Problem z siecią wifi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
exander
Początkujący użytkownik forum

Problem z siecią wifi

Post autor: exander »

Witam mam problem z siecią wifi.
W sieci pracują następujące urządzenia
-router wifi ZTE W300
-AP TP-Link WA500G

Sieć wygląda następująco:
W jednym budynku znajduje się router W300, który pracuje w trybie router wifi, jest on podłączony do sieci przez kabel RJ-11 i skonfigurowany w następujący sposób:
Adres IP 192.168.1.1
Maska 255.255.255.0
DHCP włączone
Pula adresów 40
Adres startowy 192.168.1.2
Ustawione ma hasło WEP 128b oraz filtrację MAC.

W drugim budynku znajduje się AP(urządzenia stoją w oknie, odl. od budynków ok 30m. widzą się) pracuję on w trybie Universal Repeater i tutaj mam prośbę, jak ustawić AP, aby wszystko sprawnie chodziło. Do tej pory sieć wyglądała tak że do wifi ZTE W300 były podłączone 2. komputery, jeden w pomieszczeniu gdzie znajdował się router, a drugi w tym budynku gdzie ma być AP w trybie Repater, z tym, że sciągałem sygnał anteną kierunkową.Teraz chce się pozbyć anteny kierunkowej i sprawić że wifi będzie miało zasięg w drugim budynku poprzez Universal Repeater TP Link.
Dokładnie mi chodzi co wpisać w TP Linku w zakładach:
1.Network
- Type (static/dynamic)
-IP Adress
-Subnet Mask
-Gateway
2.DHCP
-DHCP Server: Disable/ Enable
Start IP Address:
End IP Address:
Address Lease Time: minutes (1~2880 minutes, the default value is 120)
Default Gateway: (optional)
Default Domain: (optional)
Primary DNS: (optional)
Secondary DNS: (optional)
3.Wireless Settings
SSID:
Region:
Warning: Ensure you select a correct country to conform local law.
Incorrect settings may cause interference.
Channel:
Mode:

Z góry dziękuję za zainteresowanie się tematem i wszelkie sugestie, czekam również na ewentualne pytania.

Pozdrawiam
exander
ODPOWIEDZ