Sterowniki do karty TP-LINK mulą

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Sagan
Stały użytkownik forum

Sterowniki do karty TP-LINK mulą

Post autor: Sagan »

Witam! Zakładam już ostatni temat dotyczący tej karty bo to już raczej nie ma sensu, 2 problemy i w ani jednym nie uzyskałem odpowiedzi. Jak w profilu posiadam kartę TL-WN551G która współpracuje z WRT54GL przez ścianę w bloku. Jednak słowo współpracuje to za duże pojęcie. Próbowałem już na niej sterowników od Microsoftu, przez Atherosowe, TP-Linkowe aż po Wild Packets. Na tych ostatnich zasięg wzrósł z 3 kresek na 4 czasami nawet 5 ale nic poza tym. Prędkość internetu jaką posiadam to 8Mbps a ta karta z, jak zapewniał sprzedawca, mocniejszą anteną robi jedynie jakieś 512Kbps. Co dziwne Pentagram na USB działa mniej więcej z 4Mbps tylko ma za słaby zasięg i jakość jest mierna. Wróciłem nawet z dd-wrt na oprogramowanie Linksys w routerze ale to nic nie dało. Co jest nie tak z kartą TP-Link i czy tak słaby zasięg ledwo przez jedną ścianę może wskazywać na uszkodzenia radia w routerze? Proszę napisać chociaż swoje spekulacje bo oczekiwanie od 3 tematów na odpowiedź jest co najmniej wkurzające.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Re: Sterowniki do karty TP-LINK mulą

Post autor: KrissTofferr »

Sagan pisze:Co jest nie tak z kartą TP-Link i czy tak słaby zasięg ledwo przez jedną ścianę może wskazywać na uszkodzenia radia w routerze? Proszę napisać chociaż swoje spekulacje bo oczekiwanie od 3 tematów na odpowiedź jest co najmniej wkurzające.
Teza (1). Wysoki poziom sygnału odbieranego ale niska prędkość mogą wskazywać na przesterowanie odbiorników z powodu bliskiej odległości od AP do karty. Zmniejsz moc radia w AP i w karcie.
Teza (2). Duże zaszumienie częstotliwości 2.4GHz powoduje że jest niski stosunek sygnału do szumu. Zmień kanał nadawania AP na skrajny numer: 1 albo 13.
Teza (3). Karta TL-WN551G jest kiepska. Zastosowano w niej chip Atherosa w którym po raz pierwszy wdrożono tanią technologię jednoukładowego CMOS dla radia+procesora.
Sagan
Stały użytkownik forum

(1) Mocy AP zmniejszyć nie mogę bo jest oryginalny FW. Na dd-wrt przy 70mW też chodziło nie lepiej. W karcie też nie da się zmienić bo jeszcze nie znalazłem takowego oprogramowania.

(2) Z kanałami jest ciężko. W pobliżu działają już 2 sieci na kanale 1 moja na kanle 3 inna na kanale 8 oraz dwie na kanale 11. Jednakże gdy włączę kanał powyżej 11 komputer w ogóle go nie wykrywa. Takie zachowanie jest niezależne od karty oraz systemu operacyjnego. Telefon natomiast wykrywa AP wtedy normalnie. Opisywalem w innym temacie, że siła sygnału jest na 100% ale jakość np. 3% i wtedy internet nie działa w ogóle.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Sagan pisze:(2) Z kanałami jest ciężko. W pobliżu działają już 2 sieci na kanale 1 moja na kanle 3 inna na kanale 8 oraz dwie na kanale 11. Jednakże gdy włączę kanał powyżej 11 komputer w ogóle go nie wykrywa. Takie zachowanie jest niezależne od karty oraz systemu operacyjnego. Telefon natomiast wykrywa AP wtedy normalnie. Opisywalem w innym temacie, że siła sygnału jest na 100% ale jakość np. 3% i wtedy internet nie działa w ogóle.
Zmień polaryzację anten w AP i w karcie i wtedy sprawdź ilość obcych sieci.
Większość ludzi ustawia anteny w polaryzacji pionowej więc po ustawieniu na poziomą pewnie będzie już mniej obcych sieci.
Anteny karty i AP powinny być skierowane możliwie równolegle względem siebie.
Sagan pisze:(1) Mocy AP zmniejszyć nie mogę bo jest oryginalny FW. Na dd-wrt przy 70mW też chodziło nie lepiej. W karcie też nie da się zmienić bo jeszcze nie znalazłem takowego oprogramowania.
We właściwościach karty sieciowej, w opcjach zaawansowanych powinno być "Transmit power control" (sterowniki z Atheros i TP-LINK na pewno dodają taką opcję).
Sagan
Stały użytkownik forum

KrissTofferr pisze:Zmień polaryzację anten w AP i w karcie i wtedy sprawdź ilość obcych sieci.
Gdzie to znajdę w ustawieniach?

[ Dodano: 2011-03-15, 21:44 ]
Nie wiem dlaczego ale zarówno na sterownikach Atheros jak i TP-Link mam tylko takie ustawienia:

http://img849.imageshack.us/i/beztytuuwf.png/

Trochę to już wkurzające.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Sagan pisze:Gdzie to znajdę w ustawieniach?
Polaryzację anteny regulujesz manualnie:) Antena ustawiona pionowo = polaryzacja pionowa.
Ustaw anteny poziomo w AP i w karcie. Następnie obróć AP tak żeby anteny AP i karty były do siebie ustawione równolegle. |||
Sagan pisze:Nie wiem dlaczego ale zarówno na sterownikach Atheros jak i TP-Link mam tylko takie ustawienia:
Parametr Transmit power control jest obsługiwany przez sterownik (plik .SYS) ale widać że w opisie sterownika (w pliku INF) nie podano odpowiedniej instrukcji. Pewnie po to żeby zaoszczędzić sobie pytań od użytkowników w dziale obsługi technicznej.

[ Dodano: 2011-03-15, 22:41 ]
W jakim systemie uruchamiasz TL-WN551G? Mogę wysłać Ci odpowiednie sterowniki.
Sagan
Stały użytkownik forum

KrissTofferr pisze:Polaryzację anteny regulujesz manualnie:) Antena ustawiona pionowo = polaryzacja pionowa.
A to o to chodzi. :D No tak, nie domyśliłem się.

KrissTofferr pisze:W jakim systemie uruchamiasz TL-WN551G? Mogę wysłać Ci odpowiednie sterowniki.
Potrzebuję sterowników do Windows 7 oraz Windows XP.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Sagan pisze:Potrzebuję sterowników do Windows 7 oraz Windows XP.
Atheros AR5005G drivers
Sagan
Stały użytkownik forum

Zainstalowałem na 7 i działało idealnie przez ok. 10h. Dziś włączyłem komputer, parę stron się załadowało i teraz znowu albo się nie ładują albo stoi w miejscu przez minutę, dwie, pięć - zależy od humoru i nagle się ładuje po czym znowu się nic nie ładuje. Czy to może być wina routera? Coś z radiem? Jeżeli tak mogę oddać do sprawdzenia na gwarancję póki jest bo niedługo się kończy.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Sagan pisze:Zainstalowałem na 7 i działało idealnie przez ok. 10h. Dziś włączyłem komputer, parę stron się załadowało i teraz znowu albo się nie ładują albo stoi w miejscu przez minutę, dwie, pięć - zależy od humoru i nagle się ładuje po czym znowu się nic nie ładuje.
Uruchom stałe pingowanie bramy:
ping -t -w 300 -l 10 192.168.1.1
Gdy w przeglądarce zawiesi się ładowanie strony wtedy zobacz ile kolejnych pingów pozostaje bez odpowiedzi.

Nie napisałeś mi jaka była sytuacja po zmianie polaryzacji wszystkich anten na poziomą. Nie musisz wyłączać AP ani komputera żeby zmienić polaryzację anten ale żeby cię nie rozłączyło to zrób to prawie jednocześnie:)
Sagan pisze:Czy to może być wina routera? Coś z radiem? Jeżeli tak mogę oddać do sprawdzenia na gwarancję póki jest bo niedługo się kończy.
To może być nawet coś systemowego w windows 7 dlatego najlepiej sprawdź tą kartę w systemie XP w połączeniu z tym samym AP.
Sagan
Stały użytkownik forum

KrissTofferr pisze:Nie napisałeś mi jaka była sytuacja po zmianie polaryzacji wszystkich anten na poziomą. Nie musisz wyłączać AP ani komputera żeby zmienić polaryzację anten ale żeby cię nie rozłączyło to zrób to prawie jednocześnie:)
Właściwie żadnej różnicy nie zaobserwowałem może oprócz tego, że zmniejszyła się moc sygnału innych sieci. Czasami nawet znikają i zostaje tylko 3-4 te właśnie na kanałach 1 i 13.
KrissTofferr pisze:Uruchom stałe pingowanie bramy:
ping -t -w 300 -l 10 192.168.1.1
Gdy w przeglądarce zawiesi się ładowanie strony wtedy zobacz ile kolejnych pingów pozostaje bez odpowiedzi.
To zaraz sprawdzę.
KrissTofferr pisze:To może być nawet coś systemowego w windows 7 dlatego najlepiej sprawdź tą kartę w systemie XP w połączeniu z tym samym AP.
Właśnie jakiś jest błąd z XPkiem i nie instalują się żadne sterowniki do tej karty, pokazuje że są nie pod tą platformę - nawet te Microsoftowe. Postaram się przeinstalować XPka do końca tygodnia i dam znać a pingi sprawdzę niedługo.
Sagan
Stały użytkownik forum

Dopiero teraz przestały ładować się strony i zauważyłem, że stało się tak po uruchomieniu XP, wcześniej cały czas korzystałem z 7. I kojarzy mi się, że za każdym razem gdy uruchamiałem XP karta przestawała działać na 7 więc co ma jakieś pośrednie znaczenie. Tak wygląda ping bramy w momencie gdy strony się nie ładują.

Kod: Zaznacz cały

Microsoft Windows [Wersja 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.

C:\Users\Sagan>ping -t -w 300 -l 10 192.168.1.1

Badanie 192.168.1.1 z 10 bajtami danych:
Upłynął limit czasu żądania.
Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=10 czas=2ms TTL=64
Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=10 czas=3ms TTL=64
Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=10 czas=4ms TTL=64
Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=10 czas=35ms TTL=64
Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=10 czas=74ms TTL=64
Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=10 czas=83ms TTL=64
Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=10 czas=79ms TTL=64
Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=10 czas=5ms TTL=64
Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=10 czas=4ms TTL=64
Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=10 czas=7ms TTL=64
Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=10 czas=3ms TTL=64

Statystyka badania ping dla 192.168.1.1:
    Pakiety: Wysłane = 55, Odebrane = 16, Utracone = 39
             (70% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
    Minimum = 2 ms, Maksimum = 83 ms, Czas średni = 19 ms
@edit myślałem, że się złączą.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Sagan pisze:Tak wygląda ping bramy w momencie gdy strony się nie ładują.
Niezły rozpiernicz. To może wynikać na przykład z tego że Windows XP rozsyła bardzo dużo pakietów UDP w sieci lokalnej które docierają poprzez router do Windows 7 i go "zatykają".
Możesz to sprawdzić uruchomiając sniffer sieciowy SmartSniff na Windows XP. W SmartSniff w [Options] [Capture Options] [Select network adapter] zaznacz ten interfejs który ma nazwę twojej karty sieciowej.
Możesz też włączyć opcję AP Isolation na routerze w Wireless > Advanced Wireless Settings.
Sagan
Stały użytkownik forum

KrissTofferr pisze:To może wynikać na przykład z tego że Windows XP rozsyła bardzo dużo pakietów UDP w sieci lokalnej które docierają poprzez router do Windows 7 i go "zatykają".
No tak tylko obydwa systemy są na jednym komputerze i nie działają jednocześnie. Nie wiem co się dzieje z tą kartą ale jest tak za każdym razem po uruchomieniu XP.
KrissTofferr pisze:Możesz też włączyć opcję AP Isolation na routerze w Wireless > Advanced Wireless Settings.
Włączyłem. Zobaczę co i jak. I przeinstaluję XPka. Zobaczę jak będzie wtedy.
Awatar użytkownika
M@jkel
Stały użytkownik forum

Post autor: M@jkel »

Choinka, od kilku dni mam też takie objawy na tej karcie. 1,5 roku śmigała jak złoto, a teraz pokazywana siła sygnału spadła z 5 na 2, góra 3 kreski, gubi pakiety z pingu, wykrywa tylko moją sieć (wcześniej znajdowała kilka sąsiednich). Próbowałem żonglować sterownikami, ustawieniem anteny, ale nie pomaga. Chyba jakiś problem z radiem, czas do kosza.
Apple iPhone X, Motorola Moto G8 Plus, Xiaomi Redmi Note 12 5G, Huawei E5573, Ubee EVW32C, Ubiquiti UDM-SE, ZTE MU5120
Łączność zapewniają: Orange, Vectra, Play
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Sagan pisze:No tak tylko obydwa systemy są na jednym komputerze i nie działają jednocześnie. Nie wiem co się dzieje z tą kartą ale jest tak za każdym razem po uruchomieniu XP.
To zmienia sytuację. Z tego co napisałeś poprzednio:
Sagan pisze:I kojarzy mi się, że za każdym razem gdy uruchamiałem XP karta przestawała działać na 7 więc co ma jakieś pośrednie znaczenie.
wywnioskowałem że oba systemy były uruchomione równoczesnie. Teraz nie mam pomysłu.
Sagan
Stały użytkownik forum

No właśnie, może niezbyt jasno to napisałem.

Po reinstalacji systemu XP i zainstalowaniu tam sterowników wszystko śmigało ok aż do dzisiaj.... po prostu znowu zaczęła gubić pakiety. Być może tak jak mówi Majkel, czas dać sobie z nią spokój bo już szkoda nerwów.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Sagan pisze:Po reinstalacji systemu XP i zainstalowaniu tam sterowników wszystko śmigało ok aż do dzisiaj.... po prostu znowu zaczęła gubić pakiety.
O, to pewnie masz dostępny świeży punkt przywracania w systemie XP. Przywróć system do ostatniej daty kiedy nie było jeszcze problemu z połączeniem. Wtedy okaże się czy to jest wina systemu czy czegoś zewnętrznego.
Sagan
Stały użytkownik forum

Sytuacja wygląda tak. Po reinstalacji systemu XP internet tam działa prawie bez problemów, prawie bo z prędkością 4,4Mbps - ot tak po prostu sobie działa z prawie połową prędkości. A na Win 7 znowu zaczynają się gubienia pakietów tak bez przyczyny. Nawet XP nie uruchamiałem, więc to nie to. Nie wiem, może jeszcze zainstaluję Tomato na Linksysie, ale na dd-wrt też były takie cyrki.
ODPOWIEDZ