Witam, wczoraj stałem się posiadaczem nowego reutera Linksys WRT54GL i tu pojawił się problem z konfiguracja, ponieważ za żadne skarby nie chce "puścić" internetu. Dziwne co zauważyłem jest to, ze kiedy wpisując login i hasło z neo, po zapisaniu zakodowane pole robi się dłuższe, tak jakby moje hasło zostało zmieniane(które oczywiście jest dobre bo przez modem internet jest - linksys AM200)
Chętnie wrzucilbym jakiś screen ale niestety jestem teraz w pracy i jest to technicznie nie możliwe.
Może jakieś wskazówki co do wstępnej konfiguracji? Z góry dziękuje, bo jeszcze dziś chciałbym mieć internet w całym domu.
Z góry dzięki i pozdrawiam
Problem po zakupie nowego routera
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
Re: Problem po zakupie nowego routera
Kolego, ale przeciez router WRT54GL jest routerem do łącz DSL, a neostrada takim nie jest. Podłączasz router pod modem (linksys AM200) w ustawieniach WAN ustawiasz na automatyczne przyjmowanie adresu (dynamiczne). Wtyczkę z modemu do routera wpinasz do portu WAN/INTERNET (różnie nazywają). Wtedy powinno być wszystko ok po kablu. Pozostaje jeszcze zgodnie z wlasnymi zachciankami ustawić szyfrowanie wifi i powinno wszystko działać 
Powodzenia.
W razie problemów pisz

Powodzenia.
W razie problemów pisz

- wojteks
- *** Administrator ***
Ale to jest uwaga bez związku z problemem, autor doskonale o tym wie.Faanatyk pisze: ale przeciez router WRT54GL jest routerem do łącz DSL, a neostrada takim nie jest
O ile modem pracuje w trybie klienta PPPoA. Jeżeli modem pracuje w trybie Bridge to WRT54GL powinien być skonfigurowany jak w pierwszym poście.Faanatyk pisze:Podłączasz router pod modem (linksys AM200) w ustawieniach WAN ustawiasz na automatyczne przyjmowanie adresu (dynamiczne).
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jak nie jest? ADSL to DSL.Faanatyk pisze:przeciez router WRT54GL jest routerem do łącz DSL, a neostrada takim nie jest.
-
Witam po dalszych ustawieniach spotykam się z dziwnym problemem. Internet jest na telefonie natomiast na żadnym z komputerów. O co może chodzic? Wszelkie zabezpieczenia wyłączone, bo przez telefon łączy się bez podawania haseł. Co może być nie tak? Pozdrawiam
EDIT :
Można powiedzieć, że router udostepnia internet dla jednego urządzenia - teraz mam na komputerze ale za to na laptopie i telefonie brak internetu chociaz podobno jest połączony.
Teraz tak patrzę, na komputerze z systemem Vista gdy szukam sieci znajduje "siec bez nazwy", moge wpisac nazwe i ją wpisuję - czyli linksys, niby jest połączona ale internetu nadal brak.
Nie mam pojęcia gdzie leży problem ? Jakieś sugestie ?
Pozdrawiam
EDIT :
Można powiedzieć, że router udostepnia internet dla jednego urządzenia - teraz mam na komputerze ale za to na laptopie i telefonie brak internetu chociaz podobno jest połączony.
Teraz tak patrzę, na komputerze z systemem Vista gdy szukam sieci znajduje "siec bez nazwy", moge wpisac nazwe i ją wpisuję - czyli linksys, niby jest połączona ale internetu nadal brak.
Nie mam pojęcia gdzie leży problem ? Jakieś sugestie ?
Pozdrawiam