Więc postanowiłem zrobić tak samo.2 dni temu kurier przywiózł mi nową umowę na orange Free 59 +10% rabatu ze względu na opcje bez modemu. Moja stara umowa na Orange Freedom PRO kończy mi się pod koniec marca więc postanowiłem nie czekać.
Problem zaczyna się przy konfiguracji mojego starego Axesstela (mv410r)
Kiedy przełożyłem do Axesstela moją nową kartę dualną z Orange Free i podłączyłem poprzez port USB na początku w AxxesManagerze wyskakiwał mi błąd nr 734 (coś o zakończeniu protokołu ppp). Okazało się że w AxessManagerze w rybryce Profil połączenia USB w polach użytkownik i hasło które wcześniej były puste należy wpisać „ppp” .Od tego momentu Internet z Orange free 59 chodzi na axesstelu poprzez USB bez problemu.
Problem zaczyna się kiedy chcę się przełączyć na kabel RJ45. Wtedy świeci mi się tylko dioda „power” i „ethernet” reszta nie i internetu nie ma.
1.Tak pamiętałem aby przełączyć przełącznik na axesstelu na połączenie kablem RJ45
2.Tak moja karta sieciowa jest w 100% sprawna ponieważ na starej karcie (tej od orange Freedom Pro) internet działa poprzez kabel RJ45 bez najmniejszych problemów.
W takim razie gdzie jest problem? Powinienem w AxessManagerze coś pozmieniać czy wpisać w przeglądarce 192.168.0.1 i w tamtych ustawieniach coś pozmieniać?
A drugi problem dotyczy logowania na orange.pl Czy tam wpisuje się nr telefonu i kod abonencki nadany w umowie czy trzeba sobie założyć i powpisywać tam te dane (pytam bo muszę kontrolować swój limit )