option icon 225 rozgrzany jak piec u Riedla :-)

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
khorus
Początkujący użytkownik forum

option icon 225 rozgrzany jak piec u Riedla :-)

Post autor: khorus »

Witam,

mam problem z masakrycznie nagrzewającym się modemem option icon 225. efekt ten występuje zarówno w trybie downoload jak i upload, danych rzędu od 100 MB. w efekcie wrzucenie gdzieś na serwer 200 MB danych czy ich ściąganie powoduje takie nagrzanie się modemu, że urywa połączenie i muszę czekać aż modem "ostygnie". podsumowując - przeglądanie stron www śmiga bez zarzutu (modem jest używany w dobrym zasięgu 3G), natomiast używanie choćby skype w trybie rozmowy a nie tekstowego message'ra po kilkunastu minutach "ubija" połączenie gotującym się modemem. modem aktualnie podłączony jest do routera gsm edimax 3G-6200n, ale tak samo zachowuje się, jeżeli jest wpięty przez usb bezpośrednio do lapka (macbook pro).

jeśli jest to kwestia kiepskiej jakości modemu, proszę o radę, który modem "pociągnie" obsługę transferu dużej ilości danych i będzie kompatybilny z routerem edimax 3G-6200n.

pozdrawiam
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Re: option icon 225 rozgrzany jak piec u Riedla :-)

Post autor: Maciek764 »

Zawsze można zmontować mu jakieś chłodzenie :hyhy:

Tu masz listę kompatybilności: http://www.edimax.com/images/Image/Comp ... 20.pdf.zip
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

khorus, nie masz może średniego zasięgu, albo włączonego wymuszania 3G? Może modem skacze między stacjami w trakcie transmisji?
Dziwne jest taż tak mocne nagrzewanie się modemu. Miałem GT Combo EDGE, który też mi się grzał, ale problemem było gniazdo PCMCIA przy procesorze zrobione i to mu się udzielało.
khorus
Początkujący użytkownik forum

Post autor: khorus »

ja.michal pisze:khorus, nie masz może średniego zasięgu, albo włączonego wymuszania 3G? Może modem skacze między stacjami w trakcie transmisji?

A jest jakiś soft pod os x przy pomocy którego można to sprawdzić? Na telefonie mam maxa 3G, ale wyczytałem na forum, że nie jest to miarodajne bo telefony mają "bardziej czułe" anteny.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-03-20, 18:12 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2011-03-20, 18:11 przez khorus, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

khorus pisze:A jest jakiś soft pod os x przy pomocy którego można to sprawdzić?
Niestety nie znam. Nawet nie wiem jak komendy AT wysyła się pod os x.
ODPOWIEDZ