Witam. Posiadam usługę blueconnect z ery od kwietnia zeszłego roku. Do niedawna wszystko było ok. Od miesiąca mam pewien problem.
Mam modem zte mf637, wymuszone umts/hsdpa (w opcjach programu). Modem łączy się tylko z UMTS z prędkością ok 250 kb/s, wcześniej przełączał się na HSDPA.
Telefon HTC HD też łączy się tylko w umts.
Kontaktując się z Boa dostaje sms że usługa działa poprawnie i niema winy ze strony usługodawcy.
Jestem laikiem i mam pytanie czy tak to może być, że mając ful zasięg 3g nie mam hsdpa.
Mieszkam 400 m w linii prostej od nadajnika umts 2100.
Jeżeli coś jest nie tak ze strony ery jak z nimi gadać?
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-03-13, 20:40 ]
Kasuję mapę w załączniku.
Na forum nie zamieszczamy załączników z mapkami. Można podawać jedynie link do mapy.
Blueconnect problem z hsdpa
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Blueconnect problem z hsdpa
Ostatnio zmieniony 2011-03-13, 20:39 przez mdeska, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Re: Blueconnect problem z hsdpa
mdeska mogłes blefować ze sprawdzałes w zasięgu innego przekaźnika i było ok. Mozliwe, że coś robią na Nodzie z którego korzystasz i stąd te problemy (u mnie w czasie modernizacji BTS w ogóle nie działał). Albo będziesz zasypywał bok swoimi zażaleniami albo uzbroisz się w cierpliwość.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jak masz na dwóch urządzeniach obsługujących HSDPA UMTS i dodatkowo masz pełny zasięg no to jest oczywista wina sieci. A z polskimi operatorami o takich rzeczach możesz pogadać tak jak z moim kotem, właściwie możesz tylko im zgłosić takie coś i nic więcej.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
mdeska a w okolicy nie masz innego noda Ery? Zainteresuj się <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> jeżeli masz, włącz komunikację AT, czasami wystarczy rpzejść do innego pokoju i bedziesz się łączył z innym, czasami nawet wystaczy pomanewrować modemem. Zobacz czy bedzie to samo.
-
- Początkujący użytkownik forum
z modemem wychodziłem na dwór i z telefonem chodziłem po okolicy i jest tak samo, nie wiem jak z nimi rozmawić bo oni mówią że tak ma być
[ Dodano: 2011-03-14, 11:11 ]
Dzisiaj dostałęm taką informację od ery
Witam
Dziękuję za nadesłaną korespondencję. Proszę Pana zgodnie z zasadami działania technologii 3G, UMTS jest składową tejże technologii szybkiego przesyłu danych tak samo jak HSDPA. Zgodnie z odpowiedzą Działu Technicznego, która została Panu udzielona 6.03.2011 w formie SMSa oraz przypomniana w poprzedniej korespondencji nie możemy oczekiwać od modemu tego, że będzie on pracował tylko w trybie HSDPA. Ponieważ jak było to już wspomniane wcześniej działanie tej sieci uzależniony jest od ilości subskrybentów (użytkowników) korzystających w tej samej chwili z nadajnika.
Dla przypomnienia również zaznaczę, że UMTS pracuję z maksymalną prędkością do 384 kbit/s, więc jest to prędkość wystarczająca do korzystania z internetu, tym samym proszę pamiętać, że zgodnie z Regulaminem Świadczenia Usług Telekomunikacyjnych, Operator nie jest obowiązany dostarczeniem usługi mobilnego internetu z konkretnie zdefiniowaną prędkością, gdyż jest to wartość zmienna na którą wpływa wiele czynników.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2011-03-14, 11:11 ]
Dzisiaj dostałęm taką informację od ery
Witam
Dziękuję za nadesłaną korespondencję. Proszę Pana zgodnie z zasadami działania technologii 3G, UMTS jest składową tejże technologii szybkiego przesyłu danych tak samo jak HSDPA. Zgodnie z odpowiedzą Działu Technicznego, która została Panu udzielona 6.03.2011 w formie SMSa oraz przypomniana w poprzedniej korespondencji nie możemy oczekiwać od modemu tego, że będzie on pracował tylko w trybie HSDPA. Ponieważ jak było to już wspomniane wcześniej działanie tej sieci uzależniony jest od ilości subskrybentów (użytkowników) korzystających w tej samej chwili z nadajnika.
Dla przypomnienia również zaznaczę, że UMTS pracuję z maksymalną prędkością do 384 kbit/s, więc jest to prędkość wystarczająca do korzystania z internetu, tym samym proszę pamiętać, że zgodnie z Regulaminem Świadczenia Usług Telekomunikacyjnych, Operator nie jest obowiązany dostarczeniem usługi mobilnego internetu z konkretnie zdefiniowaną prędkością, gdyż jest to wartość zmienna na którą wpływa wiele czynników.
Pozdrawiam