czy da się udostępniać połaczenie za pomocą routera adsl
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
czy da się udostępniać połaczenie za pomocą routera adsl
Witam. mam router wifi ADSL Tp link TD W8901G.I mam pytanie czy moge za jego pomocą udostępniać internet który mam normalnie z kabla sieciowego, tzn tak samo jak za pomocą zwykłego routera nie adsl?
Internet mam radiowy z anteny idzie kabel do Ethernet Adapter potem do kompa. Chciałbym to zrobic aby do kompa szedł internet bez przewodowo.
CZy jest gdzies jakas konfiguracja jak to zrobic?
Internet mam radiowy z anteny idzie kabel do Ethernet Adapter potem do kompa. Chciałbym to zrobic aby do kompa szedł internet bez przewodowo.
CZy jest gdzies jakas konfiguracja jak to zrobic?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: czy da się udostępniać połaczenie za pomocą routera adsl
Da się ale tylko na jeden komputer o ile w antenie nie ma routera a tylko AP Client.zbyster pisze:Chciałbym to zrobic aby do kompa szedł internet bez przewodowo.
Wyłącz DHCP po stronie LAN routera, podłacz kabel od anteny do gniazda LAN1, komputer powinien widzieć WiFi i przez WiFi internet powinien działać. Żeby konfigurować router musisz ręcznie ustawić IP w komputerze na odpowiednie.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
no a moge podłaczyć kabel ten który wychodzi z Adaptera Etherneta?
[ Dodano: 2011-03-10, 13:16 ]
ponadto posdłaczyłęm ten moj router do pradu. Laptop wykrywa sieć bezprzewodową jednak nie moze isę z nią połączyć ,dlaczegoi?
[ Dodano: 2011-03-10, 14:32 ]
Ok udało się i wszystko działa,troche pokombinowałem.
Teraz zastanawiam się czy dało by się łączyć za pomocą tego routera bezprzewodowo z inną siecią?
[ Dodano: 2011-03-10, 14:46 ]
I czy da się (bo czasami to jest konieczne) wpisać w tym routerze ip z którego czerpie się neta i breme domyślną?>
[ Dodano: 2011-03-10, 13:16 ]
ponadto posdłaczyłęm ten moj router do pradu. Laptop wykrywa sieć bezprzewodową jednak nie moze isę z nią połączyć ,dlaczegoi?
[ Dodano: 2011-03-10, 14:32 ]
Ok udało się i wszystko działa,troche pokombinowałem.
Teraz zastanawiam się czy dało by się łączyć za pomocą tego routera bezprzewodowo z inną siecią?
[ Dodano: 2011-03-10, 14:46 ]
I czy da się (bo czasami to jest konieczne) wpisać w tym routerze ip z którego czerpie się neta i breme domyślną?>
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie.zbyster pisze:czy dało by się łączyć za pomocą tego routera bezprzewodowo z inną siecią?
Po co? Przecież port WAN jest pusty.zbyster pisze:I czy da się (bo czasami to jest konieczne)
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
no nie ma portu waN TO fakt, ale czy na przykłąd nie mozna by zrobić z portu LAn1 portu wan i do niego wpisać parametry od porvidera?
Ostatnio zmieniony 2011-03-11, 10:30 przez zbyster, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
W tym routerze tak się nie da.zbyster pisze:ale czy na przykłąd nie mozna by zrobić z portu LAn1 portu wan i do niego wpisać parametry od porvidera?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
ok wielkie dzięki za info. Bo myślałem ze coś przeoczyłem .