niestabilny transfer z routera
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
niestabilny transfer z routera
Witam, kupiłem wczoraj router Edimax 3g-6200n. Internet ciągnie z huaweii 156g z playa podłączony do antenki dookólnej. Raczej na transfer nie narzekam ( 500-700 kb/s ). Po podłączeniu do routera mam taki problem, że transfer jest niestabilny. Strona wczytuje sie szybko do dane momentu, nagle zwalnia na chwile (nawet do zera) , znowu przyspiesza. Dzieje się to tylko na routerze praktycznie na wszystkich stonach. Podczas sciagania z http://noc.gts.pl/ raczej jest stabilny. Prędkośc znam przez BitMeter. Do routera podłączam się przez wifi. Przy podłączeniu modemu do komputera nie ma tego problemu. Poproszę o pomoc. Pozdrawiam.
-
Re: niestabilny transfer z routera
Spróbuj podłączyć kablem z routera do kompa, jeśli problem zniknie to pozmieniaj kanały. Jeśli nie to będziemy myśleć.
-
Podłączyłem kablem i zupełnie inczej jest. Internet jest szybszy i stabilny. Zmieniłem w ustawieniach routera kanał ale w sumie nic to nie dało. Troche inaczej wygląda transfer ( stabilniej ale na jednym poziomie i na koncu podskakuje). Co jeszcze moge zrobic?
[ Dodano: 2011-03-12, 21:22 ]
zmieniłem okres DTIM i jest lepiej, zobacze jutro bo może to jakiś zbieg okoliczności
[ Dodano: 2011-03-12, 21:22 ]
zmieniłem okres DTIM i jest lepiej, zobacze jutro bo może to jakiś zbieg okoliczności
- Kopia
- Stały użytkownik forum
Podepnę się pod temat.
Mam ten sam problem z Cyfrowym Polsatem przez router D105. Kombinowałem z kanałami i nic nie pomagało.
JKwarszawa, Jak zażegnasz problemu to napisz. Może i u mnie pomoże??
Mam ten sam problem z Cyfrowym Polsatem przez router D105. Kombinowałem z kanałami i nic nie pomagało.
JKwarszawa, Jak zażegnasz problemu to napisz. Może i u mnie pomoże??

F-S AMILO Pro+ Cyfrowy Polsat 13/50 GB+ Huawei E3276 + lt-6408n, ~ 350 kB/s.
-
- Użytkownik forum
Nie wiem jak z Huawei, ale do Edimax 3g-6200n są dostępne update firmware. Może to coś da.
Jeżeli masz modem E156G w Play to polecam jemu też wgrać nowy firmware ze stronki Playa, bo na tym modemie był problem z zacinaniem downloadu. Ale jeśli w kompie lub po kablu jest ok, to akurat doświadczasz problemów z WIFI.
Możesz jeszcze odpalić na laptopie NetStubler i zobczyć po jakich kanałach sieją inni.
I ważna uwaga - nie powinno się uruchamiać wifi na kanałe sąsiednim do używanego przez sąsiadów. Najlepiej żeby były przynajmniej 2 kanały odstępu. Jeżeli nie znajdziesz takiego wolnego, to wybierz taki sam kanał jaki mają inne sieci - zadziała algorytm unikania kolizji (oczywiście kosztem prędkości przesyłania, ale przy korzystaniu z wolniejszego Internetu nie ma to znaczenia). Natomiast jeśli weźmiesz sąsiedni kanał, to będą się zakłócały nawzajem. U mnie się to sprawdziło.
Jeżeli masz modem E156G w Play to polecam jemu też wgrać nowy firmware ze stronki Playa, bo na tym modemie był problem z zacinaniem downloadu. Ale jeśli w kompie lub po kablu jest ok, to akurat doświadczasz problemów z WIFI.
Możesz jeszcze odpalić na laptopie NetStubler i zobczyć po jakich kanałach sieją inni.
I ważna uwaga - nie powinno się uruchamiać wifi na kanałe sąsiednim do używanego przez sąsiadów. Najlepiej żeby były przynajmniej 2 kanały odstępu. Jeżeli nie znajdziesz takiego wolnego, to wybierz taki sam kanał jaki mają inne sieci - zadziała algorytm unikania kolizji (oczywiście kosztem prędkości przesyłania, ale przy korzystaniu z wolniejszego Internetu nie ma to znaczenia). Natomiast jeśli weźmiesz sąsiedni kanał, to będą się zakłócały nawzajem. U mnie się to sprawdziło.
Piotrek
-
trudno mi cokolwiek powiedziec. Sam nie wiem o co chodzi. Jak załóżmy jestem podłączony przez wifi i przełącze na kabel to na kablu jest szybiej. Pozniej jak znowu przełącze na wifi to jest tak samo. Nie wiem sam co o tym myśleć.