Witam,
dzisiaj kupiłem router TP-Link W8901G. Pod koniec konfiguracji wyskakuje błąd "Failed to verify router settings". Po tym, skonfigurowałem router po przez przeglądarkę. Myślałem, że wszystko działa, ponieważ internet w moim komputerze działał. Potem postanowiłem połączyć laptopa z bezprzewodowym netem. Niby się połączyło, ale jak próbowałem wejść na jakąś stronę internetową,nic nie chciało się załadować. Na początku myślałem, że to problem z laptopem, ale to samo działo się na innym komputerze jak i na komórce, więc uważam, że źle skonfigurowałem router. Może mi ktoś powiedzieć co mam zrobić ?
Z góry dziękuję.
Problem z routerem TP-Link W8901G
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Problem z routerem TP-Link W8901G
opisz dokladniej problem czy router ma polaczenie z netem ?
polaczenie WiFi to jedno a polaczenie internetowe to 2
jesli laptop bez kabla Ci sie polaczyl z AP to znaczy ze radiowka dziala ale jesli np DNS niebedzie ustawiony to niebedzie dzialalo polaczenie z niczym co niema nazwy innej jak IP
napisalem w innym poscie i wkleje tez tu, jest to rozwiazanie dotyczace 2 urzadzen a u Ciebie masz 2 w 1 wiec pominiesz polaczenie 2 urzedzen bo sa juz polaczone
niezaleznie od modeli routera i AP ja bym to zrobil w wymienionej kolejnosci:
1. podlaczylbym modem do lini dostawcy, a do niego komputer aby ustawic modem i logujemy sie do modemu
2. ustawilbym w modemie parametry lacza dostawcy wraz z haslem i loginem od dostawcy, po czym upewnilbym sie ze polaczenie dostawcy dziala i laczy sie z modemem, w kazdym tego typy urzadzeniu jest to chyba mozliwe, jak juz to wszystko nam dziala mozemy zatroszczyc sie o AP
3. podlaczamy AP i ustawiniamy w nim odpowiednie IP (podobne jak w komputerze za pomoca ktorego ustawialismy modem), najprosciej zostawic DHCP ktore domyslnie zazwyczaj jest wlaczone
4. nawiazujemy z AP komunikacje WiFi zakladajac ze w opcjach karty WiFi jest ustawione nasze DHCP
powinno wszystko dzialac
polaczenie WiFi to jedno a polaczenie internetowe to 2
jesli laptop bez kabla Ci sie polaczyl z AP to znaczy ze radiowka dziala ale jesli np DNS niebedzie ustawiony to niebedzie dzialalo polaczenie z niczym co niema nazwy innej jak IP
napisalem w innym poscie i wkleje tez tu, jest to rozwiazanie dotyczace 2 urzadzen a u Ciebie masz 2 w 1 wiec pominiesz polaczenie 2 urzedzen bo sa juz polaczone
niezaleznie od modeli routera i AP ja bym to zrobil w wymienionej kolejnosci:
1. podlaczylbym modem do lini dostawcy, a do niego komputer aby ustawic modem i logujemy sie do modemu
2. ustawilbym w modemie parametry lacza dostawcy wraz z haslem i loginem od dostawcy, po czym upewnilbym sie ze polaczenie dostawcy dziala i laczy sie z modemem, w kazdym tego typy urzadzeniu jest to chyba mozliwe, jak juz to wszystko nam dziala mozemy zatroszczyc sie o AP
3. podlaczamy AP i ustawiniamy w nim odpowiednie IP (podobne jak w komputerze za pomoca ktorego ustawialismy modem), najprosciej zostawic DHCP ktore domyslnie zazwyczaj jest wlaczone
4. nawiazujemy z AP komunikacje WiFi zakladajac ze w opcjach karty WiFi jest ustawione nasze DHCP
powinno wszystko dzialac