Który router zaoferuję najlepszy zasięg w 2poziomowym domku

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
germi
Początkujący użytkownik forum

Który router zaoferuję najlepszy zasięg w 2poziomowym domku

Post autor: germi »

Witam serdecznie,
Problem jest następujący - szukam routera ADSL w standardzie 300 Mbps, który będzie charakteryzował się najlepszym pokryciem domku jednorodzinnego i będzie można na nim osiągać przyzwoite transfery?
W domu są 3 laptopy, dwa smartfony, odtwarzacz multimedialny do którego planuje dokupić antenkę plus jeden dysk sieciowy wpięty do routera 3g edimax.
Dom ma dwa piętra i grube zbrojone ściany.

Obecnie dysk jest wpięty do routera UMTS (edimax), ale planuję go wymienić. Dokupiłem zewnętrzną antenę, ale zasięg piętro niżej jest słaby. jak zejdę piętro niżej to na telefonach zasięg znika.

Próbowałem przejrzeć jakieś testy routerów, ale żaden nie oferował testów prędkości i pokrycia. Ale może źle szukałem :)

Innym rozwiązaniem jest dokupienie do obecnego zestawu range extendera, co o tym myślicie? Lub co polecacie - zwłaszcza chodzi mi o router, bo ten planuję wymienić w pierwszej kolejności.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Który router zaoferuję najlepszy zasięg w 2poziomowym domku

Post autor: wojteks »

germi pisze:Dokupiłem zewnętrzną antenę
To zły pomysł, anteny oryginalne dają najlepszy zasięg w górę i w dół.
germi pisze:Innym rozwiązaniem jest dokupienie do obecnego zestawu range extendera
Kiepski pomysł, najlepiej puścić kabel piętro niżej/wyżej i postawić AP.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Który router zaoferuję najlepszy zasięg w 2poziomowym domku

Post autor: key »

germi pisze:Dom ma dwa piętra i grube zbrojone ściany.
Po AP na kazdym pietrze, szkielet na kablu. AP ustawic tak, aby kanaly byly oddalone jak najbardziej od siebie, osobne SSID i nie bawic sie w roaming.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ