Huawei E160 (O2) - brak sygnału po update firmware'u.
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Huawei E160 (O2) - brak sygnału po update firmware'u.
Dzień dobry,
a więc mam ogromny problem.
Jestem w posiadaniu Huawei E160 (O2), modemu używałem do łączenia się z siecią PLAY, jednakże ostatnio przesiadłem się na ORANGE. Po kilku dniach używania, modem zaczął stosunkowo często przerywać połączenie więc postanowiłem zupdatować firmware do wersji 11.609.10.02.432.B418. Update przebiegł poprawnie, aczkolwiek po zainstalowaniu Mobile Partnera nie ma sygnału.
Modem najprawdopodobniej jest wykrywany wyłącznie jako dysk twardy oraz płyta CD z Mobile Partnerem. Po umieszczeniu karty SIM w modemie, dioda miga z odpowiednią działającemu modemowi częstotliwością i kolorem (niebieski).
Próbowałem już odinstalowywania kontrolerów uniwersalnej magistrali szeregowej oraz kilkukrotnej reinstalacji softu modemu.
Downgrade softu nie może zostać przeprowadzony ponieważ jeżeli Huawei nie jest wykrywany przez komputer jako modem, to nie ma możliwości update/downgrade.
Próbowałem przeprowadzić downgrade na innej maszynie, też nic z tego nie wynikło (obie mają zainstalowanego XP sp3)
DC-unlocker też nie wykrywa modemu.
Mam nadzieję, iż ktoś będzie w stanie mi pomóc,
z góry wielkie dzięki!
a więc mam ogromny problem.
Jestem w posiadaniu Huawei E160 (O2), modemu używałem do łączenia się z siecią PLAY, jednakże ostatnio przesiadłem się na ORANGE. Po kilku dniach używania, modem zaczął stosunkowo często przerywać połączenie więc postanowiłem zupdatować firmware do wersji 11.609.10.02.432.B418. Update przebiegł poprawnie, aczkolwiek po zainstalowaniu Mobile Partnera nie ma sygnału.
Modem najprawdopodobniej jest wykrywany wyłącznie jako dysk twardy oraz płyta CD z Mobile Partnerem. Po umieszczeniu karty SIM w modemie, dioda miga z odpowiednią działającemu modemowi częstotliwością i kolorem (niebieski).
Próbowałem już odinstalowywania kontrolerów uniwersalnej magistrali szeregowej oraz kilkukrotnej reinstalacji softu modemu.
Downgrade softu nie może zostać przeprowadzony ponieważ jeżeli Huawei nie jest wykrywany przez komputer jako modem, to nie ma możliwości update/downgrade.
Próbowałem przeprowadzić downgrade na innej maszynie, też nic z tego nie wynikło (obie mają zainstalowanego XP sp3)
DC-unlocker też nie wykrywa modemu.
Mam nadzieję, iż ktoś będzie w stanie mi pomóc,
z góry wielkie dzięki!
- Pijo
- Stary wyga bezprzewodowy
-
- Użytkownik forum
Re: Huawei E160 (O2) - brak sygnału po update firmware'u.
Przyjacielu! Śmiga aż miło!!

Wielkie dzięki za pomoc

PS. czy mogę coś zrobić aby prędkość nie miała takich przeskoków? Mam na myśli, że przy wszystkich kreskach HSDPA Orange prędkość skacze mi od zera do 300KB/s i wygląda to mniej więcej tak:
150KB/s > 5KB/s > 200KB/s > 0KB/s > 100KB/s > 5KB/s > 200 KB/s etc.
myślałem, że właśnie update firmware naprawi to.
Z góry dzięki!
[ Dodano: 2011-03-10, 12:45 ]
PS2. mimo wszystkich kresek HSDPA, niepokojącym jest, iż zostaje rozłączany co kilka minut. Dodam, że modem podłączony jest 3 metrowym przedłużaczem USB od ActiveJet.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Daj przed modemem aktywny hub w celu stabilizacji zasilania.letsgamble pisze:Dodam, że modem podłączony jest 3 metrowym przedłużaczem USB od ActiveJet.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Antenka za parę dyszek<aktywny hub?key pisze:Daj przed modemem aktywny hub w celu stabilizacji zasilania.letsgamble pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-03-10, 18:05 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-03-10, 18:04 przez letsgamble, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zalezy w czym sa problemy. Jesli modem sie rozlacza mimo pelnego zasiegu, to zazwyczaj z zasilaniem.
-
- Użytkownik forum
A uważasz, że hub aktywny może rozwiązać problem skaczącej prędkości?key pisze:Zalezy w czym sa problemy. Jesli modem sie rozlacza mimo pelnego zasiegu, to zazwyczaj z zasilaniem.
Dzięki!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Niestety nie mam szklanej kuli.letsgamble pisze:A uważasz, że hub aktywny może rozwiązać problem skaczącej prędkości?
Nie pomagam na PW.