazwać, maksymalną ilość danych, jaka może być przesłana przez dany bts w ciągu miesiąca?
Patryk pisze:Jasne, 500 000 mrówek siedzi w NMC i pilnuje każdego użytkownika, tnąc lub nie tnąc mu transferu
Monitoringiem sieci zajmują się programy.
Patryk pisze:
Bzdura.
Zdecydowana większość stacji stoi na terenach/obiektach dzierżawionych.
Kupować się też kupuje, ale z reguły tam, gdzie psy szczekają.
Nie będę się sprzeczał, bo tego akurat nie wiem.
YaHooo pisze:No to weź kolego się zdecyduj o co Ty w ogóle walczysz. W tych dwóch postach prezentujesz zupełnie różne zdania.
Panie Moderatorze YaHooo proszę czytać wszystkie wątki, a wówczas będzie jasne, w jakim kontekście napisałem powyższe zdania.

Powtórzę jeszcze raz. Uważam, że proponowany limit w 'najtańszej opcji', czyli 3 GB/mies. za 50 zł jest na obecne czasy drogą ofertą. Gdyby w tej cenie dawali 6 GB/mies. byłoby OK.

To, że możemy wykupić limit 37 GB/mies. jest dowodem na to, iż jest możliwość podwyższenia miesięcznego limitu transferu z 3 do 6 GB/mies., kosztem tego pierwszego.
YaHooo pisze: Bo mi się wydaje, że po prostu skończyło Ci się miejsce na dysku
To ja ci kolego powiem, że źle myślisz. Dodam, że sam zastanawiałem się wzięciem netu mobilnego, ale jeszcze poczekam (może limity za jakiś czas wzrosną w najtańszych opcjach).
ja.michal pisze: Żadne łącze dla konsumenta nie oferuje minimalnej prędkości. Wszędzie jest "do". Nawet na kablu.
O tym to ja wiem, ale to magiczne 'do' daje operatorowi bardzo duże pole manewru.

Ostatnio zmieniony 2011-03-11, 08:32 przez Mały, łącznie zmieniany 3 razy.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Mały pisze:Powtórzę jeszcze raz. Uważam, że proponowany limit w 'najtańszej opcji', czyli 3 GB/mies. za 50 zł jest na obecne czasy drogą ofertą. Gdyby w tej cenie dawali 6 GB/mies. byłoby OK.
Gdyby babcia miała wąsy... Jeśli chcesz taniej (przelicznik GB/zł), to bierzesz wyższą ofertę. To normalnie, że nikt nie da Ci kilku GB za darmo, takie są prawa rynku.

[ Dodano: 2011-03-09, 21:05 ]
Mały pisze:może limity za jakiś czas wzrosną w najtańszych opcjach
W ciągu najbliższych 6 miesięcy nie oczekiwałbym, aby coś się ruszyło (no chyba, że CP wyjdzie z świetną ofertą, ale po ich debiucie raczej bym na to nie liczył; nie, nie jestem wróżką, analizuję rynek).
ODPOWIEDZ