Router Dlink 524B

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
8szymon8
Początkujący użytkownik forum

Router Dlink 524B

Post autor: 8szymon8 »

Witam po raz pierwszy wszystkich.
Mam następujący problem. Od miesiąca w domu jest drugi laptop. W sumie to nie ma się czym chwalić ale problem jest. A mianowicie. Internet rozdzielany jest na WiFi poprzez poczciwego DLinka 524 wersja B. Gdy obydwa laptopy są w trybie online, nowy sprzęt który jest w pokoju obok ma problem z dostępem do sieci. Zasięg jest, połączenie jest ale co jakiś okres czasu pokazuje się wykrzyknik przy sieci i ograniczony dostęp. Laptop który jest ~2 m od rutera działa bezproblemowo.
Teraz powiem jakie kroki zostały podjęte do usunięcia tego problemu:
1) Oprogramowanie rutera jest aktualne.
2) Próby z różnymi zabezpieczeniami były podejmowane. Poprzez przypisanie stałych IP laptopów do rutera, zmianę szyfrowań aż do aktualnego rozwiązania - zero szyfrowań, tylko filtrowanie po MAC.
3) Zwiększenie mocy anteny (antenka DIY, moc chyba większa - tak bynajmniej pokazuje inSSIDer2).
4) Oczywiście konsultacja z dostawcą internetu.

P.s. kolejna rzecz którą zauważyłem - filtrowanie po MACu ustawione jest od dziś i problem jest taki iż na obydwóch laptopach jest zasięg i połączenie ale żadne pakiety nie są przesyłane (Menadżer urządzeń -> Sieć - wykres na 0%) a przeglądarki krzyczą iż połączenie zostało zresetowane. o0

O. Zapomniał bym chyba o najważniejszym. Obydwa komputery to Asusy, mają tę samą kartę sieciową Atheros, obydwa pracują na Win7 64bit.

Jakieś pomysły co może pomóc ?
Na chwilę obecną niestety nie mam możliwości podpiąć inny ruter lub sprawdzić czy podobne objawy są na innym laptopie.
ODPOWIEDZ