D-link g624t działa wifi nie działa po kablu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pcu
Początkujący użytkownik forum

D-link g624t działa wifi nie działa po kablu

Post autor: pcu »

Witam
mam taki dziwny problem z routerem firmy dlink jak w temacie.
Po podłączeniu bezprzewodowo można bez problemu zalogować się do panelu administracyjnego i wszystko działa prawidłowo, no prawie wszystko - poza połączeniem przewodowym.
Po podłączeniu po kablu dioda od lan-u cały czas mruga na urządzeniu i cały jest "sieć niezidentyfikowana" albo rozłącza się i łączy co chwile

co to może być nie mam jak zaktualizować oprogramowania bo powinno się to robić po kablu.

wszelkie sugestie mile widziane

Pozdrawiam :papa:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: D-link g624t działa wifi nie działa po kablu

Post autor: wojteks »

pcu pisze:co to może być
Może być uszkodzony switch wbudowany w modem, w domowych warunkach nic nie zrobisz.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Po podłączeniu po kablu dioda od lan-u cały czas mruga na urządzeniu i cały jest "sieć niezidentyfikowana" albo rozłącza się i łączy co chwile
Sprawdz z innym kablem.
Nie pomagam na PW.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

pcu pisze:Po podłączeniu po kablu dioda od lan-u cały czas mruga na urządzeniu i cały jest "sieć niezidentyfikowana" albo rozłącza się i łączy co chwile
Poz tym co koledzy już napisali powyżej, czyli problemem ze switchem wbudowanym w router i kablem, ja mam jeszcze jedną koncepcję.
Czy sprawdzałeś tylko jednym komputerem?
Bo jeżeli tylko jednym, to moze jest to wina komputera?
Albo karta sieciowa jest uszkodzona (wtedy często właśnie występuje takie rozłączanie co chwilę), albo zwyczajnie jest na stałe jakiś adres IP ustawiony i komputer przez to nie moze uzyskać połączenia.

Zatem sprawdź jak router zachowuje się z innym komputerem.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

BliSki pisze:Albo karta sieciowa jest uszkodzona (wtedy często właśnie występuje takie rozłączanie co chwilę)
Idac tym tropem moze byc jeszcze problem z niekompatybilnym "auto negotiate" lub ustawionym na twardo portem, z parametrem nie zgadzajacym sie z switchem.
BliSki pisze:zwyczajnie jest na stałe jakiś adres IP ustawiony i komputer przez to nie moze uzyskać połączenia.
Wtedy nie bylo by rozlaczania.
Nie pomagam na PW.
pcu

jeśli chodzi o uszkodzenie kabli czy też kart sieciowych to możemy to śmiało wyeliminować (przy próbach używałem kilku różnych kabli więc odpada, sprawdzałem na 2 komputerach więc również odpada)
co do ustawienia połączania na sztywno to nadal nic z tego nie da się połączyć i wygląda to tak jakby co jakiś czas komputer router się rozłączały i próbował połączyć ponownie, brak możliwości połączenia ze stroną konfiguracyjną nawet gdy czasami się to uspokoi.
gdy adres ustawiany jest z automatu to jest "sieć niezidentyfikowana", nie wyświetla IP bramy.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

key pisze:Idac tym tropem moze byc jeszcze problem z niekompatybilnym "auto negotiate" lub ustawionym na twardo portem, z parametrem nie zgadzajacym sie z switchem.
Oczywiście.
key pisze:Wtedy nie bylo by rozlaczania.
Tak. Teoretycznie nie powinno. Dlatego dodałem to jako opcję, bo różne dziwne rzeczy już widziałem.
pcu pisze:gdy adres ustawiany jest z automatu to jest "sieć niezidentyfikowana", nie wyświetla IP bramy.
Może zatem warto zrobić reset routera i sprawdzić, czy to pomoże?
Chociaż wszystko na to wskazuje, że tu uszkodzenie routera, zatem może mu już nic nie pomóc.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
pcu

niestety restart i przywrócenie routera do ustawień fabrycznych było pierwszą rzeczą jaką zrobiłem i nic to nie dało.
BliSki pisze:Chociaż wszystko na to wskazuje, że tu uszkodzenie routera, zatem może mu już nic nie pomóc.
no i w takim wypadku też niema tragedii dobrze że chociaż można z niego kartę na mini PCi wyciągnąć, powinna chyba działać w laptopie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

pcu pisze:dobrze że chociaż można z niego kartę na mini PCi wyciągnąć, powinna chyba działać w laptopie.
Z tym że nie koniecznie.
Nie pomagam na PW!
pcu

wojteks pisze:Z tym że nie koniecznie.
i wygadałeś :( coś nie mogę znaleźć działającego sterownika pod tą kartę, niby udało się ją zainstalować ale cały czas łączy się i rozłącza i tak bez końca.

będzie trochę czasu to się jeszcze nad tym posiedzi

Pozdrawiam dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ