polsat cyfrowy , czy warto

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
malinimalbud
Początkujący użytkownik forum

polsat cyfrowy , czy warto

Post autor: malinimalbud »

witam
mam na 7 dni polsat , niestety nawet jak złapie sygnał na 2 kreski to internet nie chce ruszyć , tylko skype się loguje. Stację BTs mam w Wyszkowie czyli ok. 16 km ( Łochów )
Na infolini powiedzieli że jak założę kierunkową to będzie ok. Ale jak nie bedzie ok to zostanę z cyrografem :( . Może lepiej skorzystać z innej ofert , ale niestety orange i play nic nie mają w tym mieście a era chodzi mi wolno . Czy kierunkowa pomoże ?

Pozdrawiam
Jacek
marioking
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: polsat cyfrowy , czy warto

Post autor: marioking »

To takie wrozenie z fusow przy tym dystansie. Osobiscie bym powiedzial ze to bardzo ryzykowne zagranie w tych warunkach. Nie wiadomo jakie sa realne warunki pomiedzy toba a nadajnikiem. Nie dosc ze potrzebna chyba dobra antena kierunkowa na dodatek najlepiej gdzies wysoko. Dodatkowo zeby nie byla na 20m kablu co pogarsza efektywnosc przydalby sie gdzies router przy niej. Ogolnie kosztowna sprawa, szczegolnie jak nie wyjdzie jeszcze wlasnie zostac z cyrografem.

Ps. Na dodatek jak teraz oddasz i zainwestujesz wpierw w instalacje by nie ryzykowac cyrografu to juz drugiego triala na ciebie nie bedzie mozna wziac przez kolejny rok.
Mały

Post autor: Mały »

Jednak są osoby, które nawet przy sygnale -113dbm, 0/6 kreski zasięgu mają wysoką predkość.

Kod: Zaznacz cały

wg mapki cp jestem na skraju zasięgu lte. teraz wygląda to tak: 
http://www.speedtest.pl/results/19439609.jpg 
sygnał -113dbm, 0/6 kreski zasięgu. Oczywiście z anteną. Co mnie zaintrygowało - to fakt, że nawet drobna zmiana ustawienia anteny wpływa na to czy złapię sygnał. Dodatkowo po przesunięciu anteny o ok 30cm osiągi spadły z 11-12 do 7-8.
marioking

Post autor: marioking »

Ale to LTE, a tu chyba(zgaduje) ze chodzi o tradycyjne HSPA. Gdyby kolega mial LTE to nie mialby 7 dni na probe, ale zdaje sie czas do 30 czerwca na rezygnacje( o ile dobrze slyszalem). Nie wspominajac ze testerom to to instaluja fachowcy i nawet nie daliby lte gdyby nie bylo zasiegu.

Jestes pewny ze play ci nie dziala? Zdaje sie ze w Łochowie jest umts 900/2100 jesli wierzyc http://mapa.btsearch.pl/ Nie wiem czy polsat zaklada simlcoki na swoje modemy ale moze przetestuj playa na jakims starterze. Akurat modem 900 mhz wiec chyba najkorzystniejsze obecnie pasmo.
malinimalbud

kurcze , wsadziłem do polsatowego zestawu karte od bluconnecta który w swoim modemie chodził z prędkością ok.20 Kb/s i wydarzył się cud !!. Ruszyło i osiągnęło 400 Kb/s . Czym to sie ma? Można osiągać takie prędkości z bluconnecta? . Mam w promieniu 2 km ich dwa nadajniki , jeden 900 i jeden 900/1800 . Moze zainwestować w antene do ery ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

malinimalbud pisze:Można osiągać takie prędkości z bluconnecta?
Można, jeżeli modem połączył się w 3G (UMTS).
malinimalbud pisze:jeden 900 i jeden 900/1800
Musi być UMTS/3G w 2100MHz.
Nie pomagam na PW!
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Skoro poszło 400 to na pewno nie byłeś zalogowany do nadajników 900/1800. Zainstaluj TopNetInfo i sprawdź CID na którym nadajniku Ci to tak zasuwa. No i jesteś pewien że tam nie ma Playa/Orange/Plusa? Na mapie BTSearch zarówno w Łochowie jak i Wyszkowie wisi trochę tych UMTSów 2100/900 różnych sieci. W Łochowie akurat UMTS2100 i 900 Playa. Ja naprawdę polecam sprawdzić kartę z Playa.
Ostatnio zmieniony 2011-03-20, 14:04 przez Maciek764, łącznie zmieniany 2 razy.
patak
Użytkownik forum

Post autor: patak »

Wg mapy pozwoleń najbliższa stacja Ery z UMTSem jest w Wyszkowie.
malinimalbud pisze:niestety orange i play nic nie mają w tym mieście
Mapa pozwoleń i zasięgu Playa mówią co innego :roll:
Na co dzień: Neostrada 10Mbps / Speedstream 4100 / TP-Link TL-WR1043ND
Mobilnie: OFnK / Huawei K3765-HV oraz Play / Motorola Milestone
malinimalbud

z top netinfo

era heyah : UMTS
modem : HUAWEI Mobile Connect - 3G Modem #2
moc sygnału : -81dBm , 51% , CSQ 16
CID: 27755,5 SE (pd-ws), LAC: 41080
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

To jest chyba jakiś nowy bo w wykazie na BTSearch go nie ma. Moc sygnału jak na UMTS jest naprawdę duża więc musi być gdzieś blisko. Ale Play ma wiele lepszą ofertę i z wykazu wynika że masz UMTS 2100 i 900 u siebie.
malinimalbud

Z tym Playem to ciekawe , bo na infolini tydzień temu powiedzieli mi że w łochowie nie ma ich internetu :)
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Na BTSearch są pozwolenia radiowe a nie faktyczne stacje więc może po prostu mają pozwolenie a stacji fizycznie nie ma jeszcze. Najlepiej wziąć jakąkolwiek kartę z Playa i sprawdzić.

Na mapie zasięgu Playa też jest. Infolinia Playa to fikcja :]
ODPOWIEDZ