Jak sprzęt do Nordisk?

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kirstucha
Stały użytkownik forum

Jak sprzęt do Nordisk?

Post autor: kirstucha »

Witam,
Mam pytanko, korzystam obecnie z OFP ale kończy mi się umowa i chcę przejść do Nordisk, z tego co wiem mój Axesstel 410 z Orange nie będzie działał w Nodrisk'u. Co polecacie bo musze mieć neta podzielonego w domu...
Wiem, że oni dają tylko jeden model modemów, bez możliwości podłączenia anteny zewętrznej...
Poradźcie jaką konfigurację dopasować...
Czekałam na iPlusa, ale widzę, że Nordisk ma lepszą oferte...
A czy antena zewnętrzna, którą mam do OFP będzie dobra do Nordisk?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Jak sprzęt do Nordisk?

Post autor: ja.michal »

Modemu poza tym co Nordisk Ci daje nie znajdziesz bo zwyczajnie nie ma sprzętu na tą częstotliwość. Potrzebny Ci modem od nich niestety.
Jak zauważyłaś nie ma niestety złącza antenowego.
Antena od Orange CDMA będzie działać z Nordiskiem bo zakres częstotliwości w niej się zgadza.

Jedyne wyjście to kupić router obsługujący modem od Nordiska. Z tego co koledzy napisali to dają AnyData 510.
kirstucha
Stały użytkownik forum

Tak, dają AnyData 510, pytałam u nich...
A jaki router (z tańszych) polecacie?
al-czerniawski
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: al-czerniawski »

kirstucha pisze:jaki router (z tańszych) polecacie?
Pewnie powinien się sprawdzić Edimax 6200n i Hame HM-432. Oba w zbliżonych cenach. Ale zastrzegam, że nie ćwiczyłem tych routerów z ADU-510L. Z innymi AnyDatami, 500A, 520C, 530C, sobie radzą.
ja.michal pisze:nie ma niestety złącza antenowego
520C ma antenkę składaną i do niej można przymotać kabel anteny. Albo można otworzyć obudowę i podpiąć konektor antenowy z końcówką UFL.
Podejrzewam, że w 510L można postąpić podobnie. Jednak nie miałem go w ręku więc nie wiem.
mkubich
Początkujący użytkownik forum

Post autor: mkubich »

Też mam podobny problem. Tylko czy po podłączeniu 510 do routera będzie on się automatycznie logował do sieci? No i czy nie będzie straty prędkości bo u mnie to zasięg i co za tym idzie transfer słaby.
al-czerniawski
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: al-czerniawski »

mkubich pisze:czy po podłączeniu 510 do routera będzie on się automatycznie logował do sieci?
Jeśli poprawnie skonfigurujesz router to będzie działał jak należy. W końcu do tego ma służyć.
Router umożliwi Ci też umiejscowić modem tam gdzie zasięg będzie najlepszy. Czyli często daleko od miejsca pracy na komputerze.
kirstucha
Stały użytkownik forum

u mnie zasięg jeszcze nie wiem jaki, pewnie dobry od BTS w linii prostej jest jakieś 5-6 km...
a korci mnie ta ich oferta bezterminowa... no, chyba, że plusa wezmę... z bezlikiem... ale abonament dużo droższy...
i nie wiem co robić...
a kończy mi się OFP i chcę się przesiąść bo BTS Nordisk'a jest bliżej... no i OFP ma tylko 3 GB... teraz dali niby 10 GB ale za 119 zł... w ofercie przedłuzeniowej proponowali mi 6 GB... ale chyba chcę z nich zrezygnować ... czas na zmiany ;)
ODPOWIEDZ